Domnul ofera regatul sau pentru un cal

Apropo.ro / 14.07.2002, 19:33
Domnul ofera regatul sau pentru un cal
In zona Cetatii Rasnov, incepand cu luna martie a anului viitor va functiona primul centru privat de licitatii de cai din Romania, Red Horse Auction Center. Este vorba de un centru pentru dresaj si antrenament al cailor de sport, unde vor avea loc licitatii ecvestre cel putin o data pe luna, din

In zona Cetatii Rasnov, incepand cu luna martie a anului viitor va functiona primul centru privat de licitatii de cai din Romania, Red Horse Auction Center. Este vorba de un centru pentru dresaj si antrenament al cailor de sport, unde vor avea loc licitatii ecvestre cel putin o data pe luna, din martie pana in octombrie.

„Acest centru va produce evenimente dupa modelul celor care au loc in Germania si in Statele Unite, licitatii la care sunt asteptati oameni de afaceri, investitori in domeniul ecvestru, sportivi aflati in cautarea calului ideal, dar si dealeri de cai din tara si din strainatate”, explica Sorin Adrian Urdea, un intreprinzator de prin partile Brasovului, initiator al acestui proiect.

Din 2001, Adrian Urdea este PFA (persoana fizica autorizata): da lectii particulare de calarie, se ocupa de echipamente pentru cai, jockey si ferme, intermediaza tranzactii cu cai si organizeaza expozitii si evenimente in domeniu.

Dupa cum marturiseste, experienta in materie si-a castigat-o in Germania, la Allwoerder, unde din 1991 a lucrat pentru una dintre cele mai vechi si mai renumite crescatorii de cai din rasa Hanoveran.

„Ca multi altii, am incercat si eu marea cu degetul si in alte domenii, dar nu am putut sa ma despart de echitatie niciodata”, spune el.

A participat la concursuri ecvestre in Europa de Vest si in Statele Unite, iar in Romania s-a ocupat mai intai de producerea unei expozitii de cai de rasa la Cetatea Fagaras.

S-a vazut nevoit sa renunte, in urma unei divergente cu reprezentantii Primariei din Fagaras, „un conflict generat de moduri diferite de a vedea organizarea unui astfel de eveniment”.

A gasit apoi o alta „gazda” pentru ideea lui – Cetatea Rasnov – si a reusit sa-si asigure sprijinul „complet” al administratorului cetatii, Alberto Drera. Proiectul Centrului a fost prezentat si la Consiliul Judetean Brasov si aici, spune Urdea, atat consilierii, cat si presedintele, s-au aratat interesati sa-l sustina.

„Majoritatea evenimentelor produse in Brasov sunt renumite atat in tara, cat si in strainatate; sa nu uitam de Cerbul de Aur, Berarul, Sarbatoarea Junilor si altele. Activitatile Centrului Red Horse ar aduce avantaje atat turismului din zona, cat si crescatorilor de cai de munca, micilor herghelii particulare, hergheliei Sambata de Jos, care inca este cea mai mare herghelie de cai Lipitani din lume, precum si hergheliilor de stat din judetele limitrofe”.

Viitorul Centru de Dresaj si Antrenament de la Cetatea Rasnov se afla in acest moment in faza finala a amenajarilor.

„Mai sunt de amenajat camerele de locuit pentru calaretii care vor veni la pregatire, cu sau fara cai, grajdurile urmeaza a fi finisate, ca si spatiul de pregatire, pentru dresaj si sarituri”.

Asa cum a fost gandit, programul Centrului va cuprinde activitati precum licitarea cailor de sport si a cailor de munca, cai de rasa si semirasa, licitarea proprietatilor imobiliare – ferme, centre de echitatie – dar si a drepturilor derivate din activitatile ecvestre.

Investitia in reamenajare este mica, spune Adrian Urdea – aproximativ 15.000 de dolari – intrucat Centrul nu va fi foarte mare: „va fi la necesarul actual al regiunii, iar deocamdata interesul pentru a detine cai de sport este destul de scazut”.

Nu mor caii cand vor cainii
Caii de rasa din Romania se vand greu, iar preturile la care se vand nu oglindesc valoarea lor reala, considera Urdea.

„Strainii cu care intru in contact, cu exceptia dealerilor internationali de cai de rasa, nu stiu potentialul cailor din Romania si raman uimiti cand afla ca detinem cate o herghelie mare pentru fiecare dintre cele 11 rase existente, printre care si una 100% romaneasca – Hutul si trei varietati: Gidran, Semigreul Romanesc si Calul Romanesc de Sport”.

In strainatate, achizitionarea unui cal de rasa este considerata o afacere profitabila, cota unui cal de curse poate ajunge la 15 milioane de dolari, iar premiile la toate hipodromurile europene sunt in valoare de sute de mii de dolari la fiecare cursa.

