Spre sfârșitul anului trecut, presa romnâneasca a fost plina de tot felul de articole care semnalau activitatea ilegala a unor firme de paza și protecție, cele mai multe dintre ele fiind acuzate ca funcționeaza ca structuri informative ilegale.
Conform unui raport întocmit la cererea ministrului de Interne, Ioan Rus, în România sunt aproape 800 de societați de paza care au 52.000 de angajați.
Din totalul acestor firme, 280 sunt conduse de foști ofițeri, din care 127 foști ofițeri și subofițeri de Interne, 54 foști ofițeri de Informații, 11 foști ofițeri SPP, 88 foști ofițeri MApN, mai precizeaza raportul.
Tot atunci se vorbea despre adoptarea unei noi legi care sa reglementeze activitatea acestor firme, lucru care însa nu s-a întâmplat.
Președintele firmei de protecție și paza Bart Guard Services (BGS), Bogdan Oprea afirma ca totul a fost mult zgomot nimic.
„Și la ora actuala sunt firme de paza mascate, care au în spate oameni ascunși, oameni din lumea interlopa. Acestea fac un renume prost meseriei. Noi vrem sa aparam cetațeanul, nu suntem o forța de represiune, suntem o forța care ne punem în slujba celui care ne platește. Suntem o poliție privata”, explica Oprea.
El spune ca este ciudat și faptul ca firme abia aparute pe piața au un numar relativ mare de contracte, care, în mod normal, se obțin prin munca și abia dupa ce firma a obținut recunoașterea pe piața din partea potențialilor clienți.
Mașini cumparate de la Poliția din New York
BGS funcționeaza pe piața româneasca din 1993 și este condusa de cei trei frați Oprea.
La început, nu a fost decât o geaca de camuflaj („pe care mi-am cumparat-o de la Vânatorul și pescarul sportiv”), doua bâte de lemn („confecționate de tatal meu din doua stinghii mai groase”), doua lanterne cumparate și câinii personali.
„Pe vremea aceea, aveam vreo șase câini, rasa dog german. Câinii erau o pasiune, dar au devenit elementul de baza al firmei mult timp, pentru ca, la vremea respectiva, nu existau foarte mulți barbați bine pregatiți în domeniul acesta absolut nou și atunci a trebuit sa ne folosim de câini”.
În 1993, nu existau pe piața din România decât vreo doua-trei firme de paza și protecție și era un adevarat mit în jurul meseriei de bodyguard.
„Pe atunci era o alta cultura. Toata lumea era bodyguard, nu era agent de paza. Îmi aduc aminte ca pentru a intra cu câinele la metrou trebuia sa le arat celor de acolo legitimația de serviciu și toata lumea, inclusiv polițiștii, erau șocați și entuziasmați de legitimația respectiva, care era, în definitiv, o bucata de hartie cu ștampila firmei de paza și protecție”.
De la doi angajați, câți au fost la început, firma are acum aproximativ 400. Primul contract a fost cu Școala de șoferi Ilioara, deoarece din mașinile parcului sau auto dispareau mereu foarte multe casetofoane sau alte obiecte care aparțineau șoferilor.
Apoi a urmat centrul comercial Massa, care se confrunta cu mari probleme, într-o zona destul de rau famata, plina de raufacatori, care era numita sugestiv „patria hoților”.
„Acolo încercasera sa ‘curețe’ tot felul de firme de paza, dar pâna la urma s-au ‘mânjit’ ei. Era o întreaga mafie, se vehiculau foarte multe țigari, foarte multe bunuri. Pe atunci nu se platea nimic cu cec, nu se platea nimic prin banca, toata lumea venea cu banul în buzunar, venea cu echivalentul a câtorva zeci de milioane de lei la ora actuala sa cumpere marfa. Noi am reușit sa facem fața și, de atunci, au ramas clienții noștri”.
De anul trecut, frații Oprea au înființat o firma de paza și protecție și în Statele Unite ale Americii, la Los Angeles, acesta fiind, dupa cum spune Bogdan Oprea, un pas necesar, deoarece colaborau deja cu Poliția americana de șase ani.
„Firma din Los Angeles se numește Best Guarding Sistems. De foarte multa vreme noi am vândut câini gata dresați în SUA, lucruri care pot fi dovedite. Avem și un ‘government business’, adica o licența speciala care ne-a permis sa cumparam la o licitație mașini de la Poliția americana din New York”.
Un motiv de mândrie pentru președintele BGS este dotarea firmei – un Hummer, doua Ford-uri, (un Expedition și un Explorer), trei dube Fiat, un Fiat Punto, un Renault Megane, șase Chevrolet-uri Caprice (pe care le-au achiziționat prin licitație de la Poliția americana), opt Lada Niva, zece motociclete și câteva Dacii Break, pentru departamentul tehnic.
„La capitolul acesta eu zic ca stam foarte bine. Toata lumea știe ce înseamna un Hummer, numai forțele de elita americane îl folosesc, nici macar armata americana nu îl are în principiu, ci numai unitațile speciale”, explica Bogdan Oprea.
