Rezerva de valuta a BNR a crescut de aproape sase ori in ultimii sase ani, ajungand la 25,3 miliarde de euro la sfarsitul lui decembrie. Banca centrala a strans anul trecut peste 4 mld. euro, pe seama avalansei de valuta din prima jumatate a anului. Anul trecut banca centrala si-a majorat rezervele de valuta cu patru miliarde de euro, un pic mai incet decat in 2006, cand cresterea fusese de 4,5 miliarde de euro. Varful de crestere fusese atins in 2005, cand rezerva valutara a BNR a urcat cu nu mai putin de 5,95 miliarde de euro. Anul trecut, la fel ca in 2005, BNR a fost nevoita sa cumpere energic valuta de pe piata interbancara, pentru a tempera presiunile de apreciere rapida a leului din primavara si vara.
Deteriorarea perceptiei investitorilor straini asupra economiei romanesti a dus insa la o scadere puternica a interesului pentru plasamente in lei, astfel ca analistii bancilor locale au suspectat BNR de o interventie pentru stabilizarea cursului in toamna, cand euro urcase la 3,7 lei.
In conditiile in care rezerva valutara a BNR a urcat neintrerupt in ultimii sase ani, ritmul de crestere a incetinit la mai putin de 19% anul trecut, fata de 70% in 2004, chiar in conditiile in care in ultimii patru ani cresterea anuala nu a coborat sub patru miliarde de euro.
Principalele motoare ale cresterilor au fost cumpararile de valuta de pe piata interbancara, dar si cresterea sumelor atrase sub forma de rezerve minime obligatorii constituite de bancile comerciale.
BNR a majorat in 2006 rata de constituire a rezervelor minime obligatorii la 40% pentru resursele in valuta atrase de bancile comerciale. Rezerva internationala a BNR, care include si detinerile de aur, a urcat la 27,19 miliarde de euro, la sfarsitul anului trecut.
Rezerva de aur a scazut usor anul trecut, ajungand la 103,7 tone, insa valoarea acesteia a urcat pana la 1,879 miliarde de euro in decembrie, pe fondul evolutiei preturilor pe pietele internationale.
BNR a anuntat ca in 2008 platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Economiei si Finanetelor insumeaza 1,83 de miliarde de euro, fata de un miliard de euro, in 2007.
Â