Avanpremiera filmului Între cîini și lupi de Alexandre Arcady (coprodus de MediaPro Pictures și filmat în studiourile de la Buftea – prima coproducție romano-franceza) a fost o ocazie pentru cineastul francez sa se reîntoarca în Romania și pentru noi sa-i luam interviul care urmeaza.
Sedus de Romania
– De ce ați ales Romania ca loc unde sa turnați filmul dvs.?
Am facut aceasta alegere cu inima. Totul a început cînd m-am întîlnit cu Adrian Sarbu, din întîmplare, la Paris. El mi-a vorbit despre cum ar fi sa fac un film în Romania și eu am început sa ma gîndesc la aceasta perspectiva.
A trecut timpul, am scris scenariul, am luat din nou legatura cu Adrian Sarbu și el m-a invitat la București. Am acceptat cu placere sa vin în Romania, mai ales ca tatal meu este nascut la Arad. Nu mai fusesem niciodata aici.
Am descoperit Bucureștiul și împrejurimile sale, am mers la Brașov sau la Constanța – și am fost imediat sedus de diversitatea decorului, de cum percepeam subiectul filmului în acest decor.
„Sînt un cineast care se mișca foarte mult”
– Filmul dvs. vorbește despre o realitate romaneasca violenta, cu structuri mafiote și asasinate politice. Credeți ca acest climat de violența este specific Romaniei?
Eu am facut filme în foarte multe locuri din lume: Canada, SUA, Israel, Maroc, Tunisia, Algeria, Spania, Germania – sînt un cineast care se mișca foarte mult. De ce asta? Pentru ca nu e nimic mai rau decît obișnuința. De aceea mi-ar fi foarte greu sa fac un film la Paris – iubesc acest oraș, îl cunosc foarte bine și de asta nu ma mai surprinde deloc.
Cînd ajungi într-un oraș strain ești atras de tot felul de lucruri pe care le descoperi și care nu fac decît sa îmbogațeasca povestea viitorului film pe care o ai în cap.
Puteam sa istorisesc o poveste de dragoste la București, daca subiectul s-ar fi pretat acestui decor.
Am ales, pîna la urma, un subiect mai violent. De fapt, nu știu daca e bine spus „violent”, pentru ca cel mai important lucru din film nu este violența, ci faptul ca un om de 50 de ani îi spune unui tînar (care e tot timpul în pragul sinuciderii) ca nu e nimic mai frumos decît viața. Violența nu e decît contextul, cadrul.
Acum, e adevarat ca Bucureștiul, prin bulversarile politice și sociale de aici, are o anumita latura violenta. O latura violenta, dar și una care ține de speranța – ceea ce mi-a convenit foarte mult pentru filmul meu.
Profesionalism și entuziasm
– Ce parere aveți despre echipa cu care ați lucrat – specialiștii de la MediaPro Pictures?
În primul rînd, aici am gasit niște profesioniști în adevaratul sens al cuvîntului și niște oameni responsabili – ceea ce e foarte important cînd faci un film, pentru ca orice eventuala greșeala costa bani mulți.
Am gasit tehnicieni competenți, o formidabila calitate a muncii, și – ceea ce mi-a placut în mod deosebit – fiecare avea un entuziasm pe care nu l-am prea întîlnit în alte parți.
Ceea ce ma face sa le recomand tuturor celor care vor sa faca un film sa vina în Romania – și asta nu numai ca figurația costa mult mai puțin, ci ca aici exista oameni care își cunosc meseria și care iubesc filmul.
Sursa:ProTv Magazin