Președintele BGS este nemulțumit de faptul ca multe firme de pe piața care își înmșeala clienții, pentru ca declara în reclame ca au o dotare superioara celei reale.
„Foarte multe firme de paza spun ca au Mercedes-uri sau Audi A8. Mai au puțin și spun ca au avioane particulare și OZN-uri. Declara ca au nu știu câți angajați. Vrem sa-i vedem, sa ne arate carțile de munca. Este o firma de paza și protecție care asigura monitorizare și care a trecut pe Internet ca are 60 de unitați, deși toata lumea știe ca ei nu au mai mult de patru. Sa arate ei cuiva a cincea unitate, nu zic a 60-a. Daca are atâtea echipaje, înseamna ca trebuie sa dau de ei peste tot prin oraș, sa n-am loc de ei, dar nu este așa”.
Doar motocicletele fac fața traficului din București
BGS ofera clienților servicii de paza și protecție cu forțe umane și servicii de monitorizare și intervenție. Firma asigura protecție și paza pentru aproximativ 40 de cluburi, baruri și firme românești sau straine (cu capital belgian, american sau englezesc).
Serviciul de monitorizare și intervenție funcționeaza de doua sapamâni și firma are deja aproximativ 40 de abonați. Aceștia, în schimbul a 30 de dolari pe luna, costul unui abonament, au siguranța ca bunurile, casa și familia sunt protejate de raufacatori.
„Am dat drumul la acest sistem abia dupa noua ani pentru ca a trebuit mai întâi sa învațam. Avantajul nostru este mobilitatea, avem 22 de echipaje pentru monitorizare și zece motociclete. Pot sa pun orice alta mașina sport sau de teren, aceasta tot nu are viteza de deplasare a unei motociclete pe timp de zi ținând cont ca vorbim de București, de un trafic urban superaglomerat”.
Acest serviciu vine în întâmpinarea oamenilor de a se proteja, într-o țara în care la toate canalele de televizune sunt difuzate știri despre crime comise pentru 50.000 de lei, iar infracțiunile bazate pe violența s-au înmulțit.
„Nu trebuie sa ajungem pâna la crima sau jaf. Omul zilelor noastre trebuie sa fie un tip destupat, care vrea sa fie cu un pas înaintea celorlați. Trebuie sa se gândesca la ce poate face pentru a nu pați un accident”.
De cele mai multe ori însa, românul este adeptul ideii ca nu i se poate întâmpla tocmai lui. „Total fals, pentru ca hoțul nu știe ce ai în casa și vine, îți sparge casa sau, mai rau, îți ataca soția sau copilul. Și atunci toata încrederea și siguranța dispar. Sunt persoane care dupa ce li s-a spart apartamentul, s-au mutat de acolo și apoi și-au luat niște masuri de siguranța exagerate. Au pus ușa blindata, senzori, gratii la geamuri, deși locuiau la etajul 3. Încrederea pierduta odata, aproape ca nu o mai regasești”.
Pentru a fi agent de paza, o persoana trebuie sa aiba mai multe calitați. Potrivit președintelui BGS, primul lucru care conteaza este aspectul, imaginea și, în special, prima imagine, care este întotdeauna puternica.
„Sunt barbați la 120 de kilograme care nu știu sa lupte, dar care arata superb din punct de vedere estetic și sunt barbați la 75 de kilograme care sunt niște luptatori desavârșiți. Dar cui i se opune rezistența? În fața celui de 120 de kilograme, nu multe persoane ridica privirea, pe când cel de 75 de kilograme trebuie sa se lupte ca sa-și impuna punctul de vedere”, explica Bogdan Oprea.
Pe lânga aspectul fizic, un agent de paza trebuie sa fie cerebral, sa știe sa-și impuna punctul de vedere, sa fie un bun profesionist, sa se adapteze la diferite situații, sa nu dea înapoi sau sa știe când sa dea înapoi.
În România, percepția pe care populația o are despre aceasta meserie este deformata. Bodyguard-ul este confundat cu agentul de paza astenic, undeva la 60-70 de kilograme, pe care atârna camașile cu epoleți, sau cu tipul neîngrijit, cu cravata patata de muștar, cu pantaloni și pantofi negri și ciorapi albi sau cu omul în vârsta care nu a avut încotro și dupa ce s-a pensionat s-a angajat sa pazeasca niște buticuri în fața blocului pentru a avea și el un venit.
Bogdan Oprea afirma ca agentul de paza BGS nu arata deloc așa, el fiind asemeni polițistului american, îmbracat lejer și bine pregatit. Angajații BGS participa la cursuri de limba engleza, organizate de firma, și sunt învațați și codul bunelor maniere.
„Noi am lucrat în primul rând la aspectul și la pregatirea lor. Avem cursuri de limba engleza, pentru ca daca un agent monitorizeaza casa unui strain trebuie sa știe macar sa-i spuna acestuia ca este în siguranța”, explica președintele BGS.
