Negocierile privind stabilirea numelui oficial al Macedoniei, dintre delegatiile reprezentand Skopje, Atena si ONU, au esuat luni, la Ohrid, oras situat in sud-estul fostei republici iugoslave, relateaza AFP.
Grecia blocheaza inca din 1991 recunoasterea internationala a Macedoniei sub acest nume, considerand ca acesta apartine exclusiv patrimoniului sau national.
"In privinta numelui, dupa cum este si evident, intotdeauna vor exista diferente", a declarat jurnalistilor reprezentantul macedonean Nikola Dimitrov, in urma unei intalniri cu reprezentantul grec, Adromantios Vassilikis, si cel al ONU, Matthew Nimetz, intrevedere care a durat trei ore.
"Am avut o intalnire foarte buna, cu discutii sincere si directe in aceasta privinta", a declarat Nimetz.
Mediatorul ONU a precizat ca "au fost prezentate mai multe propuneri care au vizat relatiile dintre cele doua tari, insa nicio noua propunere in privinta numelui".
La randul sau, Vassilikis si-a exprimat speranta ca "va fi gasita o solutie foarte curand". Negociatorii urmeaza sa se intalneasca in februarie, in Grecia.
Skopje cere ca numele Republica Macedonia sa fie utilizat de toate tarile de pe glob, mai putin in cazul relatiilor cu Atena, pentru care va fi utilizat un nume acceptat de ambele parti.
Relatiile dintre cele doua tari au devenit din ce in ce mai tensionate in ultimele saptamani, Grecia amenintand Macedonia ca isi va exercita veto-ul in privinta aderarii acesteia din urma la NATO, in cadrul summit-ului din primavara lui 2008, de la Bucuresti.
Nimetz a evocat un nou ciclu in cadrul acestor negocieri dintre Skopje si Atena, care au loc inca din 1993 sub egida ONU, in incercarea de a gasi o solutie.
Macedonia este recunoscuta la ONU sub numele provizoriu de Fosta Republica Iugolsava a Macedoniei (FYROM).