Începutul verii este momentul potrivit pentru o cura inedita care nu vrea sa-ti redea silueta, ci sanatatea: detoxifierea.
Ce trebuie sa faci
Buun, deci ai luat decizia mareața și ești gata sa renunți la toate relele gastronomice pentru X zile.
Prima regula: bea cel puțin doi litri de apa pe zi! (De altfel, asta ar trebui sa fie obiceiul tau constant, indiferent daca ești sau nu la dieta.) În fiecare dimineața, imediat cum te trezești, bea o cana de apa fierbinte cu lamâie (ajuta la tranzitul digestiv).
Trebuie sa iei cel puțin trei mese pe zi (rețeta clasica este de trei mese principale și doua gustari între mese) și acestea sa includa cel puțin trei porții de legume sau fructe.
Se mai recomanda sa incluzi în dieta un tonic natural pentru ficat (cum ar fi strugurii negri, usturoiul sau sucul de morcovi) si unul pentru rinichi (cum ar fi sucul de afine sau o lingura de miere într-un pahar cu apa).
Ce nu trebuie sa faci
Eh, aici începe partea grea. Prima lovitura: fara cofeina. Asta înseamna fara cafea, fara ceai verde, fara ceai negru, fara cola, fara… ciocolata. Da, adevarul doare.
Fara coloranți, conservanți, zahar, grasimi și sare în exces. Fara prajeli. Fara carne (ai voie în schimb pește cât vrei).
Fara nici un fel de produse lactate (brânza, lapte, unt…) și oua. (Hei, n-am spus ca va fi ușor!). Fara covrigi, paste sau pâine alba – înlocuiește-le cu orez brun și pâine graham.
Și, daca mai era nevoie sa adaugam, fara alcool. Dupa cum vezi, va trebui sa faci destule transformari în stilul tau de viața. Nu uita însa ca niciodata nu trebuie sa te înfometezi și, daca nu te simți bine, poți oricând întrerupe cura.
De altfel, daca vrei sa o ții pentru o perioada mai îndelungata de timp, este bine sa ceri și sfatul medicului.
În alta ordine de idei, nu te obliga nimeni sa te supui la toate aceste torturi. Este mai bine sa urmezi doua reguli care ți se par mai simple (de exemplu, cea cu doi litri de apa și cea cu trei mese pe zi) decât sa spui „ah, nu pot sa renunț la porția mea de cafea, înseamna ca nu pot face nimic, o las balta”.
Un pas mic pentru tine e un pas mare pentru sanatatea ta. Este mai bine sa începi cura într-un weekend sau într-o perioada în care nu te simți stresata de alte probleme, ca sa îți fie mai ușor sa te acomodezi.
În primele zile s-ar putea sa ai dureri de cap – dependența de cofeina se cere satisfacuta. Nu ceda, or sa îți treaca și îți vei simți mintea mult mai limpede și trupul mult mai plin de energie.
Evident, pentru o detoxifiere eficienta este nevoie și de ceva efort fizic. Dedica-ți cel puțin 30 de minute pe zi mișcarii – jogging, plimbare, fitness, sarit coarda sau orice altceva îți face placere. Practica timp de zece minute relaxarea și meditația (mai multe detalii în articolul despre Yoga).
Ritualul dusului
Înainte de a intra în cada, perie-ți tot corpul cu o perie speciala, uscata (adica fara sa aplici nici un fel de loțiuni. Mișcarile trebuie sa fie energice, dar delicate, și efectuate de la extremitați spre inima. Acest tip de periaj ajuta circulația și stimuleaza eliminarea celulitei.
Practica dușurile alternative: trei minute cald, un minut rece. La început este groaznic, dar pe masura ce te vei obișnui vei descoperi ca fac minuni pentru tonusul pielii tale și pentru nivelul tau de energie.
Nu e nevoie sa intri de la apa fiarta direct sub un jet rece ca gheața: este suficient ca temperatura sa varieze, puțin la început, apoi din ce în ce mai mult. Ultimul jet de apa trebuie sa fie întotdeauna cel rece.
Daca te obișnuiești cu acest sistem, vei vedea ca în curând nu te vei mai putea lipsi de apa rece!
Dupa duș sau seara, înainte de culcare, fa-ți masaj. Da, tu singura. Folosește ulei de baie sau o loțiune hidratanta (la nevoie, poate fi o crema anti-celulitica).
Când ai încheiat cura de detoxifiere, nu este obligatoriu sa abandonezi imediat toate bunele obiceiuri culinare și nu numai. Nu are sa îți strice daca în continuare bei multa apa sau daca renunți pe mai departe la cafea. Sigur, ce viața e aia suta la suta naturala, fara conservanții și dulciurile care fac zilele mai suportabile?
Cheia sanatații este însa echilibrul, iar corpul tau îți va mulțumi daca îl scutești cât mai mult de alimentele care îi fac rau.
Poți sa manânci cât vrei…
fructe proaspete. Nu abuza însa de grepfruit -naringina pe care o contine inhiba acțiunea enzimelor detoxifiante secretate de ficat.
legume proaspete; atenție însa, porumbul poate cauza alergii orez, un aliment extrem de ușor de dige-rat.
Alege orezul brun sau basmati. pește fiert sau gatit la aburi – în nici un caz prajit și fara sosuri grele
ulei de masline în loc de uleiul clasic de gatit
condimente.
Înlocuiește sarea obișnuita cu sare de mare și folosește-o în cantintați moderate. ceaiuri de plante care nu conțin cofeina
Ferește-te de…
zahar rafinat și îndulcitori artificiali
produse lactate
cofeina
alcool
tutun
alimente bogate în grasime
ciocolata și alte dulciuri rafinate (daca simți nevoia de dulce, manânca
fructe)
alimente care conțin conservanți
Beneficiile detoxifierii:
scapi de celulita (sau macar de o parte din ea)
ficatul și rinichii tai vor funcționa normal
îți crește nivelul de energie
nu te mai simți balonata
nu mai ai dureri de cap
ajuta circulația și sistemul imunitar
îți crește rezistența la stress
dormi mai bine
pielea ta devine mai stralucitoare.
Sursa: Super[!]