Despre CouchSurfing sau cum sa calatoresti aproape gratis

De: Pandaru Alin Daniel / 04.08.2011, 09:00
Couchsurfing-ul este un fel de club online, unde utilizatorii se transforma in ghizi, iar casele lor in moteluri pentru turistii si globtrotterii care strabat lumea.

Am auzit de ideea de couchsurfing in urma cu vreo doi ani, dar nu am avut inca ocazia sa practic acest lucru.

Asta pentru ca eu credeam ca daca vreau sa intru in program, trebuie sa imi pun neaparat canapeaua la dispozitie. Ei bine, dupa ce m-am documentat mai bine am aflat ca de fapt nu este chiar asa.

Couchsurfing (CS) este o retea globala de „canapele”, adica mai mult de doua milioane de oameni care pot sa te cazeze sau pe care ai putea sa ii primesti si tu la tine acasa, fara niciun ban.


Casey Fenton, omul de la care a pornit totul

Ideea de CouchSurfing a inceput in urma cu 7 ani de la Casey Fenton, un consultant web american pasionat de calatorii, iar acum a devenit un adevarat fenomen, adunand peste 2.5 milioane de membrii din 246 de tari si aproape 80.000 de orase.

Mecanismul e simplu: iti faci cont pe CouchSurfing.org, iti completezi profilul cu toate datele necesare, iar apoi iti cauti cazare oriunde in lume.


Site-ul couchsurfing.org este disponibil si in limba romana

Nici nu e nevoie sa-ti pui casa la dispozitie pentru a intra in comunitate. Exista membri care gazduiesc sau membri care sunt dispusi sa iasa la o cafea si sa-i arate vizitatorului orasul, timp de cateva ore. Marea lor majoritate sunt activi si pe forum, acesta continand cateva mii de grupuri de discutii.

Site-ul are un sistem de siguranta foarte bine pus la punct, pe trei niveluri: verificarea numelui si adresei, referintele (adica parerile oamenilor pe care i-ai gazduit) si vouching-ul, cel mai ridicat grad de incredere, asa ca poti sa alegi cu atentie pe cine gazduiesti pe canapeaua ta sau la cine mergi „in vizita”.


Nu-ti trebuie neaparat placa de surf, pentru a face couchsurfing

Pana acum nu s-au semnalat incidente majore. Cazurile in care gazda si musafirul nu s-au inteles, acesta din urma mutandu-se la alt couch surfer sunt cele mai des intalnite. Tocmai de aceea e bine sa analizezi foarte bine profilul viitorului tau ghid sau al viitoarei gazde, in asa fel incat sa aveti cateva puncte comune si sa nu aveti surpriza sa intalniti persoane care se hranesc cu… canapele.

Pentru ca este un mod neconformist de a calatori, multi adepti ai comunitatii se opun promovarii acestui concept, de teama ca odata ce CouchSurfing-ul va fi practicat de toata lumea, farmecul acestuia va disparea.

Apropo de vacanta, nu vrei sa iei si un premiu cu tine? Cauta valiza cu surprize pe Apropo.ro si poti castiga 80 de premii instant si premiul cel mare, un kit de gadgeturi de vacanta!

Click aici pentru detalii!

Acum ca stii care-i treaba cu acest CouchSurfing si stii care sunt si festivalurile din Europa, e momentul sa cunosti si evenimentele sportive de pe continentul nostru!