Cu aproximativ o luna de zile în urma, The Securities Exchange Commision (organismul american de reglementare a pieței de capital) anunța ca va iniția o ancheta referitoare la practicile contabile ale unuia dintre numele reprezentative ale industriei telecom, gigantul american WorldCom.
Ei bine, marți, WorldCom și-a concediat directorul financiar, Scott Sullivan și a anunțat ca investigheaza o posibila frauda facuta de acesta, în valoare de aproximativ 4 miliarde de dolari.
În plus, departamentul de Justiție al Statelor Unite va iniția la rândul sau, potrivit presei americane, o ancheta penala asupra companiei.
Compania va concedia, începând de mâine, 17.000 de angajați (reprezentând peste 20% din totalul de 61.800 de persoane angajate), o masura care poate aduce economii de aproximativ 900 de milioane de dolari anual.
De asemenea, Worldcom și-a notificat auditorul extern, compania KPMG LLP (angajata în luna aprilie), și i-a cerut sa efectueze o analiza extinsa a documentelor contabile pentru 2001 și primul trimestru 2002.
În plus, compania Andersen (fost auditor extern al WorldCom pentru anul 2001 și care a revizuit documentele contabile pentru primele trei luni 2002) a fost la rândul sau notificata în legatura cu neregularitațile descoperite.
Episodul 1: împrumuturile catre CEO
Scandalul pe tema fraudei de patru miliarde de dolari survine la numai o luna dupa ce Bernie Ebbers, fondatorul WorldCom și chief executive officer, a fost forțat de consiliul director al companiei sa demisioneze.
La acea vreme, The Securities Exchange Commision anunța declanșarea unei investigații referitoare la împrumuturi în valoare de 400 de milioane de dolari acordate de companie lui Ebbers (sau garantate de WorldCom pentru acesta).
Pentru a limita efectele scandalului Ebbers, dar și pe cele ale fraudei, WorldCom va lua o serie de masuri de restructurare, pe lânga concedierea celor 17.000 de angajați.
Astfel, potrivit comunicatului oficial al companiei, WorldCom intenționeaza sa reduca semnificativ cheltuielile de capital în cursul anului 2002, pentru ca acestea sa atinga în 2003 un nivel de 2,1 miliarde de dolari.
„Vânzarea unor divizii ale companiei va aduce economii anuale de aproximativ 700 de milioane de dolari. De asemenea, studiem posibilitatea vânzarii unor active din America de Sud, care vor determina o scadere a pierderilor aferente operațiunilor din aceasta zona”, arata sursa citata.
Cine este WorldCom
În prezent, Worldcom are aproximativ 20 de milioane de consumatori „casnici”, câteva mii de clienți mari corporații internaționale și datorii de aproximativ 32 de miliarde de dolari.
Valoarea de piața a companiei a atins, la prețurile acțiunilor WorldCom de marți la Bursa de la New York (83 de cenți pe acțiune), un nivel de 3,615 miliarde de dolari, reprezentând o scadere de aproximativ 197 de miliarde de dolari fața de un maxim istoric de 200 de miliarde de dolari.
WorldCom este al doilea mare operator de telecomunicații din Statele Unite; ofera servicii de telefonie locala și interbana, transmisii de date, trafic Internet și e-mail, prin cablu sau wireless.
„Multe dintre problemele lui Worldcom nu sunt unice în sectorul telecom. Ele sunt rezultatul unei politici prea expansioniste și, la fel ca în cazul multor rivali, a scaderii rapide a tarifelor pentru convorbirile interurbane, combinata cu o cerere mai mica decât estimarile, pentru serviciile de date”, declara cotidianul Financial Times.
Astfel, încasarile Worldcom din convorbiri interurbane se estimeaza ca vor scadea în acest an cu aproximativ 20 de procente.
Mai mult, potrivit analiștilor, situația este aceeași și în cazul rivalului AT&T, pentru care aceste venituri reprezinta o treime din încasarile totale.
Cine este Bernie Ebbers
În 1983, Bernard Ebbers a cumparat o mica firma de telefonie din Mississippi. Ca președinte al WorldCom, în 1998 a reușit surprinzatoarea operațiune de cumparare, cu 37 de miliarde de dolari, a rivalei MCI.
În anul 2000, WorldCom a lansat o oferta de cumparare a grupului IT& telecom Sprint, preluare ce a fost blocata de Departamentul de Justiție al Statelor Unite și Comisia Europeana. A fost pentru prima data când Uniunea Europeana a votat împotriva unei fuziuni dintre doua companii americane.
Anul 2000 a fost deosebit de nefast pentru Worldcom și Ebbers. În afara eșecului fuziunii cu Sprint, încasarile companiei – care altadata creșteau exponențial, au ramas constante, iar capitalizarea (valoarea de piața) a scazut cu aproximativ 60%. Mai mult, la 30 aprilie 2002, Ebbers a fost forțat sa demisioneze.
De altfel, vocile care se pronunțau pentru debarcarea sa de la cârma Worldcom erau din ce în ce mai multe în ultima perioada, pe masura ce compania își vedea acțiunile în scadere continua și trebuia sa faca fața și investigațiilor Securities and Exchange Commission.
Cristian Iovițu