Legea asigurării obligatorii, intrată în vigoare anul trecut, conține atât prevederi bune, cat și unele mai puțin bune.
Un lucru bun ar fi ca cei care încheie o poliță facultativă de asigurare nu mai trebuie să închidă una obligatorie. Însă, acum urmează partea proastă: în timp ce asigurările obligatorii sunt centralizate și trimise primăriilor, pentru polițele facultative nu există astfel de raportări, ceea ce înseamnă că, pentru a scăpa de amenda prevăzută de lege, cei care au o poliță facultativă trebuie să meargă la primărie sau la direcția fiscală de care aparțin să facă dovada existenței unei polițe de asigurare a locuinței.
„Omul trebuie să dovedească într-o manieră că deține poliță de asigurare a locuinței. Dacă a încheiat o poliță obligatorie a locuinței, care acoperă cele trei riscuri, respectiv inundații, alunecări de teren și cutremur, automat este înregistrat în baza de date deținută de PAID, bază ce este transmisă automat către primăriile din țară. Dacă există o poliță facultativă, care o include și pe cea obligatorie, atunci omul trebuie să meargă la instituția care l-a înștiințat despre posibila amendă și să facă dovada că are poliță facultativă„, a declarat Andreea Neagu, asistent director la Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) România. Aceasta ne-a mai spus că PAID este singura instituție care are obligația să transmită datele către primării.
Proprietarii care nu încheie polița ogligatorie a locuinței pot fi amendați de primari cu sume cuprinse între 100 și 500 lei.