Prima o operație de inseminare artificiala din județ

Apropo.ro / 10.07.2002, 10:48
Prima o operație de inseminare artificiala din județ
Soții Gherghel sunt casatoriți de trei ani și-și doresc enorm sa aiba un copil. Cei doi sufera de o sterilitate mixta, fiecare avand cate o problema. Cum pe cale naturala nu puteau avea copii, au apelat la inseminarea artificiala. Intervenția s-a facut în data de 5

Soții Gherghel sunt casatoriți de trei ani și-și doresc enorm sa aiba un copil. Cei doi sufera de o sterilitate mixta, fiecare avand cate o problema. Cum pe cale naturala nu puteau avea copii, au apelat la inseminarea artificiala. Intervenția s-a facut în data de 5 iunie, la ora 9.15.

„Am avut toate datele iar operația a durat cu totul 20-25 de minute. Este de fapt o fertilizare „in vivo” și nu „in vitro”, care este mult mai sofisticata și pretențioasa, din punct de vedere tehnic. Eu doar am ajutat spermatozoidul sa se apropie de ovul.

Nu fac altceva decat sa tratez o boala și sa ajut familiile cu probleme. Metoda aplicata de mine nu pune în pericol viața pacientei. Un chiuretaj este de zece ori mai riscant decat o inseminare intra-uterina. Este un început de drum”, declara dr. Romeo Stanescu jr., autorul inseminarii artificiale

Calcul la secunda

Marcela, viitoarea mamica ce a acceptat propunerea doctorului Stanescu de a experimenta metoda de fertilizare artificiala, are 22 de ani.

„Am fost dispusa sa fac orice pentru a avea un copil. Dupa inseminare, dimineața, cand am vazut ca a ieșit testul, nu mi-a venit sa cred. Abia acum cand vad la ecograf ca procedeul a prins viața, m-am convins ca voi fi mama. Sper sa duc sarcina pana la capat. Nici pe mine și nici pe soțul meu nu ne intereseaza daca va fi fetița sau baiat, important este sa-l avem”, afirma viitoarea mamica.

„Pot spune ca este o reușita de 100 la suta, cu alte cuvinte, punct ochit, punct lovit. Metoda este destul de ușoara și nu necesita aparatura foarte performanta.

Lichidul spermatic a fost spalat într-o centriguga, cu substanțe speciale, dupa care l-am injectat în cavitatea uterina. Scopul a fost sa scurtam distanța ce trebuia parcursa, iar spermatozoizii soțului, mai concentrați și lipsiți de celule moarte sa depașeasca bariera colului uterin și sa ajunga în cavitatea uterina.

Totul trebuie calculat, pentru ca, daca ai pierdut momentul potrivit, nu mai iese nimic”, mai afirma Romeo Stanescu.

„De ce nu și la Deva?”

În Europa, metoda aplicata de Romeo Stanescu a devenit uzuala, pentru ca se practica de prin anii ’70-’80. În Romania, ea se aplica în centrele universitare din București, Timișoara, Cluj și Sibiu din 1995, dar pentru județul Hunedoara este o premiera, cu atat mai mult cu cat a reușit din prima încercare.

Dr. Romeo Stanescu spune ca se documenteaza de aproape un an de zile pentru a se specializa în aceasta metoda.

„Aceasta manopera, daca pot sa-i spun așa se poate face la nivel de județ. Sper într-o buna colaborare cu colegii mei de la Spitalul Județean din Deva, care au o mare experința, în special cu doctorul Craciun Clepce, șeful secției obstetrica-ginecologie și care cu bunavoința și experința pe care o au, ar putea introduce aceasta metoda și la Spitalul Județean.

Dat fiind faptul ca în județul Hunedoara sunt foarte multe cupluri cu probleme de infertilitate, acestea nu vor mai fi nevoite sa se duca la centrele universitare, ci sa și le rezolve chiar la Spitalul Județean Deva, nu neaparat la cabinetul meu”.

Nicolle Ebner [Hunedoreanul]