Pentru intalnirea celor mai puternici lideri ai lumii, care va incepe maine, la Aquila, nicio masura de securitate nu este considerata prea excesiva.
Masurile merg de la protectia personala pana la un plan de evacuare in cazul ca se va repeta cutremurul de acum cateva luni.
Se pare ca 15.000 politisti au fost mobilizati pentru a contracara posibilele manifestatii antiglobalizare care la ultimul summit tinut in Italia (2001) au avut ca rezultat o victima si peste 200 de raniti.
Drumurile din jurul localitatii vor fi blocate iar birourile, restaurantele si magazinele vor fi inchise. Italia a suspendat de asemenea, in perioada 28 iunie – 15 iulie, prevederile acordului Schengen, pentru a putea efectua controlul frontierelor.
"Cireasa de pe tort" o reprezinta planul de salvare in caz de cutremur: liderii G8 vor fi transferati in corturi, dupa care vor fi transportati cu elicoptere la Roma, restul delegatiilor parasind localitatea cu masinile.
Temerea este alimentata si de Enzo Boschi, presedintele Institutului National de Geofizica si Vulcanologie, care a declarat la sfarsitul saptamanii ca "nu cred ca miscarile pamantului (tectonice -n.r.) se vor opri cand va ajunge Obama aici si se vor repune in miscare cand se termina G8".
Summit-ul din acest an era programat sa se desfasoare in localitatea La Maddalena din Sardinia, dar locatia a fost mutata la Aquila din dorinta lui Silvio Berlusconi de a ajuta regiunea care a fost devastata de un puternic cutremur pe 6 aprilie.
Grupul celor Opt (G8) reprezinta un forum international al guvernelor unor state dezvoltate din punct de vedere economic, tehnologic si militar: Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Rusia, Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord si Statele Unite ale Americii. Impreuna, acestea, desi cuprind aproximativ 14% din populatia lumii, insumeaza 60% din produsul intern brut la nivel mondial. De asemenea, ele totalizeaza aproximativ 72% din cheltuielile militare din lume, iar patru din cele opt, adica Franta, Rusia, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii detin peste 95% din armamentul nuclear al lumii.
Â