Dijmarescu: Leul este tinta unui atac speculativ

Apropo.ro / 16.01.2008, 10:42
Dijmarescu: Leul este tinta unui atac speculativ
Leul resimte zilele acestea un atac speculativ care se petrece pe un moment de slabiciune, insa trendul de depreciere se va inversa.

Leul resimte zilele acestea un atac speculativ care se petrece pe un moment de slabiciune, de acumulare a mai multor vesti proaste privind Romania, insa trendul de depreciere se va inversa, afirma Eugen Dijmarescu, viceguvernator al BNR.

Daca ne uitam la cifrele de la inceputul acestui an de pe piata valutara si vedem ca intr-un numar important de zile tranzactiile interbancare le-au depasit pe cele cu clientii nebancari, concluzia este ca se petrece un atac speculativ, a declarat ieri Eugen Dijmarescu la conferinta Euromoney de la Viena. Viceguvernatorul spune ca este o situatie care face necesara folosirea si altor instrumente decat cele traditionale, fara a da detalii.

"Sper sa punem de acord sterilizarea agresiva de pe piata monetara cu actiuni ale Ministerului Finantelor". Dijmarescu a mentionat interventia de ieri a Finantelor care au vandut titluri de stat, apreciind insa ca tot Ministerul Finantelor a fost cel care a injectat lichiditate pe piata in luna decembrie.

"Trebuie insa sa fim foarte atenti cu volumele operatiunilor. Daca vor fi foarte mari, va trebui sa arbitram intre instrumente. Suntem si vigilenti, dar exercitam si un control cu multiple instrumente inclusiv mai putin placute."

Dijmarescu afirma ca este ingrijorat de fluctuatiile inregistrate de curs in ultima perioada, insa Banca Nationala estimeaza ca trendul de depreciere se va inversa. Un numar de vesti proaste s-au acumulat in ultimele luni: derapajul inflatiei fata de tinta, cresterea deficitului extern, productia industriala mai scazuta din noiembrie, spune viceguvernatorul.

Mai mult, Dijmarescu apreciaza ca nici deficitul bugetar pe 2007 anuntat luni de ministrul finantelor la 2,4 % fata de 2,8% din PIB nu este o veste buna. "Nu este o veste buna pentru ca ne asteptam la un deficit de 1,9 – 2 % din PIB, insa in comparatie cu cifra initiala putem spune ca totusi este o veste buna."

Â