GlobalNET reduce concurența cumparând Eurotel

Apropo.ro / 24.07.2002, 08:25
GlobalNET reduce concurența cumparând Eurotel
GlobalNET, unul dintre cei mai importanți distribuitori de telefonie mobila din România a cumparat la sfârșitul saptamânii trecute firma Eurotel 2000, dealer Orange cu o rețea de 10 magazine proprii. Entitatea nou creata devine astfel, potrivit opiniei oficialilor celor

GlobalNET, unul dintre cei mai importanți distribuitori de telefonie mobila din România a cumparat la sfârșitul saptamânii trecute firma Eurotel 2000, dealer Orange cu o rețea de 10 magazine proprii.

Entitatea nou creata devine astfel, potrivit opiniei oficialilor celor doua firme, cel mai mare distribuitor de telecomunicații din România cu o rețea de 30 magazine proprii și 500 de revânzatori/subdealeri.

Nici conducerea GlobalNET și nici oficialii Eurotel nu au dorit sa dezvaluie care este valoarea tranzacției.

Surse din piața apreciaza însa ca suma platita de GlobalNET pentru Eurotel 2000 se ridica la 200-300 de mii de dolari.

Valoarea, de peste 200.000 de dolari, a fost confirmata ulterior Ziarului Financiar de Liviu Nistoran, directorul general al companiei GlobalNET.

Înainte de cumpararea Eurotel 2000, GlobalNET, care este și cel mai mare dealer Orange România, avea o cota de piața de 15% la comercializarea de servicii de telefonie mobila și terminale mobile, și de peste 20% la telefoane fixe și accesorii.

„În urma acestei tranzacții, cota de piața a GlobalNET va crește cu peste 20%”, a afirmat Alexandru Capațâna, directorul Eurotel 2000.

Tranzacția face parte clar dintr-o tendința generala de consolidare a dealerilor de telefonie mobila pe piața româneasca, a susținut Liviu Nistoran. Deocamdata, pentru GlobalNET, aceasta este prima achiziție a unui alt dealer de telefonie mobila.

GlobalNET a fost înființata în 1997 iar în 1999 a fost cumparata de grupul francez Avenir Telecom care acum deține 100% din capital.

Principalii concurenți ai firmei sunt companiile Germanos, Euro GSM și Goldstern.

Consolidare pe piața distribuitorilor de telefonie mobila

„Pentru moment nu mai intenționam sa facem o achiziție similara. Așteptam sa vedem cum evolueaza procesul de liberalizare și piața de telefonie fixa din România, apoi vom lua în considerare problema noilor achiziții”, a spus Liviu Nistoran.

Preluarea Eurotel 2000 are ca scop „întarirea poziției pe piața telefoniei mobile”, mai precizeaza cei doi oficiali.

„În urma achiziției vom acoperi și anumite orașe, prin magazinele Eurotel, acolo unde GlobalNET nu era reprezentata”, adauga Alexandru Capațâna.

În afara Bucureștiului, firma Eurotel mai are magazine în câteva orașe principale din țara, precum Tulcea, Focșani, Iași, Giurgiu, Drobeta Turnu Severin și Constanța.

Înainte de cumpararea sa de catre GlobalNET, Eurotel nu avea probleme financiare, nu avea datorii și nici facturi neîncasate, susține Alexandru Capațâna. Capitalul Eurotel 2000 era deținut anterior preluarii de catre un acționari persoane fizice.

Cine are de câștigat? Beneficiile care decurg din aceasta tranzacție aparțin ambelor companii. „Pentru vânzator tranzacția are avantajul alianței cu un partener puternic, cu o cota de piața ridicata și perspective de dezvoltare”, spune directorul Eurotel 2000. Pe de alta parte, Nistoran afirma ca prin achiziția Eurotel, GlobalNET devine cel mai puternic distribuitor de telecomunicații din România.

Cine e cumparatorul

GlobalNET a înregistrat pe primele șase luni ale acestui an o cifra de afaceri de 7 milioane de dolari, în creștere cu 20% fața de aceeași perioada din 2001.

Pentru întregul an 2002, conducerea companiei preconizeaza ca firma va înregistra o cifra de afaceri de 15 milioane de dolari.

Profitul GlobalNET ramâne însa confidențial, Nistoran nedorind sa ofere detalii asupra acestui indicator financiar.

În 2001 compania a avut o cifra de afaceri de 12 milioane de dolari, cu 20% mai mare decât în anul anterior.

În ce privește piața, potrivit opiniei directorului de la GlobalNET, numarul utilizatorilor de telefoane mobile a înregistrat în ultimii doi ani o creștere de aproximativ 50% la nivelul fiecaror 12 luni. Fenomenul este explicat și prin tendința tot mai pronunțata de înlocuire a terminalelor.

GlobalNET a devenit dealer Mobil Rom și mai apoi Orange România în 2000. Pâna pe 5 decembrie 2000, compania lucrase ca dealer al operatorului de telefonie mobila MobiFon.

GlobalNET a renunțat sa mai fie dealer Connex din cauza existenței unei clauze în contractul dintre cele doua firme care nu îi permitea companiei conduse de Nistoran sa furnizeze decât servicii de telefonie ale MobiFon.

Mobil Rom nu i-a impus o asemenea clauza de exclusivitate astfel încât GlobalNET a început la scurt timp sa distribuie și servicii Cosmorom.

Acum GlobalNET este dealer Orange, unul dintre cei mai importanți și mai vechi parteneri Nokia în România și are încheiate acorduri oficiale de distribuție și service cu firmele Alcatel, Motorola și General Electric.

Iuliana Butuc-Cerchez