Se spune că acum 1.500 de ani, înainte de a ajunge împărat, Leon cel Mare se afla într-o pădure din apropierea Constantinopolului, iar acolo se întâlnește cu un orb. Acesta, însetat, îi cere apă. Leon caută un izvor, dar nu îl găsește.
Atunci, aude glasul Maicii Domnului care îi spune: „Împărate, intră în partea cea mai dinlăuntru a acestei păduri dese că vei afla un lac, și ia dintr-însul cu mâinile tale apă tulbure și stinge setea orbului și să ungi cu tină și ochii lui cei întunecați și îndată ce vei cunoaște cine sunt Eu, că de multă vreme locuiesc în locul acesta”.
Leon a făcut întocmai cum i-a poruncit glasul, iar orbul și-a recăpătat vederea. Mai mult, după un timp, acesta a devenit împărat și a zidit acolo, lângă acel izvor, o biserică. Se pare că apa din acel izvor a vindecat de-a lungul timpului mai multe boli sau suferințe.
Credincioșii stau la o coadă infernală…
În această zi a Izvorului Tămăduirii se țin slujbe de sfințire a apei, numită Aghiasma Mică. Se spune că cei care beau apă sfințită cu această ocazie se înzdrăvenesc și sunt protejați de boli sau duhuri rele pentru un an întreg. Agheasma se bea dimineața, înainte de micul dejun și se stropește cu ea prin toată casa, cu excepția băii.
În unele zone din țară, în această zi se mai face și „jurământul juvenil”, prin care tineri cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani îndeplinesc niște ritualuri, își jură loialitate și fac schimb de obiecte cu valoare sentimentală. Și persoanele mature pot face acest ritual, scopul său fiind acela de a fi de ajutor unul pentru celălalt pentru totdeauna.
… înainte de victoria finală!
Se spune, de asemenea, că ziua Izvorului Tămăduirii este cea mai bună zi din an pentru fântânari, iar apele din adâncuri sunt zbuciumate, fac mult zgomot și izvoarele sunt mai ușor de depistat.
În ziua Izvorului Tămăduirii, credincioșii se pot ruga în lăcașuri ce poartă hramul sărbătoarei. Cu această ocazie, credincioșii din Capitală iau cu asalt Biserica Radu Vodă, în timp ce în județul Constanța cea mai cautată este Mânăstirea Dervent, situată în sud-vestul Dobrogei, la 20 km de granița cu Bulgaria.
Autor: Mădălina Popa
Editor: Dragoș Tănase