L-a rupt din nou!

Apropo.ro / 01.06.2002, 11:59
L-a rupt din nou!
Aseara, la Sala Polivalenta din Bucuresti, 6.000 de români l-au purtat pe Leonard Doroftei spre o noua victorie în fata argentinianului Raul Balbi. Daca mai era vreo îndoiala fata de deznodamîntul din prima întîlnire de la San Antonio, Mosu' a spulberat-o. Campionul mondial al categoriei


Aseara, la Sala Polivalenta din Bucuresti, 6.000 de români l-au purtat pe Leonard Doroftei spre o noua victorie în fata argentinianului Raul Balbi. Daca mai era vreo îndoiala fata de deznodamîntul din prima întîlnire de la San Antonio, Mosu’ a spulberat-o.

Campionul mondial al categoriei usoare în versiunea WBA a început meciul în forta si, la capatul primelor 3 reprize, si-a asigurat un prim avantaj. A continuat lupta fara sa faca pasul înapoi, desi arcadele i s-au deschis din nou, iar în rundele 8 si 9 si-a tocat pur si simplu adversarul cu pumnii. Logic, în final, cei 3 arbitri judecatori i-au acordat decizia în unanimitate

Daca la început erau 300 de spectatori rasfirati în sala, înaintea marii înfruntari Doroftei-Balbi Sala Polivalenta aproape se umpluse. Atmosfera de antrenament sub privirile unei mîini de suporteri de la meciul lui Dragomir s-a încins treptat pîna cînd a ajuns exploziva în preajma intrarii Mosului în sala. În absenta altei activitati pe ring, fetele de la Playboy au oferit cîteva reprize de dans pe cinste care au avut darul de a pune gaz pe focul unei tribune ce abia astepta sa manînce Balbi pe pîine. A urmat trupa de percutie Sistem, cu butoaie împrastiate în toata sala, si apoi s-a produs o formatie de calusari. Mai era nevoie de ceva? Da, de aparitia lui Adrian Diaconu în sala pentru ca tribuna sa izbucneasca iar în urale.

Liniste. Pentru cît timp? Pîna la intrarea arbitrului John Coyle, însotit de românul Ion Damian cu steagul Marii Britanii. Sala e un vulcan în fierbere cînd intra Balbi. Challengerul a recurs la o stratagema: l-a ales pe Lucian Bute sa duca drapelul Argentinei. Doroftei raspunde cu quitte ou double: îi cînta BUG Mafia si e condus în ring cu steagul României purtat de Francisc Vastag. „Do-rof-tei!”, urla sala din toate piepturile în timp ce Leonard urca în ring. Pentru cîteva momente situatia devine penibila. Alaturi de Dorin nu se afla numai managerul Yvon Michel si antrenorul Stephane Larouche, ci si Iosif Armas si Georgiu Gingaras, presedintele Federatiei

Române de Box, respectiv ministrul tinereteului si sportului, ambii membri marcanti ai PSD. Era tributul platit partidului.

Au urmat imnurile. „God save the Queen” pentru arbitrul Coyle, cel al Argentinei pentru Balbi, care a si fost aplaudat de sala. În fine, „Desteapta-te române!” din 6.000 de piepturi. Cu asemenea suport moral, mai era vreo îndoiala cine pornea favorit?

Prima repriza

Nici Doroftei, nici Balbi nu se arunca. Sînt minutele de tatonare. Pe final, Dorin explodeaza atît cît sa-si adjudece repriza. 10-9

Repriza a doua

Balbi face primii pasi înapoi în urma a doua crosee de dreapta la figura. Ca si la San Antonio apeleaza la trucuri, acuzînd o lovitura joasa, dar arbitrul nu-l ia în considerare. Doroftei termina runda în ofensiva, cu serii nimicitoare. 20-18.

Repriza a 3-a

Doua directe ale Mosului l-au înmuiat pe Balbi, care a început sa tina. Dorin se dezlantuie si cîstiga ceea ce va fi cea mai clara runda a meciului: 30-27.

Repriza a 4-a

Seriile lui Doroftei explodeaza în figura lui Balbi, dar argentinianul pare tare ca stînca. Dintr-o contra îl loveste pe Dorin în testicule. Meciul s-ar putea încheia aici daca Doroftei s-ar da lovit, dar cînd a facut el asta? Revine, începe sa sîngereze la arcada dreapta, dar parca e mai moale. Daca nici runda asta nu i-o dam lui Balbi, atunci va pierde la zero: 39-37.

Repriza a 5-a

De la lovitura în testicule, Mosu’ parca s-a mai stins nu mai are claritatea dinainte. Reuseste totusi sa se mentina mai bine decît Balbi si sa puncteze cu directa de stînga, urmata de croseul de dreapta. Omul asta e mai motivat decît adversarul sau si conduce detasat: 49-46.

Repriza a 6-a

Orice ar face Balbi, Mosu’ e peste el. Purtat pe aripi magice de public, Dorin îl înghesuie pe argentinian în corzi si-si mai trece în cont o repriza: 59-55.

Repriza a 7-a

Mosu’ intra la bataie, dar parca din toate clinciurile iese dînd un pumn mai mult decît a primit. Nu mai e la fel de clar ca la început, dar la fel de determinat. Îl sufoca pe Balbi si e de mirare cum omul asta mai sta în picioare. Se vede ca e tare ca stînca, dar scorul merge implacabil în favoarea lui Doroftei: 69-64.

Repriza a 8-a

Din acest moment e clar: daca meciul se termina la puncte, Mosu’ îsi pastreaza centura. Simte si el ca a cîstigat si nu mai forteaza. E tara lui, e sala lui, e meciul lui, e centura lui. Asta îi da puterea sa termine runda cu o serie incredibila, care arunca sala în picioare si pe Balbi în corzi: 79-73.

