Danel Business Ventures, acționar la Siveco România

Apropo.ro / 31.05.2002, 07:51
Danel Business Ventures, acționar la Siveco România
Fondul olandez de investiții Danel Business Ventures, acționar majoritar la firma de software Siveco România, nu își va retrage total participarea la capitalul companiei. Afirmația a fost facuta de Irina Socol, directorul general al Siveco Software, cu ocazia

Fondul olandez de investiții Danel Business Ventures, acționar majoritar la firma de software Siveco România, nu își va retrage total participarea la capitalul companiei.

Afirmația a fost facuta de Irina Socol, directorul general al Siveco Software, cu ocazia aniversarii a 10 ani de la înființarea companiei.

Danel Business Ventures a devenit acționar majoritar la Siveco în anul 2000 și, potrivit declarațiilor Irinei Socol, fondul ofera companiei puterea financiara de a participa la licitațiile pentru proiectele foarte mari.

„Contractul încheiat cu firma noastra are o durata de patru ani, deci pâna în 2004. În acel an, potrivit contractului, fondul va vinde 30% din acțiuni celorlalți acționari pastrându-și numai 40% din capital”, a precizat Irina Socol.

Danel Business Ventures mai are investiții în regiune (Polonia, Croația) și nu doar în domeniul tehnologiie informației dar și în medicina sau sectorul imobiliar.

În fondul de investiții sunt implicate și câteva companii israeliene ai caror reprezentanți au declarat nu demult ca intenționeaza sa sporeasca finanțarile la Siveco.

„Nu avem în plan creșterea capitalului social al firmei. E foarte bine însa ca investițiile în Siveco sa sporeasca atât timp cât nu trebuie sa dam banii înapoi”, a mai spus directoarea companiei.

Siveco România a fost înființata în 1992, sub forma unei societați cu raspundere limitata în cadrul Siveco Group care avea filiale în Franța, Elveția, Marea Britanie și Singapore.

La sfârșitul anului 1992 firma avea cinci angajați. În cei zece ani de activitate, Siveco România a reușit sa-și mareasca numarul de angajați la peste 125, cu o medie de vârsta de 29 de ani.

Primul proiect de anvergura dezvoltat de Siveco România a implicat crearea în 1993 a unui soft pentru activitatea de mentenanța desfașurata în 50 de fabrici ale companiei Renault.

În 1997 Siveco a devenit societate pe acțiuni. Șapte angajați ai companiei au devenit în același moment acționarii firmei.

În perioada 1992 – 2001, compania a înregistrat o creștere în fiecare an de aproximativ 50%. În 2001, Siveco România avea o cifra de afaceri de 6,5 milioane de dolari.

„Pentru acest an estimâm ca vom ajunge la o cifra de afaceri de peste 8 milioane de dolari. În prezent cam 80% din contractele care vor contribui la atingerea acestei cifre sunt semnate și în curs de derulare”, a precizat Irina Socol.

Pâna în prezent, compania nu a platit niciodata dividende, profitul fiind reinvestit.

Siveco România are aproximativ 1.000 de clienți în strainatate și peste 100 în România. Clienții din România sunt în proporție de 50%-50% din domeniul public și privat.

Ca valoare a contractelor derulare cu aceștia, partea privata are o pondere mai importanta, a precizat Irina Socol, neoferind alte detalii.

Cât privește volumul vânzarilor, 50% din acest se realizeaza din export și 50% pe piața româneasca.

Printre realizarile majore ale firmei se numara atât sistemul integrat pentru gestiunea întreprinderii Siveco Applications, dar și proiectele dezvoltate punctual precum site-ul fostei companii Compaq România, Qshop.ro, baza de date a clienților RomTelecom, sistemul computerizat de admitere în licee, un soft pentru exprimarea adreselor de Internet în alte alfabete decât cel latin (deocamdata sunt disponibile variantele pentru alfabetul chinez și ebraic).

Compania a câștigat anul trecut licitații pentru realizarea unor proiecte inițiate de Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației (MCTI).

Cât provește piața româneasca de IT, Irina Socol estimeaza ca aceasta are o rata anuala de creștere de 10-15% și o valoare de 300 milioane de dolari.

„Este posibil ca în câțiva ani piața sa ajunga la un miliard de dolari dar cu condiția creșterii puternice a exporturilor”, a conchis directoarea firmei.

Iuliana Butuc-Cerchez