Pe 10 februarie, Curtea Europeana de Justitie (CEJ), din Luxemburg, se va pronunta definitiv in privinta Directivei 24, in baza careia a fost adoptata Legea romaneasca 298 din 2008, ce a intrat in vigoare marti. Directiva 24 a fost contestata de Irlanda inca din septembrie 2006 si exista sanse reale ca verdictul sa fie favorabil contestatorului. Culmea, Irlanda are, din 2002, o legislatie mai dura in domeniu, din punctul de vedere al incalcarii drepturilor omului, datele personale fiind pastrate pentru 3 ani si fiind permisa, de pilda, accesarea acestora pentru a fi utilizate in procesele civile.
Daca CEJ va da dreptate Irlandei, este de asteptat un val de abrogari in toate statele europene (cel putin 16 la numar, conform unor date publice), care, ca si Romania, si-au adaptat legislatiile in conformitate cu prevederile Directivei 24/2006. Iar Comisia Europeana va fi nevoita sa initieze un nou proiect de directiva.
Contestarea Deciziei 24/2006 este sustinuta de 43 de organizatii europene, printre care si Asociatia pentru Tehnologie si Internet (APTI), din Romania. Juristul Bogdan Manolea, directorul executiv al APTI si editorul unei publicatii bilunare dedicata drepturilor civile europene, spune ca legislatia romaneasca este „aproape buna, raportat la Directiva 24”. „Romania avea de ales: fie isi modifica legislatia in concordanta cu directiva, fie contesta normativul european, ca si Irlanda, la CEJ.
Citeste mai mult despre posibila abrogare a Directivei europene nr 24, in Gandul