Repriza a 9-a

E incredibil cît poate sa încaseze Balbi si totusi sa nu cada. Trei directe naucitoare îi explodeaza în cap, dar ramîne în picioare. E tot repriza lui Doru, chiar daca argentinianul gaseste puterea sa-l împinga afara din ring: 89-82.

Repriza a 10-a

Dupa o jumatate de ora de box efectiv în care nici unul dintre luptatori nu s-a menajat, e de înteles faptul ca s-a mai pierdut din rigoare, ca se mai tine, ca ambii îsi mai trag sufletul. Mosu’ gaseste resurse pentru o serie exploziva în care stomacul lui Balbi devenise sac de box. Sala e în aer, Mosu’ simte ca a cîstigat, scorul e si mai prietenos: 99-91.

Repriza a 11-a

Sînt ultimele zvîcniri ale lui Balbi. Parca ar fi runda lui fiindca Mosu’ nu mai forteaza, cînd o directa de dreapta îl culca pe sud-american. E numarat, se ridica, Dorin se arunca iar peste el, dar bate gongul. Salvat de clopotel: 109-100.

Repriza a 12-a

Acum e clar, toata lumea stie. Si publicul, si antrenorul Larouche, si managerul Yvon Michel, si Doroftei, si Balbi, si arbitrul. Repriza se disputa fiindca asa e programat, altfel nu mai are nici o relevanta. Argentinianul nu mai are puterea unui KO care sa-l salveze, Mosu’ stie sa conduca lupta. Egalitate si 118-109.

Concluzii

Daca mai era vreun dubiu dupa meciul de la San Antonio, cînd Balbi a contestat o decizie favorabila lui Dorin cu 2-1, de aseara totul e clar. Mosu’ l-a batut fara drept de apel, la o diferenta categorica. Fara acea repriza a 4-a, cînd a lovit mult sub centura, chiar acolo unde-i e greu voinicului, Raul „Pepe” Balbi ar fi plecat acasa gol-golut. Pe aici, la 12-0 se iau tricourile. Si-asa, în urma lui a rasunat versul „no time for losers, ‘cause we are the champions” pus în onoarea noului si vechiului campion mondial al categoriei usoare versiunea WBA. Leonard „The Lion” Dorin. Adica Doroftei al nostru.

LEONARD DORIN DOROFTEI

S-a nascut pe 10 aprilie 1970, la Ploiesti

Palmares la amatori: campion mondial – Berlin 1995; campion european – Vejle 1996; medaliat olimpic cu bronz la Barcelona 1992 si Atlanta 1996

Palmares la profesionisti: 21 de meciuri – 21 de victorii – 7 prin KO

Tabela ProSport

Repriza Doroftei Balbi

1 10 9
2 10 9
3 10 9
4 9 10
5 10 9
6 10 9
7 10 9
8 10 9
9 10 9
10 10 9
11 10 9
12 9 9
Total 118 109

Cum au punctat arbitrii

Miakel Hook (Suedia) 118-111 pentru Doroftei
Medardo Villalobos (Panama) 117-112 pentru Doroftei
Stanley Christodolou (Africa de Sud) 118-110 pentru Doroftei

Doroftei a ajuns pe targa la Urgenta

Imediat dupa meci, lui Doroftei i s-a facut rau din cauza efortului depus si a deshidratarii, motiv pentru care conferinta de presa nu s-a mai tinut. Dorin a ametit în timp ce facea dus. Apoi i s-au învinetit mîinile si picioarele, si-a pierdut cunostinta. Cînd si-a revenit partial, avea piciorul stîng amortit si nu se putea sprijini pe el. O ambulanta a fost chemata, dar dupa 15 minute de asteptare, sportivul a fost transportat cu un Ford, o masina de paza, la Spitalul de Urgenta Floreasca. La ora 1:15, el a fost adus pe targa pîna la sectia Urgente Majore. Observatorul din partea WBA l-a însotit si el pe Dorin. La putin timp dupa încheierea partidei, pugilistul român a fost supus unui test doping si a urinat sînge. Oficialii au spus ca Doroftei a fost dus la spital pentru un control de rutina. „Dupa meciul de la San Antonio s-a simtit mult mai rau, dar acum vrem sa ne asiguram ca situatia e sub control”, a declarat Cristian Ganescu.

Nastase a ramas cu familia

„Nu veni la meci pentru ca e mult sînge si numai bataie. N-as vrea sa te doara inima din cauza pumnilor pe care îi voi primi”, i-a zis Leonard mamei sale, care voia sa-l vada în meciul cu Balbi. Au venit însa fratele si sora lui Dorin, care au sarit în sus de bucurie la aflarea deciziei juriului. Monica, sotia lui Doroftei, a stat în primul rînd, chiar lînga ring, si a plîns din repriza a noua pîna cînd sotul sau a terminat lupta. Dupa anuntarea cîstigatorului a fugit direct spre vestiare, unde a gasit-o Leonard, cîteva minute mai tîrziu.

A venit cu prosopul norocos

Antrenorul care l-a descoperit pe Leonard Doroftei, ploiesteanul Titi Tudor, a venit la Sala Polivalenta cu prosopul din care a muscat pe toata durata meciului de la San Antonio, cînd Mosu’ a cîstigat centura WBA. „Am avut niste emotii incredibile, dar mi-am pastrat încrederea în Doru. În plus, mi-am adus si prosopul pe care l-am ros în 5 ianuarie. Cred ca a adus noroc”, a spus primul antrenor al lui Doroftei.

Sursa: www.prosport.ro