Copii ale noului episod din seria producției cinematografice Star Wars pot fi încarcate deja pe Internet, informeaza presa internaționala.
„Star Wars: Atacul clonelor” își face astfel debutul ilegal online cu câteva zile înaintea apariției sale pe marile ecrane. Aceasta este cea mai mare lovitura pe care pirateria online a dat-o în ultimul timp marilor studiouri americane de producție cinematografica.
Premiera filmului este programata a avea loc în Statele Unite joi, 16 mai, a doua zi urmând sa înceapa difuzarea și în alte țari, inclusiv în România.
Copiile pirat ale filmului pot fi descarcate gratuit de pe Usenet, un grup de discuții online care permite vizitatorilor sa poarte conversații și sa faca schimb de fotografii și fișiere audio-video.
De data aceasta, pirații „internauți” s-au mișcat foarte repede daca ținem cont de faptul ca, de obicei, copiile filmelor apareau pe web cu aproximativ 24 de ore dupa ce respectiva producție aparea în premiera la cinematografe.
Acest gen de piraterie este favorizata de numarul tot mai mare de consumatori care opteaza pentru conexiuni online de mare viteza care fac ușoara descarcarea din rețeaua informatica mondiala a fișierelor mari.
Ultimul record al piraților virtuali a fost stabilit luna trecuta, când varianta ilegala a filmului „Spider-Man” a aparut pe Internet cu o zi înainte de premiera pe marile ecrane.
Hackerii au început deja sa-și faca renume din acest gen de activitate. Grupul numit FTFVCD sau „Fuck the Feds” și-a revendicat acțiunea de scoatere pe Internet a noului episod „Star Wars”.
Oficialii casei de producție Lucasfilm, cea care a realizat saga Star Wars, nu au dorit sa comenteze asupra acestei apariții premature a „Atacului Clonelor” pe Internet.
Producatorii au trimis cazul spre ancheta autoritații competente, MPAA (Motion Picture Association of America).
Copiile oferite pe Internet au de cele mai multe ori o calitate inferioara versiunii oficiale disponibila pe caseta video și DVD. Cum ajung însa hackerii în posesia lor?
„Uneori, înainte ca un film sa fie lansat pe piața, studioul care l-a produs face o ședința de vizionare. Din pacate, se întâmpla ca în acea sala unde se proiecteaza filmul sa fie cineva cu o camera video ascunsa care înregistreaza și apoi transmite pe Internet copia filmului”, spune Emily Kurtner, director în cadrul MPAA.
Oficialul nu a putut face o estimare a pierderilor pe care studiourile cinematografice le înregistreaza din cauza pirateriei dar a specificat ca acestea sunt în creștere.