Un tip de pilule prescrise frecvent bolnavilor cardiaci, numite betablocante, au un efect secundar bizar: pot „șterge” convingerile rasiste.
Medicamentele sunt utilizate frecvent în tratamentul hipertensiunii, aritmiilor și cardiomiopatiei hipertensive, dar și ca tratament pentru migrene, glaucom, anxietate și fobii.
În cadrul unui experiment, 18 bărbați caucazieni au primit propranolol, cel mai prescris betablocant, și alți 18 au primit medicamente placebo. După una sau două ore de la administrarea celor două tratamente, autorii studiului au cerut apoi participanților la studiu să completeze un chestionar care măsura gradul de discriminare rasială.
Propranololul „trateaza” rasismul
Participanții la experiment care au fost tratați cu propranolol au avut, la nivel subconștient, mai puține prejudecăți rasiale.
Potrivit unei teorii, la baza comportamentului de discriminare rasială se află frica. Autorii studiului au explicat că propranololul acționează atât asupra circuitelor nervoase care controlează funcțiile de bază ale organismului, așa cum sunt ritmul cardiac și presiunea sângelui, cât și asupra regiunilor cerebrale care controlează frica și alte emoții.