The Securities and Exchange Commission (SEC, organismul american de supraveghere a pieței de capital) a depus ieri o plângere în justiție prin care acuza de frauda compania WorldCom. WorldCom, al doilea mare operator de telecomunicații din Statele Unite, a recunoscut, marți, o frauda de aproximativ 4 miliarde de dolari și ar putea cere, potrivit analiștilor, intrarea în procedura de faliment în aceasta saptamâna.
Reacția SEC s-a produs cu o rapiditate fara precedent în istoria organismului american, potrivit agențiilor internaționale de presa.
Mai mult, președintele SEC, Harvey Pitt, a declarat ca a cerut un ordin judecatoresc pentru a împiedica WorldCom sa „scape” de active, sa distruga documente sau sa plateasca sume importante managerilor – așa cum s-a întâmplat în cazul Enron.
„SEC încearca sa restabileasca încrederea oamenilor în ceea ce aud și în ceea ce citesc”, a adaugat el.
Potrivit bbc.co.uk, frauda de la WorldCom este cu mult mai mare – financiar vorbind – decât cea din cazul Enron și va submina cu siguranța încrederea investitorilor în corporațiile americane.
WorldCom anunțase, marți, ca a înregistrat o parte din cheltuielile operaționale pentru anul 2001 și primul trimestru al anului 2002, drept investiții de capital, ceea ce a determinat o creștere a lichiditaților și a ratei de profitabilitate.
Ca urmare a anunțului, cotația dolarului a scazut miercuri în raport cu majoritatea monedelor de pe toate piețele lumii, iar acțiunile au înregistrat pierderi substanțiale în toate centrele financiare de pe mapamond.
La rândul sau, președintele american George W. Bush a avut o reacție extrem de dura la adresa WorldCom și a promis o ancheta minuțioasa a „scandaloaselor” nereguli contabile identificate.
„Am avut prea multe cazuri în care oamenii au abuzat de responsabilitațile lor și trebuie sa se știe ca și guvernul și SEC investigheaza”, a declarat Bush.
„Vom pedepsi persoanele vinovate nu numai pentru înșelarea încrederii acționarilor, dar și pe cea a propriilor angajați”, a conchis Bush.
Analiștii sectorului telecom au apreciat ieri ca WorldCom va cere, în aceasta saptamâna, intrarea în procedura de faliment, pentru a se proteja de creditori.
În prezent, WorldCom are datorii de aproximativ 32 de miliarde de dolari, iar valoarea sa de piața a atins cel mai scazut nivel – aproximativ 3,5 miliarde de dolari, fața de cele 200 de miliarde de dolari în vremurile de glorie ale companiei.
În centrul scandalului și principalul vinovat pare a fi Scott Sullivan, fost chief financial officer al companiei, care a facut, potrivit bbc.co.uk, o serie de operațiuni financiare, astfel încât WorldCom a parut mult mai bogata și mai „sanatoasa” decât era în realitate.
Potrivit agențiilor internaționale de presa, mecanismul fraudei a fost descris de persoane apropiate afacerii astfel: în fiecare trimestru din 2001 și în primul trimestru din 2002, se presupune ca Sullivan ar fi tratat (din punct de vedere contabil) o anumita parte din costurile operaționale (cheltuieli efectuate pentru desfașurarea activitații de baza) drept cheltuieli de capital (investiții efectuate).
În acest fel, pentru anul 2001 și primul trimestru 2002, pierderea de aproximativ 2,5 miliarde de dolari a devenit un profit de aproape 1,5 miliarde de dolari.
Problemele încep de la vârf
WorldCom a fost unul dintre pionierii boom-ului economic din anii ’90, bazat în majoritate pe companiile din IT și telecomunicații.
Cu Bernie Ebbers la conducere, compania americana s-a lansat într-o ampla campanie de fuziuni și achiziții, care a culminat cu achiziționarea, în 1998 și la un preț de aproximativ 37 de miliarde de dolari, a rivalei MCI.
Astfel, WorldCom, care la înființare, în anii ’80, era un mic operator regional de telecomunicații, a ajuns un gigant al lumii IT&C, cu un portofoliu de clienți printre care se numara foarte multe dintre cele mai bogate 500 de corporații din lume, dar în același timp, înecat în datorii.
