Intepaturile de insecte pot declanșa reacții alergice grave. Albina, bondarul, viespea înțeapa omul, cu acul lor veninos, situat în partea dorsala a corpului, doar pentru a se apara. Înțepaturile sunt doar în cazuri rare daunatoare pentru om.
Deși este neplacuta, uneori foarte dureroasa, înțepatura devine periculoasa cand persoana înțepata este sensibila la veninul insectei care a înțepat-o sau cand înțepatura a fost facuta chiar într-un vas de sange al pielii. În aceste situații, se pot instala, în mod rapid, forme grave de șoc, ce se pot manifesta prin pierderea cunoștinței și colaps.
Masuri de urgența
Ajutorul medical se impune imediat dupa înțepatura, mai ales pentru copiii mici și sugari. În caz de înțepatura de albina, se scoate acul cu grija, fara a apasa punga cu venin.
Se curața bine pielea cu ajutorul unui tampon îmbibat în apa cu sapun, dupa care pielea se tamponeaza cu oțet sau amoniac și se aplica o crema calmanta (cu galbenele sau cu esența de garoafe).
Daca insecta a fost înghițita, este nevoie de prezentarea de urgența la spital. În caz de jena respiratorie, se administreaza spray cu adrenalina, iar în caz de șoc se face adrenalina injectabila, asociata cu antialergic.
Cand înțepatura s-a produs la nivelul limbii sau al faringelui, poate sa apara edem laringian, cu pericol de asfixie, iar bolnavul poate fi salvat doar prin traheotomie.
Cum sa te pazești
Nu este recomandat mersul cu picioarele goale, folosirea de parfumuri tari și de îmbracaminte viu colorata. Produsele de patiserie, prajiturile, fructele, se vor verifica înainte de a fi consumate. Nu sunt recomandate gesturile brutale în apropierea insectelor.
Mariana Nica