In Romania, pretul unui cal poate merge pana la o suta de milioane de lei – desi exista exemplare deosebite care sunt cumparate de straini si cu jumatate de milion de dolari – iar la hipodromul din Ploiesti, singurul din tara, totalul premiilor intr-o luna nu ajunge nici la 500 de dolari.

Primariile din mari orase europene profita si ele de pe urma afacerilor cu cai de rasa: taxele locale percepute de municipalitatea pariziana pentru cursele pe hipodromul de trap se ridica anual la sute de milioane de euro, alte sute de milioane provenind din taxele pentru concursurile de galop.

In ceea ce priveste Bucurestiul, putina lume mai stie astazi ca pe locul unde se afla acum Casa Presei Libere, pe vremuri se afla un hipodrom.

Vestit in toata Europa pentru elasticitatea pistei de alergari din praf de carbune si sange de vita, hipodromul de la Baneasa a fost demolat de Ceausescu.

Tot Ceausescu a vandut si cele mai valoroase exemplare de cai pur-sange arab din herghelia de la Mangalia.

Singura capitala europeana fara un hipodrom, Bucurestiul are insa in jur de 20 de cluburi de echitatie si baze hipice, iar la Corbeanca, prin investitii particulare, a fost creata o herghelie moderna de cai de rasa.

Nici cal, nici magar
Anul acesta, Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor a initiat proiectul de ordonanta de urgenta privind infiintarea Autoritatii Hipice Nationale (AHN), conceputa a fi un organism neutru cu trei functii de baza: de autoritate de stat, de reglementare si de reprezentare.

Conform ordonantei, Autoritatea Hipica Nationala are ca obiect de activitate „crearea si aplicarea sistemului de reglementari obligatorii la nivel national necesar functionarii in conditii de eficienta, concurenta si transparenta a activitatii hipice, a sporturilor ecvestre, precum si cresterii si ameliorarii cabalinelor in Romania”.

AHN va controla modul de respectare a reglementarilor specifice pe intreg teritoriul Romaniei, va asigura pastrarea fondului genetic national cabalin si va aviza toate importurile si exporturile de cai de rasa. Proiectul de ordonanta se afla spre avizare la MInisterul Finantelor Publice.

In ceea ce priveste Societatea Nationala Cai de Rasa, care pentru prima data in 2001 nu a raportat pierderi, ci un profit brut de 2,1 miliarde de lei, aceasta detinea la sfarsitul anului trecut un efectiv de 3.788 de cai, dintre care 2.060 considerati parte din patrimoniul genetic national.

Conform unui proiect de hotarare de guvern, societatea va fi restructurata prin divizarea in doua companii. Prima, Societatea Nationala Cai de Rasa, va detine o suprafata de 4.506 hectare de teren, un efectiv de 1.045 de cai de reproductie din patrimoniul genetic national si va administra hergheliile de la Dumbrava, Izvin, Mangalia, Radauti, Rusetu, Slatina, Sambata de Jos, Targu-Mures si Ramnicelu.

A doua societate, SC Hergheliile Romane SA, va administra 4.780 de hectare de teren si va detine 1.015 cabaline de reproductie din patrimoniul genetic national.

Actiunile societatii Hergheliile Romane vor fi detinute in totalitate de Agentia Domeniilor Statului, societatea urmand sa fie scoasa la privatizare. Proiectul de hotarare de guvern va fi depus la Ministerul Finantelor Publice dupa vacanta parlamentara.

Deocamdata, asa cum se vad lucrurile de la Brasov, desi au aparut crescatori particulari de cai si cluburi hipice, rezultatele nu sunt spectaculoase, considera Sorin Adrian Urdea.

„Situatia actuala este deosebit de controversata, hergheliile de stat abia mai reusesc sa se tina pe picioare – si asta numai datorita efortului facut de conducerea Societatii Cai de Rasa si de directorii de herghelii”.

Dupa cum spune Urdea, rezultatele Romaniei la concursurile internationale sunt slabe, iar vanzarile de cai nu pot fi comparate cu cele ale vecinilor din Balcani.

„Crescatorii romani sunt buni, insa din pacate specialistii sunt inca din vechea generatie, putin deschisi la metode noi, occidentale de vanzare-cumparare, dresaj, antrenament, nutritie, pregatire a jockey-ilor. Renumele nostru nu mai exista; daca in urma cu cateva sute de ani, caii moldovenesti, de exemplu, au participat la crearea de noi rase in Europa, astazi situatia este la fel ca in cazul a doua masini care sunt la fel de bune, arata in teste o valoare egala, dar numele lor este cel ce determina pretul de vanzare”.

Cecilia Stroe

Tags: