Boala misterioasă din Africa dă de furcă specialiștilor încă din anul 2010. Zilnic își găsesc sfârsitul zeci de copii, iar medicii nu pot decât să le mai aline durerile.
Boala se manifestă prin convulsii puternice și duce treptat la pierderea membrelor, la imposibilitatea de a se mai deplasa și chiar de a mânca.
Cel mai afectat este orașelul Tumangu, aflat la nord de capitala Kampala. Aici trăiesc 780 de familii și aproape fiecare familie a pierdut până acum cel puțin un copil.
Medicamentele vin aici rareori, ele fiind livrate de la kilometri distanta, de la câteva centre de sănătate. Uneori, ele sunt livrate chiar și cu ajutorul voluntarilor, care merg pe biciclete.
Joe Otto, unul dintre voluntari, declară că micuții sunt tratați cu medicamente împotriva epilepsiei, dar această boală pe care o au copiii este diferită de maladia amintită.
Familiile care nu au fost afectate de această boală au preferat să se mute din zona afectată, de teamă. Astfel, în Tumangu există două tabere: a celor deja îmbolnăviți și a celor care nu au fost, încă, atinși de misterioasa boală.
Până în prezent, în Uganda au murit peste 3.000 de suflete, iar specialiști epidemiologi, neurologi, pediatrii și toxicologi au încercat să vadă dacă există vreo legătură între boală sau orice alt parazit care le afectează sănătatea și care ar putea fi un efect al războiului civil ce a răvășit nordul Ugandei, timp de mai multe decenii.
„Sperăm că doctorii vor munci din răsputeri pentru a găsi un leac. Nu mai este viitor pentru cei deja bolnavi, dar credem că cei sănătoși ar putea fi salvați”, spune mama unuia dintre micuții bolnavi.