Trucuri din bucatarie

Apropo.ro / 13.05.2002, 15:38
Trucuri din bucatarie
Andivele își pierd amărăciunea dacă, după ce li se scoate tulpina tare, sunt ținute în lapte îndoit cu apă. Anghinarea nu se ține niciodată în frigider după ce a fost gătită, deoarece devine toxică. Se


Andivele își pierd amărăciunea dacă, după ce li se scoate tulpina tare, sunt ținute în lapte îndoit cu apă.

Anghinarea nu se ține niciodată în frigider după ce a fost gătită, deoarece devine toxică. Se păstrează cel mai bine crudă, gătindu-se doar cât se consumă imediat, sau se pune într-un vas cu apă (ca pe flori), adăugând o linguriță de zahăr.

Bamele sunt bune când sunt tinere și proaspete. Ele nu trebuie să fie prea mari, să nu aibă țepi prea ascuțiți, iar culoarea lor trebuie să fie verzuie. Pentru a fi consumate cu plăcere, bamele se țin 10 min. într-o soluție de apă cu oțet, care curăță mucilagiul de pe suprafața lor.

Se poate obține un ulei plăcut la gust pentru salată, punând frunze de busuioc alimentar, tocate, într-o sticlă, peste care se toarnă ulei de măsline. Sticla se ține la frigider.

Fructul de avocado se consumă abia după mai multe zile de la culegere, când codița lui cedează ușor la apăsarea cu degetul, semn că este bine copt.

Pentru a-și păstra nealterată aroma, batoanele de vanilie se țin în punguțe de celofan sau staniol, iar mai apoi în borcane închise ermetic.

Condimentul cel mai potrivit pentru saleuri îl reprezintă aroma semințelor de chimen

Cartofii noi se curăță mult mai ușor dacă stau timp de o oră în apă rece, amestecată cu o mână de sare grunjoasă, după care sunt frecați cu un prosop aspru. În felul acesta nu mai pătează mâinile gospodinei.

Cruditățile se consumă fie cu feliuțe de pâine albă sau integrală, fie cu cartofi natur pentru a fi mai ușor digerabile.

Sosurile pentru salatele de crudități sunt maioneze fluide (din produse lactate), condimentate cu ierburi aromate, iar, în funcție de preferințe, cu anșoa, sardine sau numai cu suc de lămâie.

Preparate cu foarte puțin timp înainte de a fi consumate, salatele de crudități au un aport mai mare de vitamine.

Băuturile de cacao sunt mai aromate și mai groase dacă sunt fierte de două ori.

Gustul cafelei devine mult mai plăcut și aromat dacă se adaugă în apa de fiert câteva cristale de sare.

Un cubuleț de ciocolată adăugat în ibricul de cafea dă cafelei o aromă deosebită.

Se poate înlătura amăreala castraveților pentru salată, dacă, după ce au fost tăiați feliuțe, se țin 10 min. în puțin lapte sărat.

Pilaful are un aspect frumos dacă orezul este opărit, strecurat, spălat cu apă clocotită, după care este acoperit cu un prosop umed și este lăsat să „înflorească”

Părțile necomestibile de la varză, conopidă (coceanul, frunzele veștejite etc.), sparanghel, gulii, ciuperci ș.a. se usucă pentru a fi folosite la supe și sosuri ce urmează a fi strecurate.

Din resturile de ciuperci se pot prepara: supă, sos picant sau făină de ciuperci pentru asezonarea mâncărurilor.

Lămâile decojite nu se strică și își păstrează întreaga cantitate de suc dacă sunt ținute în apă puțin sărată.

Merele rase nu se vor înnegri dacă se toarnă deasupra lor suc de lămâie. Același tratament este recomandat și pentru pere, banane.

Zahărul ars se caramelizează mai bine dacă se stropește cu 2-3 linguri de apă înainte de a-l pune la foc.

Foile de clătite se împrospătează, chiar dacă au fost preparate cu o zi înainte, pudrându-se între ele cu zahăr și punându-le pe un platou așezat pe un vas cu apă fierbinte.

Crema tăiată se poate repara dacă se așază vasul imediat în apă rece și se bate compoziția cu telul fără întrerupere, până când își revine.

Bananele se conservă mai bine dacă sunt ținute într-un coș de nuiele, bine aerisit, și nu la frigider, unde se înnegresc repede și se înmoaie.

Brânza întărită își recapătă prospețimea dacă este învelită într-un prosop îmbibat în vin alb și este ținută la rece, timp de o oră.

Friptura de vacă va avea un gust mai picant și va fi mai fragedă dacă se unge carnea cu muștar, cateva ore înainte de preparare.

Peștele nu se dezgheață decat cu puțin timp înainte de a fi preparat. El se ține la temperatura camerei și nu în apă caldă.

Peștele se sărează doar cu 10 minute înainte de a fi prăjit. Astfel, nu se va mai sfărama la prăjit Peștele oceanic se fierbe numai la foc mic, în apă cu oțet, în care se adaugă un praf de sare Înainte de a frige fileul de pește, se unge cu puțin suc de lămaie. În felul acesta, carnea nu se sfăramă în tigaie.

Carnea de pasăre va căpăta gustul cărnii de vanat, dacă este frecată cu condimente și va fi ținută 24 de ore în marinată de oțet, foi de dafin, piper și ienibahar.

Carnea de pui pentru grătar este mult mai suculentă și gustoasă, dacă înainte de preparare se ține într-o marinată de iaurt, amestecat cu condimentele preferate.

Cartofii, în coajă, nu se sfăramă la fiert, dacă se ung înainte cu puțin ulei, în care s-a dizolvat puțină sare.

Fructele uscate (prune, caise, piersici, stafide) se umflă mai repede, dacă în apă se adăugă o lingură de drojdie de bere.

Pătrunjelul se păstrează mai mult timp proaspăt, dacă se pune între două farfurii adanci și se ține la frigider.

Dacă supa a dat în clocot și nu i s-a luat spuma, se toarnă puțină apă rece și spuma se va ridica la suprafață, putand fi înlăturată.

Pentru ca sa ramana cat mai alba, conopida se așaza la fiert cu partea înflorita în jos și se adauga în apa doua linguri de lapte dulce.

Pentru a fi ușor curațate de pielițe, roșiile se introduc pentru cateva secunde, cu o strecuratoare, în apa clocotita.

La mancarurile cu sos și legume preparate dietetic, ceapa rasa proaspat se pune o data cu carnea și cu grasimea. Ceapa trebuie sa fie astfel topita, încat sa nu se vada în sos.

Sfeclele de culoare închisa sunt mai gustoase, mai zemoase decat cele de culoare deschisa. Cercurile concentrice albe care alterneaza cu cercuri concentrice roșii indica o calitate inferioara a sfeclei, deoarece cercurile albe conțin foarte multa celuloza și foarte puțin zahar.

Pentru reușita clatitelor, e bine ca tigaia sa fie unsa cu o pana înmuiata în grasime, sau cu o felie de cartof unsa cu grasime, înfipta într-o furculuța.

Pentru a fi mai pufoase clatitele și sufleurile, în aluatul preparat se aduga un bob de drojdie de bere Cartofii raman albi daca se adauga cateva picaturi de oțet în apa în care fierb.

Pentru piureuri sau marmelade se folosesc mereu aceleași linguri de lemn deoarece lemnul capata ușor mirosul de zarzavat sau grasime.

Cafeaua își menține bine aroma daca introducem în borcanul de sticla, în care o pastram, un saculeț de tifon cu sare grunjoasa de bucatarie. Recipientul trebuie sa fie mereu bine închis

Livia Sandru