Potrivit bbc.co.uk, orizontul începuse însa sa se întunece pentru WorldCom înca de la sfârșitul lunii aprilie a acestui an, când Ebbers, fondatorul și președintele firmei, a fost forțat sa demisioneze, fiind implicat într-un scandal referitor la modalitațile prin care compania a ajuns sa-l împrumute cu aproximativ 400 de milioane de dolari.
Pâna la sfârșitul lunii aprilie, auditorul extern al companiei era firma Andersen. La acel moment, ca urmare a scandalului Enron, WorldCom a înlocuit-o cu KPMG, documentele contabile pentru anul 2001 și primul trimestru din 2002 ramânând însa auditate de Andersen.
„Andersen s-a declarat oficial inocenta și a spus ca nu a avut cunoștința de acțiunile lui Sullivan”, arata BBC.
Pe de alta parte însa, SEC a anunțat ca i-a cerut companiei de audit un raport, sub juramânt, referitor la „circumstanțele și detaliile afacerii”.
Investițiile în IT vor fi regândite
În timp ce Wall Street-ul face ipoteze privind viitorul WorldCom, analiștii considera ca anunțul companiei referitor la frauda de 4 miliarde de dolari este doar un simptom al unei probleme mult mai mari.
„Marul stricat” din coșul companiilor americane nu îl reprezinta numai WorldCom și sectorul telecomunicațiilor, ci practicile contabile, care lasa loc la interpretari, scrie publicația electronica ZDNet.
„Motivele sunt mai multe și includ legaturile cu auditorul Arthur Andersen, dar și utilizarea unor metode diverse de masurare a rezultatelor financiare, cum ar fi câștigurile pro-forma și EBITDA (profitul înainte de deducerea dobânzilor, impozitelor, amortizarii și deprecierii)”, arata publicația citata.
Potrivit analiștilor, în timp ce unii dintre rivalii lui WorldCom vor beneficia de o parte din clienții dezamagiți ai gigantului american, de acum înainte, companiile din telecomunicații vor fi mult mai atent urmarite, atât de analiști, cât și de organismele de supraveghere a pieței.
„La fel ca în cazul Enron, scandal care a zguduit sectorul energiei, industria telecomunicațiilor va fi pusa la microscop”, considera sursa citata.
Pe lânga EBITDA, o alta problema care a fost, potrivit zdnet.com, subiectul unor discuții aprinse în ultima vreme, sunt așa-numitele operațiuni „swap”, în cadrul carora doua companii de telecomunicații își închiriaza reciproc o parte din capacitațile de transfer și înregistreaza veniturile pe documentele contabile ale ambelor firme – o dubla înregistrare a acelorași sume.
Jeffrey Saut, analist la firma Raymond James, spune ca majoritatea investitorilor considera ca rezultatele financiare anunțate de companii sunt „aranjate”, fiind de aceea sceptic în legatura cu viitorul firmelor care folosesc EBITDA, câștiguri pro-forma, tranzacții care nu se regasesc în bilanț și o mulțime de note de subsol pentru explicarea rezultatelor financiare.
„Nu sunt un avocat al EBITDA și nu îmi plac formulari de genul și „, a spus Saut.
Unul dintre cele mai importante efecte generate de scandalul WorldCom se va face simțit în investițiile în echipamente și servicii IT&telecom.
Potrivit lui Brownlee Thomas, analist la Giga Information Group, scandalul legat de practicile contabile va influența alegerea de catre companii a furnizorilor de echipamente IT; în plus trebuie subliniat ca „surpriza” WorldCom a avut ca rezultat un val de clienți care au intrat în panica – foarte mulți dintre ei fiind companii din Topul Forbes 500 (cele mai mari 500 de corporații din lume).
Aceste companii cauta acum alternativa la serviciile telecom oferite de WorldCom.
Thomas și-a sfatuit clienții sa nu aloce mai mult de 65% din investițiile în IT pentru un singur furnizor și sa își asigure soluții de rezerva.
„Cel mai bine este sa procedezi și în cazul furnizorilor de IT&C la fel ca în cazul unui portofoliu de investiții – acesta trebuie sa fie cât mai diversificat”, a conchis ea.
Cristian Iovițu