Maștile faciale au fost folosite din cele mai vechi timpuri, atât de femei, câ și de barbați. Aplicarea lor presupunea un adevarat ritual, iar lista ingredientelor era respectata cu sfințenie, deoarece se credea în puterea magica de întinerire a acestor tratamente.
Maștile nutritive
Acest tip de maști sunt recomandate pentru regenerarea epidermei și atenuarea sau prevenirea apariției ridurilor. În maștile cosmetice nutritive naturiste se înglobeaza unul sau mai multe din urmatoarele ingrediente: vitamine, bio-stimulatoare, galbenuș de ou, lapte, unt sau smântâna, lanolina, uleiuri vegetale, pulpa de fructe și legume rase.
Masca pentru tenul ridat și obosit
Amesteca într-un vas de sticla 3 linguri de miere, un galbenuș de ou, un vârf de cuțit depolen și o lingurița de ulei de masline.Aplica masca pe fața și las-o sa acționeze o jumatate de ora.
Îndeparteaz-o cu infuzie de flori de nalba, apoi pulverizeaza pe ten puțina apa minerala. Poți repeta acest tratament de doua ori pe saptamâna. Masca hranește și catifeleaza epiderma, atenuând ridurile superficiale ale pielii.
Maștile hidratante
Au rolul de a completa necesarul de apa al epidermei. În acest tip de maști sunt incluse sucuri de legume, de fructe sau infuzii de plante.
Masca pentru tenul deshidratat cu porii deschiși
Stoarce o portocala, iar sucul obținut amesteca-l cu 2 lingurițe de lamâie, 2 lingurițe infuzie de ștevie proaspata și 2 picaturi de ulei esențial de aloe vera (se gasește la farmacii). Aplica pe fața comprese îmbibate cu acest amestec și lasa produsul sa acționeze timp de 20 minute.
Tratamentul poate fi aplicat zilnic și are rezultate imediate în hidratarea și netezirea epidermei.
Maștile calmante
Sunt recomandate pentru tenurile sensibile, care se irita ușor. Aceste maști au încorporate, în compoziția lor, infuzii de plante sau sucuri de fructe și legume, cu efect calmant asupra epidermei (nalba, tei, mușețel, morcovi, piersici, pepene etc.), amestecate cu diverse preparate praf (caolin, amidon, lapte praf sau faina) sau cu brânza de vaci, smântâna, miere, crema hidratanta etc.
Masca pentru tenul sensibil
Amesteca o lingura de brânza de vaci proaspata cu un galbenuș de ou, o lingurița de smântâna și cinci picaturi de suc de crin (se gasește la Plafar). Aplica masca pe ten și las-o sa acționeze circa 15 minute. Îndeparteaza masca cu lapte dulce amestecat cu o lingurița de smântâna, apoi clatește-te cu ceai calduț de flori de tei.
Poți repeta acest tratament ori de câte ori tenul este iritat. În urma aplicarii maștii, tenul ramâne catifelat, iar iritațiile se atenueaza.
Știai?
Maștile cosmetice sunt amestecuri speciale de diferite substanțe care, aplicate pe piele și menținute un anumit timp, au asupra epidermei diverse efecte: emoliente, calmante, nutritive, regenerante, decongestionante, tonifiante, hidratante, calmante etc., în funcție de proprietațile active ale substanțelor care intra în compoziția maștii.
Diana Nedelcu Pîrjol
Foto: Marian Hanciarec