Companiile private si-au majorat datoria externa pe termen mediu si lung cu inca 700 mil. euro in octombrie, cu circa 120 mil. euro mai mult decat in septembrie, insumand credite totale de peste 21 de miliarde de euro.
Soldul datoriei a ajuns astfel cu 46% mai mare decat in urma cu un an. In acelasi timp, sumele achitate in zece luni in contul datoriei externe au urcat la aproape 4,3 miliarde de euro, costul fiind cu 57% mai mare in euro decat in aceeasi perioada a anului trecut. Valoarea ratelor scadente si a dobanzilor a crescut inca si mai mult pentru companiile care realizeaza preponderent venituri in lei si nu s-au acoperit in fata riscului de depreciere a monedei nationale.
Serviciul datoriei reprezinta peste 20% din soldul creditelor atrase, fata de 18,9% in urma cu un an.
Datoria externa privata constituie motorul principal al cresterii datoriei externe a Romaniei, care a urcat la aproape 35 de miliarde de euro, cu peste 30% fata de nivelul inregistrat in octombrie 2006. Majorarea indatorarii externe amplifica vulnerabilitatea companiilor la evo-lutii nefavorabile ale cursului, experienta deprecierii rapide a leului din aceasta toamna fiind o lectie pentru intreprinzatorii care au acumulat datorii in valuta.
Finantarea din afara ramane totusi o alternativa tentanta inclusiv pentru Ministerul Economiei si Finantelor, care pregateste o emisiune de euroobligatiuni de cel putin 500 mil. euro, probabil in februarie anul viitor. Cele doua banci selectate dintr-o lista scurta de 11 pentru a se ocupa de lansarea emisiunii urmeaza sa fie mandatate pe baza unui ordin care asteapta semnatura ministrului Varujan Vosganian. Diferenta de dobanda dintre creditele in euro si cele in lei constituie un argument important, mai ales avand in vedere tendinta de crestere a costului finantarilor in moneda nationala din cauza rabufnirii inflatiei.
Â