Venirea primaverii și temperaturile atmosferice din ce în ce mai ridicate au pus capat perioadei de hibernare a reptilelor, respectiv a viperelor cu corn de pe Dealul Cetații din Deva.
Vremea frumoasa îi îndeamna pe iubitorii naturii sa iasa mai des la plimbare pe Cetate, iar viperele cu corn sa iasa la soare, așa ca este bine de știut ce va așteapta daca, din întamplare, întalniți o vipera cu corn.
Viperele se tem de om
Dealul Cetații din Deva este renumit și datorita viperelor cu corn, semnalate într-un numar foarte mare înca de la începutul secolului al XIX-lea.
Ionuț Ghira, profesor la Facultatea de Biologie din Cluj, a studiat mai bine de 11 ani viața viperelor cu corn din aceasta zona și spune ca procesul de urbanizare a dus la scaderea vertiginoasa a numarului acestora.
La aceasta ora mai sunt în jur de 20-30 de vipere cu corn, semnalate în zona sudica, la baza zidurilor Cetații și pe versantul cel mai însorit al dealului.
„Viperele cu corn nu sunt agresive, ba chiar fug de om și sunt greu de prins. Tocmai de aceea nu a fost înregistrat nici un caz mortal în randul turiștilor care au vizitat ruinele Cetații din Deva. Totuși, daca se simt încolțite, lovite sau sunt deranjate, viperele cu corn ataca” afirma Ioan Ghira.
Cazuri ușoare
În anumite situații, mușcatura viperelor cu corn este extrem de periculoasa și poate provoca moartea. Gravitatea mușcaturii depinde de: marimea reptilei, cat de înfometata este (daca s-a hranit înainte de atac, cantitatea de venin este mai mica, iar mușcatura este mai puțin periculoasa), condiția fizica a persoanei mușcate de vipera cu corn (cu cat persoana este mai sanatoasa, cu atat veninul acționeaza mai încet), precum și locul mușcaturii. Daca este atinsa o vena, moartea poate surveni în 20 de secunde.
Din fericire, în cele mai multe cazuri, mușcaturile viperelor cu corn s-au soldat doar cu inflamații ale zonelor unde s-a produs mușcatura, dupa o ora sau cel mult doua, de la accident.
Cu antidotul, mai greu
Ioan Demeter, manager general al Spitalului Județean Deva spune ca încercarile de a face rost de ser antiviperin, antidotul folosit în cazul mușcaturilor viperelor cu corn, au fost sortite eșecului, deoarece acest vaccin nu se mai produce în țara.
„Anul trecut am reușit sa aducem 5-6 doze din Franța. Au mai ramas doua doze, celelelalte fiind folosite în cateva situații urgente înregistrate în județ, dintre care unul singur la Deva”.
Scaderea dramatica a numarului viperelor cu corn de pe Dealul Cetații din Deva, omorate din neștiința sau capturate pentru comercializarea veninului, i-a alarmat pe specialiști. De anul trecut, acestea au fost trecute în categoria speciilor protejate prin lege.
Nicolle Ebner [Hunedoreanul]