Ministrul Economiei, Lucian Bode, a anunțat, la finalul negocierilor, că partea română a cerut firmei canadiene să constituie un depozit de 32,27 milioane euro pentru a garanta astfel realizarea investițiilor de mediu, să plătească suma pentru acțiuni, de 200,7 milioane euro, în termen de 30 zile de la obținerea avizului Consiliului Concurenței și autorizației integrate de mediu. De asemenea, partea română a cerut publicarea imediată a contactului de privatizare.
Discuțiile pentru încheierea contractului au început joi seara și au continuat pe tot parcursul zilei de vineri.
„Ne-am dorit această privatizare, dar în condițiile în care statul român nu își poate impune clauzele pe care le dorește în favoarea sa, nu putem vorbi de un eșec al acestei privatizări. Nu mai vrem ca în România contractele să aibă clauze secrete, toate aceste contracte trebuie să fie publice și văzute de toți românii. Ne dorim să protejăm interesele românilor, iar privatizarea să se facă în interesul românilor”, a spus Bode.
Șeful Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI), Florin Vlădan, a afirmat că modul în care avocații Roman Copper au negociat contractul de privatizare a fost „puțin neprofesionist”, aceștia acceptând inițial unele clauze, pe care apoi au dorit să le renegocieze.
La începutul săptămânii trecute, Ministerul Economiei a anunțat că firma canadiană Roman Copper a câștigat licitația pentru preluarea Cupru Min Abrud la prețul de 200,77 milioane euro, stire care a generat proteste datorită prețului, considerat foarte mic.
Roman Copper este o firmă care a fost înființată special pentru preluarea Cupru Min de către Bayfront Capital Partners din Toronto (Canada). Bayfront Capital Partners este o companie canadiană cu activități de investment banking, care oferă servicii de consultanță pentru finanțare corporatistă, restructurare financiară și în domeniul fuziunilor și achizițiilor.