Bucati din bucati

Apropo.ro / 11.07.2002, 10:16
Bucati din bucati
Din voturile userilor, ce-i drept, nu multe, se impune concluzia ca romanul, si nu numai, prefera sa construiasca sistemul din bucati. Si eu la fel! Mi se pare de-a dreptul super frumos pentru ca stii ce iei, ce pui, ce e in el, plus ca poti renunta la unele componente care "vrei - nu vrei",

Din voturile userilor, ce-i drept, nu multe, se impune concluzia ca romanul, si nu numai, prefera sa construiasca sistemul din bucati. Si eu la fel! Mi se pare de-a dreptul super frumos pentru ca stii ce iei, ce pui, ce e in el, plus ca poti renunta la unele componente care „vrei – nu vrei”, le platesti. Totusi, daca hotarasti sa faci o asemenea investitie trebuie sa tii cont de unele probleme:

Prima ar fi sa te asiguri ca viitorul tau sistem nu se va deprecia prea mult in urmatorul an (macar), adica sa nu simti nevoie de upgrade in viitorul apropiat, chiar daca pentru acest lucru mai pui o suta…de dolari. Urmatoarea conditie este ca ceea ce cumperi sa iti satisfaca nevoile.

Inceputul l-ar constitui alegerea procesorului – in principal – fiind necesara alegerea dintre Intel si AMD. In principal, pentru uz „de casa”, care nu necesita putere de calcul sustinuta, in conditii variabile, atunci un AMD se justifica, luand in considerare, marele atu al pretului – cel mai ieftin procesor AMD fiind doar 1 240 000 LEI (DURON @ 800 MHz). Decizia mea ar fi, daca bugetul este oarecum limitat, sa ramanem la AMD, dar mai exact, pentru a proteja un timp investitia, un ATHLON XP+.

Alegem procesorul – avem doua optiuni satisfacatoare: XP+ PR1500 si XP+ PR1600. Daca 160 000 LEI nu mai conteaza, atunci – indubitabil – ramanem la modelul 1600, si trecem pe lista „PROCESOR – 3 279 000 LEI”.

Urmeaza placa de baza. Avem nevoie de o placa fara pretentii, care sa aiba cat mai multe dracovenii incluse, pentru a ne scuti de ulterioare achizitii. Trebuie ca placa sa fie compatibila cu procesorul, deci avem nevoie de o placa pentru procesoare Socket A. Fara prea multe pretentii, ne lipim de modelul K7S5A, de la ECS, bizar nume si firma, dar ofera destule acest model pentru un pret de doar 2 279 000 LEI (pe care ii trecem pe lista). De remarcat ca placa suporta si memorie DDR si SDR (normala), si are si sunet AC97 inclus, deci nu mai luam placa de sunet.

Pentru o mai buna performanta, alegem memorie DDR, diferenta de pret, fata de SDR, fiind aproape nula. Majoritatea software-ului nou, necesita minim 128 MB RAM, drept pentru care vom vitaminiza sistemul cu o bareta de 256 MB DDR. Pentru asta platim 2 199 000 LEI, dar merita.

Urmatorul pas – hard discul. Cat sa fie? 20 GB sau 40 GB? Depinde de uz si de user. Diferenta intre ele este de circa 300 000 LEI, deci…sper sa nu constituie un impediment si sa putem trece pe lista modelul WD400EB, de la Western Digital, pentru suma de 2 839 000 LEI.

Placa video este foarte importanta, drept pentru care trebuie sa rezervam pentru ea o suma mai importanta, si anume 3 958 000 LEI, pentru o placa LEADTEK, adica WinFast A170 TH, cu cip GeForce 4 MX440. Aceasta investitie este justificata, intrucat gamer-ul va avea nevoie de ea, jocurile – nou aparute – avand cerinte de „neam-prost”. Aceasta placa va face fata multora din acele cerinte.

De ce sa nu punem o unitate CD-RW? Este de bun simt sa iti poti trage un CD, si suma investita este super justificata – 2 800 000 LEI pentru un model MITSUMI, capabil de viteze de 32x12x40, ceea ce ne va face sa asteptam cam 2 minute si jumatate pentru un CD.

DVD parca n-as pune, inca nu renteaza, avand in vedere preturile, si la cumparare, si la inchiriere… Asa ceva se va putea adauga oricand.

Avem de toate ca sa punem sistemul pe picioare, dar pe ce le asamblam? Avem nevoie de o carcasa (cu sursa). Si la acest capitol vom renunta la pretentii si vom alege un model de doar 1 319 000, fie pentru varianta cu 3 bay-uri 5;25″, fie cea cu 4 – pretul este la fel. Daca nu avem probleme cu spatiul – haideti sa luam varianta cu 4, ca sa oferim spatiu – mai mare – de aerisire, componentelor.

Acum avem cam de toate, suruburi, etc…Montam cu grija placa de baza, procesorul…Foarte important. Procesoare AMD se incalzesc mai tare decat cele Intel, drept pentru care, nu va zgarciti cand vine vorba de achizitionarea sistemului de racire a procesorului (radiator+ventilator) – acesta merita pana la 1 000 000 de LEI. Nu folositi doua canale IDE, decat daca vreti sa aveti CDRW ca DEVICE PRIMAR. Folosirea unui singur cablu, va economisi spatiu, acesta revenindu-i aerisirii sistemului.

Tastatura si mouse-ul, intrari de gama, nu ar trebuie sa coste – amandoua – mai mult de 700 000 LEI, si gata. In legatura cu monitorul… parerea mea este ca unul de 17″ se impune. Cel mai ieftin este un SAMTRON la 5 198 000 LEI.

Ok, sistemul este gata de functionare. Sper ca nu am uitat nimic. Nici voi…bagati in priza, si „push the button”. De acum incolo aveti calculator, va descurcati, va priveste…

Aaa..uitam factura, pai sa adunam…ooops! Aoleu! 23 871 000 LEI… cu TVA, inclus pana la sange. Suma e mare in LEi, insa in dolari ar veni cam 723 de dolari, suma corecta. Un pret bun si facut si „de mana”, ca doar „ce face omul cu mana lui…” calculator din bucati se numeste, dar ce bucati…In viitor vom analiza si calcula si cel mai sarac sistem posibil, dar si un Intel de case mari…

Preturile sunt in LEI si includ TVA. Produsele mai sus mentionate, ca si preturile respective, au fost luate de pe pagina magazinului BestComputers.

Razvan Rebegeanu