Tudor Mitasov, psiho-terapeut sau impostor?

Apropo.ro / 15.05.2002, 19:19
Tudor Mitasov, psiho-terapeut sau impostor?
Profesorul Mihai Șelaru este singurul hipno-terapeut cu experiența din Iași. La Spitalul de Psihiatrie Socola el folosește de peste 30 de ani hipnoza în tratarea afecțiunilor psihice. De cațiva ani este concurat însa de tot mai mulți

Profesorul Mihai Șelaru este singurul hipno-terapeut cu experiența din Iași. La Spitalul de Psihiatrie Socola el folosește de peste 30 de ani hipnoza în tratarea afecțiunilor psihice. De cațiva ani este concurat însa de tot mai mulți specialiști rasariți peste noapte.

Unul dintre ei este Tudor Mitasov, omul care se lauda ca a vindecat prin hipnoza sute de pacienți, ce prezentau fel de fel de afecțiuni. IEȘEANUL i-a verificat în direct calitațile, prezentandu-se în chip de pacient la o ședința de tratament cu ajutorul hipnozei.

La directoare

Psiho-terapeutul Tudor Mitasov este angajat al Centrului de Plasament „Sf. Andrei” Iași. Cabinetul sau se afla în cartierul Alexandru, chiar în incinta orfelinatului.

Ritualul hipnotic a început imediat dupa ce pacientul s-a așezat pe un scaun, însa în alt loc, „mai spațios”: cabinetul directoarei.

„Mențineți privirea spre un punct fix. Pleoapele le veți simți din ce în ce mai grele, mai fierbinți, dupa care le veți închide. Starea de relaxare se instaleaza treptat pana numar la 10…”, spune barbatul cu convingere.

Cuvinte meșteșugite. Vorbe „suflate” în șoapta. Sunt ingredientele folosite pentru a „induce” starea de hipnoza, stare comparata de specialiști cu aceea a unui somn artificial. Pacientul n-a adormit însa la comanda psihologului.

Glasuri, pasarele

„Din cand în cand auziți glasuri, uși și pasarele. Fiecare numar rostit de mine reprezinta un pas catre subconștient. Cu fiecare expirație, eliminați o parte din grijile și problemele dumneavoastra”, repeta cu voce stinsa barbatul.

Pacientul de ocazie spune ca a fost vorba despre o forțare și ca nu a fost în nici un caz vorba de hipnoza.

„Vorbea de pasarele, de uși care scarțaie, tot felul de baliverne. Nu am ațipit nici o clipa. Am auzit tot ce a spus dansul pe durata așa-zisei stari de transa hipnotica”, a spus Adrian Cupa, angajat la IEȘEANUL.

Dupa aceasta experiența, barbatul a ramas convins ca singura terapie sigura pentru el este „credința în Dumnezeu”.

Alergie la sperma

În ciuda eșecului, Mitasov spune ca lupta de 3 ani cu astfel de mijloace împotriva diferitelor boli ale pacienților. El este înarmat doar cu vorbe meșteșugite șoptite la urechea pacientului. Susține ca a reușit sa vindece și afecțiuni neobișnuite cum ar fi, spre exemplu, un caz de… alergie la sperma.

„Este vorba despre o ieșeanca careia i-au aparut niște pete roșii pe abdomen și piept datorita sentimentului de culpabilitate pe care îl traia întrucat viețuia cu un al doilea barbat fara sa fie divorțat de primul. Acestea au aparut din cauza spermei acestuia. Petele au disparut dupa cateva ședințe de hipnoterapie”, explica, savant, Mitasov.

Tanarul psiholog ieșean încaseaza pentru o astfel de ședința între 150.000 și 500.000 de lei.

Povești terapeutice

Mitasov a declarat ca în ședințele de hipnoza folosește povești nascute din amintirile pacientului pentru a-l sugestiona. În povestea cu pricina intra neaparat cuvinte sau fraze care sa sugereze însanatoșirea organismului.

Prof. Șelaru induce hipnoza de 30 de ani

Hipnoterapia este utilizata cu succes de catre specialiștii romani în special dupa 1989. La Iași, prof. Mihai Șelaru, medic psihiatru în cadrul Spitalului Socola este un adevarat pioner în domeniu. El a folosit pentru prima data la Iași hipnoza pentru a vindeca afecțiunile psihice acum 30 de ani.

„Am vindecat, cu ajutorul hipnozei, de la alcoolici și persoane cu depresii puternice, pana la oameni ce prezentau fel de fel de ticuri nervoase. De asemenea, i-am ajutat și pe amnezici. Recent, i-am comunicat unei femei ce facuse cu cerceii, inelele și lanțul de aur pe care le pierduse”.

Mesner i-a învațat pe toți

Termenul de hipnoza provine de la grecescul hipnos care înseamna somn. În lume, prima persoana care a utilizat hipnoza este medicul austriac Franz Anton Mesner care numea starea de transa hipnotica drept magnetism animal. În ciuda faptului ca a fost dezaprobat de oamenii de știința ai timpului, medicul austriac a continuat sa vindece fel de fel de boli ale vremii. Un alt psihoterapeut care a folosit terapia cu ajutorul hipnozei a fost Sigmund Freud.

„Hipnoza nu este un fenomen supranatural, ci doar o stare modificata de conștiința, asemanatoare cu relaxarea sau cu starile meditative specifice unor culturi orientale”, scrie Irina Holdevici in „Hipnoza clinica”, 2001

Pareri contra

Cațiva medici de prim rang din Franța și-au exprimat în cateva randuri îndoiala cu privire la rezultatul imediat al terapiei prin hipnoza. Ei susțin punctul de vedere conform caruia „practicarea acestei terapii de catre persoane neavizate poate avea efecte îndoielnice daca nu chiar contrare scopului urmarit”.

Anestezie prin hipnoza

În lume exista persoane care au realizat adevarate performanțe utilizand hipnoza, cum ar fi înțepenirea corpului în poziție orizontala, imobilizarea membrelor într-o anumita poziție dar mai ales anestezierea totala a diferitelor parți ale organismului.

Cristi Popa [Ieseanul]