Zilele trecute a fost votat, în plenul Senatului, textul Legii pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr.20/2002 privind achizițiile publice prin licitații electronice, informeaza Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației.
Legea, aprobata deja de Camera Deputaților, va fi supusa în continuare unui proces de mediere.
Ordonanța nr.20 din 2002 stabilește principiile, cadrul general și condițiile de utilizare a procedurii electronice pentru atribuirea contractelor de achiziție publica, precum și a regulilor generale de utilizare a mijloacelor electronice, în vederea unei mai mari transparențe în domeniul achizițiilor publice.
Prezent la dezbaterile din Senat, ministrul comunicațiilor și tehnologiei informației, Dan Nica, a declarat: „e-procurement este unul dintre proiectele pilot inițiate în 2001 de Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației care a devenit un element de referința pentru modul în care asemenea proiecte, inițiate la nivel mic, cu resurse puține, pot fi extinse într-un timp scurt la nivel național, cu maximizarea beneficiilor pe care noile tehnologii le fac posibile. Funcționarea sistemului național de achiziții publice prin mijloace electronice începând cu 4 martie ne plaseaza, de asemenea, printre primele țari din lume care folosesc acest sistem la o asemenea scara și având ca obiect produse atât de diversificate și în numar atât de mare. Intrarea sistemului în cea de a doua etapa de dezvoltare va aduce în centrul atenției tranzacții cu o valoare extrem de mare, caracteristica licitațiilor pentru produse complexe și servicii”.
Pâna la data de 27 mai 2002, în sistemul electronic de achiziții publice au fost finalizate 2.537 de licitații, în valoare totala, conform prețului de închidere, de peste 23 miliarde de lei.
Valoarea de început a licitațiilor închise pâna în prezent (conform prețului de pornire) a fost de aproape 31 miliarde de lei.
Autoritațile contractante au realizat astfel, în medie, în prima luna de funcționare a sistemului, economii de aproximativ 27% la produsele achiziționate prin licitațiile electronice, dar pe categorii de produse, economiile depașesc în unele cazuri 50%.
Au fost depuse 6131 cereri de înscriere în sistem, din care 600 reprezinta autoritați contractante.
Dintre licitațiile închise, 678 au avut ca obiect articole de papetarie, 342 – consumabile fax și copiatoare, iar 98 de licitații au fost dedicate achiziționarii produselor medicale.
Un numar de 931 de licitații sunt deschise în sistem, dintre care 535 vor fi finalizate în urmatoarele 7 zile.