Agentul de paza – câinele ciobanesc de lânga stâna
În aceasta meserie, oamenii își risca viața, accidente sunt tot timpul, de aceea agentul de paza trebuie sa fie foarte bine pregatit, dar nu trebuie sa faca parada cu puterea lui.
„Noi nu trebuie sa fim confundați cu oamenii din lumea interlopa care sunt și ei impunatori ca aspect. Ei sunt niște vânatori. Vin și vâneaza prada slaba, care nu se poate apara. Noi suntem câinii ciobanești din preajma stânii care trebuie sa fim mari ca sa aparam, pentru ca daca suntem niște maidanezi nu avem cum sa aparam pe nimeni, nu ne baga nimeni în seama”.
Diferențele dintre România și Statele Unite ale Americii sunt extrem de mari și în acest domeniu, sunt doua lumi paralele. Principala deosebire este însuși faptul ca acolo Poliția este respectata.
„La noi, pe un post de televiziune, întreaga țara vede cum un om i-a dat șapca jos unui biet polițist care nu știu ce cauta, nu ar fi avut niciodata ce cauta într-o asemenea instituție”.
Președintele BGS considera ca tocmai imaginea foarte slaba pe care o are Poliția în România a dus la apariția pe piața a firmelor de paza și protecție.
„Și în SUA exista corupție, dar nu se vede atât de flagrant. Acolo, în clipa în care intri într-un departament de Poliție, ofițerul de serviciu este atât de zâmbitor și atât de amabil, încât ai senzația ca i-ai dat ceva și ai uitat când. Ceea ce la noi nu se întâmpla. Este o mare diferența, nu exista termeni de comparație”.
Cât despre relația pe care firma o are cu Poliția, „aș prefera sa fie de cu totul alta natura”, dupa cum spune Bogdan Oprea. În cele mai multe cazuri când se întâlnesc, agenții primesc amenzi și li se amintește faptul ca depind de ei.
Legea 18 încalca un drept constituțional
Activitatea firmelor de paza și protecție este reglementata de Legea 18/1996 privind paza obiectivelor, bunurilor și valorilor, modificata și completata de Ordonanța de Urgența 161/2000. Conform acestor legi, persoana care urmeaza a fi încadrata ca paznic trebuie sa aiba serviciul militar satisfacut.
De asemenea, legea permite și femeilor sa aiba aceasta meserie, ceea ce, considera Bogdan Oprea, este o încalcarea unui drept constituțional, egalitatea între drepturi.
„Legea 18 nu este buna de nimic, încalca un drept constituțional. Un barbat, daca nu are armata facuta, nu poate fi agent de paza, dar o femeie poate. Un barbat poate fi respins din armata pentru ca a avut ulcer, dar acest lucru nu îl împiedica sa fie agent de paza, pentru ca poate mânca de cinci ori pe zi”.
Conform legii, firmele de paza, trebuie sa depuna la Poliție un plan de paza în care sa specifice câți agenți de paza sunt implicați, unde vor fi așezați aceștia și ce valori sau bunuri sunt pazite. Și în situația când se asigura paza la un eveniment cultural, planul de paza trebuie depus la Poliție cu trei zile înainte.
„În schimb, Jandarmeria nu trebuie sa faca acest lucru. În plus, aceasta este o instituție publica, funcționeaza din banii contribuabilului, deci nu are voie sa presteze servicii contra cost. Dar primește și bani de la buget și este platita și de persoane fizice sau de societați pentru serviciile de paza pe care le asigura”.
Președintele BGS afirma ca nu se teme deloc de concurența, care, în cea mai mare parte, este neloiala deoarece își atrag clienții cu minciuni, firmele respective nedeclarând potențialul lor real. Cifra de afaceri a BGS a fost întotdeauna în creștere și se situeaza în jurul a doua-trei miliarde de lei pe luna.
„Profitul nu este foarte mare la o firma de paza. Cine își face o firma de paza și s-a îmbogațit din asta, trebuie ca a mai facut și alte afaceri. Noi n-am reușit pentru ca nu dam salarii de un milion și jumatate la angajați. Noi respectam angajatul și încercam sa-l motivam și financiar”.
Piața serviciilor de paza și protecție din România este „murdara” și, în opinia lui Bogdan Oprea, se va schimba ceva, numai daca se va îmbunatați și nivelul de trai al românilor. „Atâta timp cât înca sunt date niște legi cu susul în jos, nu se va produce nici o schimbare”.
Cu toate ca exista suficiente laturi neplacute ale acestei meserii, ele sunt uitate când, dupa rezolvarea unei probleme, oamenii mulțumesc pentru ajutorul dat.
„Am vazut persoane disperate care, în clipa în care am aparut, s-au luminat și când am plecat ne-au mulțumit din suflet. Și nu a fost ceva mecanic, a fost din inima. În acel moment avem probabil același sentiment pe care îl are un medic când salveaza un pacient”.
Diana SavaZIARUL FINANCIAR