Daca vrei sa ai un copil sanatos și, în plus, sa arate bine, învața-l sa respecte înca de la o varsta frageda regulile de igiena. De asemenea, folosește pentru îngrijirea lui produse speciale pentru copii
Stiai?
Cozile prea stranse, agrafele, clemele sau alte accesorii pentru par pot leza pielea capului și pot afecta calitatea firului de par. Folosește pentru par doar accesorii din plastic și evita, pe cat posibil, sa ții parul copilului prea mult timp strans.
De exemplu, în cazul fetițelor, purtarea zi de zi a parului strans în coada de cal poate determina, în timp, slabirea radacinii parului și caderea lui în exces.
Dinți albi și sanatoși
Cariile formate în perioada copilariei vor afecta dantura adultului de mai tarziu. Este foarte important sa-l înveți pe cel mic sa se spele pe dinți dimineața și seara. În jurul varstei de doi ani, învața-l sa-și îngrijeasca dinții, prin simpla clatire a gurii, pentru ca ulterior, dupa 3-4 ani, sa-i explici cum sa-și curețe dinții și cu periuța și pasta de dinți.
Pe piața exista numeroase produse speciale pentru copii, care au o textura mai fina, antiiritanta, și o aroma de fructe, care place copiilor.
De asemenea, exista și diverse tipuri de mici periuțe electrice, care sunt indicate pentru spalarea dinților copiilor. Acestea pot curața dinții și în zonele greu accesibile cu periuța normala.
Dupa dușul zilnic, o crema hidratanta
Învața-l pe cel mic sa se spele pe maini și pe fața ori de cate ori se murdarește și, neaparat, înaintea fiecarei mese. Pentru spalarea mainilor, folosește sapunuri cremoase care sa nu conțina un procent prea mare de substanțe alcaline (irita pielea și o usuca).
În fiecare seara fa-i un duș copilului (folosește gel de duș sau crema de baie!), iar o data la doua-trei zile fa-i un masaj ușor cu un burețel de baie, pentru a-i curața epiderma în profunzime.
Dupa duș, aplica pe pielea copilului o crema hidratanta, iar pentru fața poți folosi o crema speciala, cu o textura foarte ușoara sau vitamina A uleioasa.
Folosește numai produse pentru copii
Pielea lor este mai sensibila decat cea a adulților, iar produsele speciale destinate copiilor conțin substanțe mai ușoare, cu proprietați calmante și antiiritante.
Pentru îngrijirea copiilor mici sau a sugarilor este recomandata folosirea doar a produselor speciale pentru ei.
Poți opta pentru uleiuri de copii (formeaza pe piele un film protector), pentru emulsii sau creme, care au rolul de a înmuia și hidrata pielea, precum și de a calma iritațiile.
Acest tip de produse mai conțin și substanțe active care au și o acțiune terapeutica: fungicide, antibiotice, anestezice etc. De asemenea, în cazul sugarilor, este bine sa folosești în permanența scutece de unica folosința, pentru a evita formarea eritemului fesier!
Protejeaza-i pielea de razele solare
Soarele înseamna sanatate doar daca nu este în exces. Atunci cand mergi cu micuțul tau la plaja, unge-l întotdeauna cu un produs special de protecție solara.
Aplica produsul pe piele, cu circa o jumatate de ora înainte de a-l expune la soare. Acest tip de produse nu sunt eficiente imediat, neasigurand protecție pielii decat dupa un interval de circa 15-30 de minute.
Nu face economie de produs, aplica-l pe tot corpul copilului, într-un strat mai gros, și unge-l ori de cate ori iese din apa.
Folosește pentru protecție antisolara doar produse speciale pentru copii cu FPS (factor de protecție solara) de 25 pana la 35.
Atenție la șampoane!
Parul copiilor se murdarește cu ușurința și trebuie spalat ori de cate ori este nevoie. În general, pentru fete este recomandat intervalul de 7 zile, între doua spalari, iar parul baiețeilor se spala o data la patru-cinci zile sau chiar mai des.
Folosește numai șampoane a caror compoziție este foarte ușoara, pentru a nu afecta pielea capului, care este mult mai fina și se irita mult mai repede, decat în cazul adulților. În nici un caz, nu folosi, pentru spalarea parului copilului, un șampon puternic degresant, care poate provoca apariția matreții.
În fiecare seara, perie-i cu mișcari ușoare parul, pentru a îndeparta praful și mizeriile acumulate pe timpul zilei și pentru a asigura pielii capului o aerisire corespunzatoare.
Totodata, datorita acestei operațiuni, se intensifica circulația sanguina la nivelul pielii capului și este stimulata creșterea parului.
Diana Nedelcu Pirjol