Low cost, cel mai cool stil de viata!

Apropo.ro / 26.05.2009, 18:00
Conceptul de low cost ne-a "contagiat" vacantele, iar acum "ameninta" sa devina un stil de viata.

Conceptul de low-cost a intrat in vocabularul nostru ca sinonim al zborurilor aeriene la preturi reduse. Apoi ne-a “contagiat” vacantele, iar acum “ameninta” ca, treptat, sa devina un adevarat stil de viata. Deja, pesemne din cauza crizei, in Occident sa fii strans la punga a devenit o adevarata moda; lucrurile insa nu se reduc la atat; nu ajung doar preturile mici, ceea ce occidentalii vor in prezent (si de ce nu, si romanii?) este calitate la pret redus. "Low cost, high value".

Mai timid, si in Romania, se pare ca, pentru a-si reduce cheltuielile in vremuri de criza, chiar si prosperii businessmeni au cam renuntat in ultima vreme la calatoriile cu aeronavele companiilor de linie, orientandu-se catre cele low-cost. Astfel ca, in vreme ce pe Otopeni scade numarul de pasageri, la Baneasa, aeroport utilizat de operatorii low cost si de curse charter, este in crestere.

Masina? Spartana

In timp ce, in primele luni ale anului, piata auto din Italia traversa unul din momentele sale cele mai rele din punctul de vedere al vanzarilor, Dacia (grupul Renault) inregistra o crestere cu 208% a comenzilor. “Dacia Logan este un automobil cu 7 locuri creat pentru tarile din Lumea a treia. Spartana, masina a fost gandita pentru strazile din Romania si Iran, si totusi se vinde ca painea calda in Italia”, declara pentru revista Focus, Luciano Ciabatti, director de marketing la Renault Italia. In peninsula, in doar cateva luni s-au vandut 14.000 de Dacii Logan. Motivul? Cel mai probabil pretul, de doar 8.950 euro bucata.

Cu siguranta, nu-i pentru cine se pregateste, ci pentru cine se nimereste. Si in Germania, in luna februarie a acestui an, vanzarile Dacia Logan au crescut de sase ori, masina romaneasca capatand aici un statut special, cel de “simbol ironic al crizei”, din postura de "beneficiar obraznic" al programului de stimulare economica introdus de Angela Merkel.

Totul gratie faptului ca, pentru a sprijini vanzarile de masini in Germania, guvernul Merkel a introdus un "bonus ecologic" de 2.500 euro pentru posesorii de masini mai vechi de noua ani, doar-doar acestia vor decide sa renunte la ele si sa-si achizitioneze un model nou. Spre stupoarea guvernantilor, cumpatati, nemtii posesori de  “rable” nu s-au ingramadit sa renunte la ele pentru un Mercedes, BMW sau Audi, orientandu-se catre Logan; 7.500 euro, reducere de 33% din pretul de lista al masinii.

"Bona" de case

Visezi la o vacanta in strainatate dar n-ai “cu ce”? O solutie pentru a-ti petrece o vacanta low-cost oriunde in lume este sa devii house-sitter.

Este ultima moda in domeniul calatoriilor, “importata” din Statele Unite, unde de ceva vreme incoace, posesorii de vile somptuoase au renuntat la a mai plati sume exorbitate pentru a-si angaja un paznic pe perioada vacantelor, apeland la site-uri specializate in furnizarea de house-sitteri. 

Serviciile oferite de aceste site-uri sunt in general gratuite pentru cei care-si inregistreaza casa in circuit, in vreme ce aspirantii la postul de house-sitter trebuie totusi sa plateasca o taxa de inscriere.

 

Pretul corect

Sa te mai si imbraci “bine” in aceste vremuri de criza pare dificil. Si totusi, tocmai pentru a rezolva aceasta problema s-au inventat “outlet”-urile, noile “temple” ale modei – aparute ca ciupercile dupa ploaie in toata Europa -, unde reducerile la hainele “de firma” ajung in aceasta perioada pana la 70%. Daca insa cele deschise recent in Bucuresti nu ti se par suficient de atractive, iar perspectiva unui shopping trip la Milano, Roma sau Viena iese din discutie, poti conta tot pe internet.

Sa inchiriezi o geanta care valoreaza cateva mii de euro chiar si doar pentru o seara este solutia pe care o propune site-ul www.myluxury.biz; doar prin cateva click-uri, o poti primi acasa, prin posta, la un pret de circa 15 euro.

Ultima bizarerie vine insa de la Londra, unde pe www.whatsmineisyours.com, cei 22.000 de utilizatori inregistrati (inscrierea e gratuita) isi pun garderoba la comun, imprumutandu-si sau schimbandu-si cu darnicie hainele unul cu altul.

Era mini-computerului

Nici “mania” unora de a avea un procesor tot mai puternic in computerul tot mai sofisticat nu mai e ce-a fost. De anul trecut a aparut in magazine o noua generatie de computere portabile (au fost inventate de o companie taiwaneza, dar acum sunt disponibile la toate marcile) care costa intre 399 si 499 euro, navigheaza pe web, trimit si primesc mailuri; cu ele poti sta pe chat, scrie sau face prezentari in Powerpoint. Sunt netbook-urile, si potrivit estimarilor, numarul lor va ajunge anul acesta la 21 de milioane.

De altfel, moda de a face economie a dezlantuit imaginatia tuturor companiilor producatoare din domeniu, care scot pe banda rulanta noi si noi categorii de gadget-uri “revolutionare”. Tot o companie taiwaneza a lansat recent si un telefon mobil la care nimeni nu se gandise: smartphone-ul care functioneaza cu doua sim-uri de la doi operatori in acelasi timp.

Â