În ultimii doi ani, primarul deține recordul la calatorii în strainatate: șase deplasari. 8-13 februarie, vizita la Hanovra, Germania, cu prilejul Conferinței Orașelor Durabile. Scopul: semnarea Cartei de la Aalborg. Pe 27 februarie, Simirad pleaca în orașul Mobile, statul Alabama, SUA. S-a întors pe 2 aprilie, mai bronzat.
Pe 14 mai 2001, Simirad urca în avion cu destinația SUA, unde timp de șase zile a înfrațit Iașul cu Athens-Clarke din Statul Georgia. Pe 23 mai, primarul schimba doar valiza la Iași și pana pe 31 mai începe o noua acțiune: înfrațirea cu Quebec.
Hello Africa!
Primavara anului 2002 va ramane în istoria municipalitații ca perioada în care s-ar fi putut rezolva permanenta criza a caldurii din fiecare iarna. Soluția a fost oferita de ambasadorul Republicii Africa de Sud în Romania în timpul unei vizite la Iași: centrale termice cu cartela.
Interesat de proiect dar și de prețul mic al energiei termice din Africa, primarul pleaca pe 13 aprilie în Republica Africa de Sud.
Revine pe 19 aprilie și povestește cu mult umor cum era sa fie mancat de un hipopotam. Chiar înainte de ziua lui, începand cu 12 mai și pana pe 19 mai, urmeaza o noua excursie oficiala cu destinația Padova. Scopul: noi posibilitați de cooperare.
Rezultatele lui Simirad
„La vreo doua deplasari în strainatate am platit biletul de avion cu bani de la bugetul local. În rest, organizatorii au achitat tot. Semnarea cartei de la Aalborg a adus la Iași programul Agenda 21, care se desfașoara și în acest moment.
Am mai însoțit o delegație de generali americani iar tema era reconversia forței de munca disponibilizata prin restructurarea armatei. În Africa de Sud a fost o vizita de raspuns. Celelalte deplasari au avut drept scop înfrațirea Iașului cu alte orașe”, declara Constantin Simirad.
Un vals la Viena
Viceprimarul Vasile Dumitriu nu a avut nici o deplasare în strainatate de la alegeri încoace. Al doilea viceprimar, Vasile Munteanu, s-a descurcat „ajutat” de RATC.
„Am fost plecat în Germania și apoi în Austria, la Viena, pe banii organizatorilor. Am adus un contract pentru repararea unor tramvaie de epoca iar RATC-ul a încheiat un contract cu regia similara pentru achiziționarea unor tramvaie second-hand”, explica Munteanu.
Kievul? Așa și-așa…
Prefectul județului Iași, Corneliu Rusu Banu, spunea în 2000 ca va sta în Iași și s-a ținut de cuvant. În 2001, a plecat în Germania pentru doua saptamani, la un seminar cu tema „Dezvoltarea economica locala și implicarea administrației locale în cultivarea unui mediu de afaceri atractiv”. Costul deplasarii a fost suportat de organizatorii germani.
O a doua „ieșire” oficiala a fost în Rusia, la Kiev. Invitația pentru deplasarea de o saptamana a venit din partea Camerei de Comerț și Industrie Iași, care a platit toate cheltuielile. Scopul deplasarii: Corneliu Rusu Banu a prezentat omologului sau din Kiev oportunitațile pe care le prezinta Iașul pentru oamenii de afaceri din acea parte a Rusiei.
Beatles, Owen, Soroceanu
Subprefectul Valentin Soroceanu s-a deplasat pentru doua saptamani la Liverpool, Anglia, la un curs destinat administrației publice locale. „Toate invitațiile pentru deplasari externe vin de la Ministerul Administrației Publice, unde se stabilește cine merge și unde. Rapoartele se trimit la București”, Cornel Simighian, purtator de cuvant al prefecturii.
Buenos dias, Logrono!
Mihail Popescu, vicepreședinte CJ, a bifat în agenda trei deplasari în strainatate, în total, noua zile. „Am plecat ca reprezentant al regiunilor viticole din Iași. Cheltuielile au fost suportate de organizatori sau de sponsori”, spune Mihail Gabriel Popescu.
Prima ieșire a fost în 2001 la Logronio, Spania. A urmat un „turneu” în Germania pentru studiul asistenței sociale a persoanelor cu handicap. Ungaria este țara în care Popescu a susținut în mai 2002 interesele producatorilor de vinuri din Iași.
Popescu a precizat ca „deplasarile s-au finalizat cu rapoarte. Am reprezentat Iașul. Ultimul raport nu am apucat sa-l termin”.
Ivanciu și mediul
Vicepreședintele CJ, Nicolaie Ivanciu, are la activ trei vizite facute în calitate de președinte al Comisiei pentru protecția mediului, turism, infrastructura.
„În 2001, am fost patru zile la Kavala, în Grecia, la Conferința regiunilor periferice maritime din Balcani, trei zile la Komotini, în Grecia, și doua zile la Istanbul”, explica Ivanciu.
Au platit sponsorii. Ivanciu se mandrește cu faptul ca la Kavala i s-a aprobat propunerea prin care se interzice pe teritoriul țarilor membre ale asociației activitatea celor care sunt responsabili de accidentele ecologice.
Flaișer calca pe urmele lui Simirad
Lucian Flaișer, președintele Consiliului Județean (CJ), este obligat prin natura funcției sa onoreze toate invitațiile facute de premier la capitolul deplasari în strainatate.
„Nu știu cate deplasari am facut în strainatate. Nu le contabilizez. Nu a fost însa nici o deplasare facuta cu bani de la CJ. Am avut vreo doua deplasari al caror cost a fost asigurat de sponsori. Nu, sponsorii nu erau din Iași”, explica Lucian Flaișer.
Lista sponsorilor
IEȘEANUL a încercat sa afle care sunt oamenii de afaceri care au sponsorizat deplasarile în strainatate ale oficialilor ieșeni dar „lista sponsorilor” este ținuta în cel mai mare secret.
Vicepreședintele Nicolaie Ivanciu spune ca „sponsorii nu vor sa fie mediatizați. Pot sa enumar societațile Iasicon, Omega Tehnoton dar acestea nu m-au obligat la nimic”. La randul sau, Mihail Gabriel Popescu a menționat societațile Vinia și Cotnari.
[Ieseanul]