O tehnologie cu un nume foarte greu de pronunțat ar putea schimba în curând fundamental sectorul comunicațiilor mobile, oferind o viteza de transfer de zece ori mai mare decât actualele standarde folosite de marile nume din industria telecom, scrie siliconvalley.com
Orthogonal Frequency Division Multiplexing, tehnologia OFDM. Un nume care te lasa indiferent.
Convingator nu trebuie sa fie însa numele, ci performanțele oferite de OFDM: descarcarea, prin Internet, a unui album muzical MP3 în aproape opt minute (în prezent, același proces dureaza prin tehnologia GSM sau chiar CDMA aproximativ o ora și jumatate).
Cel puțin în teorie, OFDM – neutilizata comercial pâna în prezent pe o rețea de comunicații mobile – este superioara tuturor standardelor adoptate și folosite de majoritatea marilor companii telecom.
Problema este însa, potrivit analiștilor citați de agențiile internaționale de presa, faptul ca aceasta viteza se atinge numai cu prețul unor costuri extrem de ridicate.
În plus, trebuie asigurata și compatibilitatea între diferitele rețele de comunicații – iar giganții sectorului telecom au investit deja miliarde de dolari în alte standarde.
„Cea mai buna tehnologie nu este neaparat și câștigatoarea”, spune Philip Marshall, analist la firma de consultanța Yankee Group.
OFDM este deja folosita în rețelele fara fir pentru distanțe scurte și în transmisiile audio digitale, iar Flarion Technologies și o serie de alte mici companii adapteaza tehnologia pentru rețelele de comunicații mobile.
Lumea comunicațiilor wireless este dominata în prezent de doua standarde: high-speed GSM (Global System for Mobile communication, susținut și implementat de majoritatea țarilor europene) și CDMA (Code Division Multiple Access, sistem propus și sprijinit de Statele Unite).
În ceea ce privește continentul nord-american, companiile Verizon și Sprint PCS Group susțin versiunile rapide ale CDMA, în timp ce AT&T Wireless Services și Cingular Wireless (un joint-venture între SBC Communications și BellSouth Corp) și-au pus toți banii pe high-speed GSM.
„Prin ambele tehnologii, poți descarca date prin Internet pe telefonul mobil la o viteza de maximum 10 ori mai mare decât pe terminalele obișnuite”, arata siliconvalley.com. „Flarion declara însa ca Flash OFDM depașește la rândul sau de 10 ori cele mai pune performanțe ale GSM și CDMA”, adauga sursa citata.
Pentru a testa OFDM, Nextel Communications, al cincilea mare operator de comunicații mobile din Statele Unite, a pus la dispoziția lui Flarion o mica porțiune din rețeaua sa din Virginia.
La rândul sau, Verizon, cel mai mare operator wireless din Statele Unite, a declarat ca urmarește cu atenție evoluția tehnologiei OFDM.
„Flarion declara cu insistența ca tehnologia sa va fi mai ieftina decât echipamentele standard”, arata siliconvalley.com.
„Analiștii însa, printre care se numara și Marshall, spun ca OFDM va trebui sa duca o lupta inegala cu tehnologiile consacrate, atât din punct de vedere al costurilor, cât și al accesibilitații și disponibilitații terminalelor”.
Potrivit sursei citate, adoptarea OFDM de catre Verizon ar rezolva problema numarului de abonați care sa determine scaderea prețurilor.
Cristian Iovițu