Cercetatorii vor sa pompeze in aceasta vara 90 de milioane de litri de apa printr-o laterala a vulcanului Central Oregon, din SUA, pentru a demonstra o noua tehnologie care va promova si mai mult sectorul „energiei verzi”, transformand energia termica a vulcanului in curent electric.
Acestia spera ca apa sa revina la suprafata indeajuns de repede si indeajuns de fierbinte incat sa o transforme rapid in electricitate, fara sa mai „deranjeze” vecinii sau sa afecteze solul mai mult.
Aceasta tehnologie nu este noua, Islanda folosindu-se de temperaturile ridicate ale magmei, reusind sa transforme vapori de apa fierbinte in curent electric mai mult decat este necesar.
Diferenta dintre Islanda si SUA este ca acestia au acces la „zona fierbinte” prin crapaturi ale scoartei terestre insa in SUA nu exista aceste crapaturi si, evident, ele vor trebui facute ceea ce ridica adevarata problema.
Un studiu realizat in 2008 de catre Institutul american de supraveghere geologica a descoperit ca vestul SUA are potentialul de a produce jumatate din cerea de curent electric a tuturor statelor americane, atata vreme cat se va gasi o cale sigura de a se ajunge la punctele fierbinti aflate sub scoarta terestra.
Statul american sustine aceasta initiativa finantand proiectul cu 21,5 milioane de dolari, suma la care si giganti precum Google au investit sume destul de mari pentru a se descoperi o astfel de metoda de generare a energiei verzi.
Ramane de vazut daca se va gasi o solutie sigura, care sa nu genereze cutremure si care sa se aplice la o distanta rezonabila fata de centre urbane, in cazul in care ceva nu merge bine.