Compania KPNQwest, lider pan-european în domeniul comunicațiilor de date și al serviciilor de hosting, a anunțat vineri ca „încercarile de a strânge suficient cash pentru finanțarea proiectelor de investiții nu au avut succes” și a cerut declanșarea procedurii de faliment.
Analiștii pun problemele companiei pe seama investițiilor masive, mari consumatoare de resurse financiare, în dezvoltarea rețelei pan-europene de comunicații prin fibra optica EuroRings (care în final, ar fi trebuit sa atinga o lungime de aproximativ 25.000 de kilometri, interconectând 60 de orașe din 18 țari europene, n.r), la care s-a adaugat recesiunea economica – care a afectat în principal firmele din sectorul tehnologiei informaționale și al comunicațiilor.
KPNQwest are în prezent datorii de aproximativ 1,8 miliarde de euro, iar la bursa, acțiunile companiei au scazut de la un preț de 89,4 euro/acțiune (în luna februarie 2000) la nivelul de 0,3 euro/acțiune (vineri, 31 mai 2002, zi în care titlurile au și fost oprite de la tranzacționare).
La nivel pan-european, compania cu sediul central în Olanda dezvolta operațiuni comerciale în 18 țari, KPNQwest fiind structurata în patru unitați de business: Central and Eastern Europe (CEE), Corporate Networks, Hosting și WholeSale-Customers.
„Ca și operațiuni comerciale, CEE cuprinde activitatea desfașurata în Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Ungaria și România, fiind cel mai dinamic și cel mai viabil strategic business unit al KPNQwest”, se arata într-un comunicat al companiei.
„Business unit-ul CEE se situeaza la nivelul celorlalte trei divizii combinate – bineînțeles, din punctul de vedere al performanțelor economice, și nu ca rezultate financiare”, au declarat Ziarului Financiar oficialii KPNQwest România.
Printre clienții internaționali cei mai importanți ai KPNQwest se numara mari companii IT&C precum Verizon Communications, Dell, IBM și Hewlett-Packard, linii aeriene (KLM) și instituții financiare (ABN Amro Bank).
Potrivit presei internaționale, clienții au fost sfatuiți sa-și cumpere capacitați adiționale de comunicații, de la alți furnizori care pot asigura traficul necesar pentru transmisiile de date.
„Pentru a asigura continuitatea furnizarii la aceiași parametri calitativi ai serviciilor catre clienți, au fost deja luate masuri de rezervare a capacitaților internaționale prin doi furnizori alternativi. Iar la nivelul întregului business unit CEE, au fost create și sunt în curs de implementare soluțiile proprii de rețea”, se arata în comunicatul KPNQwest România.
Exista însa posibilitatea ca falimentul sa fie numai sfârșitul numelui KPNQwest, nu și al companiei. Astfel, potrivit presei internaționale, grupul de telecomunicații american AT&T, împreuna cu Verizon Communication și un alt investitor, deocamdata necunoscut, intenționeaza sa cumpere o parte din operațiunile KPNQwest.
Potrivit Mediafax, grupul de investitori din care face parte și AT&T ar fi dispus sa plateasca 200 de milioane de dolari pentru întregul KPNQwest, a carui valoare de piața a scazut în numai doi ani de la 40 de miliarde de euro la 13 miliarde de euro.
Deocamdata, AT&T a refuzat sa comenteze interesul fața de preluarea KPNQwest.
Acțiunile KPNQwest vor fi excluse din indicele AEX al Bursei din Amsterdam începând cu 6 iunie, se arata într-un comunicat al pieței Euronext.
Pâna la excludere însa, tranzacțiile cu titlurile grupului vor fi reluate însa astazi.
Efectul falimentului KPNQwest în România
„Practic, nici unul dintre clienții noștri nu va avea de suferit în ceea ce privește calitatea și continuitatea serviciului Internet”, a spus Dan Mihaescu, contry manager al KPNQwest România.
„Vom continua sa ne respectam obligațiile contractuale și sa furnizam servicii la nivelul de calitate la care am obișnuit deja piața. Problemele financiare aparute la nivelul corporației vor avea un impact minim asupra activitații din România, atât din punct de vedere comercial cât și tehnic”, a adaugat Mihaescu.
KPNQwest România se conecteaza la inelul estic al rețelei EuroRings în punctul de prezența din Viena, prin circuite a caror capacitate totala este de 500Mb/s, din care 75% reprezinta contracte cu lațime de banda garantata.
La nivel național, compania opereaza o rețea de 14 puncte de prezența, deschise în orașele: Arad, București, Bacau, Brașov, Cluj, Craiova, Constanța, Galați, Oradea, Piatra-Neamț, Ploiești, Sibiu, Timișoara, Târgu-Mureș.
Pe piața locala, KPNQwest opereaza sub acest nume din luna martie 2000, pâna la acea data, compania fiind parte a EUnet, fondat în 1993, unul din cei mai puternici furnizori de servicii Internet comercial.
La nivel internațional, compania s-a format ca joint venture între operatorul de telecomunicații olandez KPN Telecom și firma Qwest Communication Incorporated, furnizor american de servicii Internet și operator de fibra optica.