Primul pas a fost facut

Apropo.ro / 13.05.2002, 09:09
Primul pas a fost facut
Oltchim Rm. Vîlcea a învins aseara în prima mansa din finala Cupei Cupelor la 5 goluri. Returul se va disputa sîmbata, în Rusia. Partida de ieri, de la Rm. Vîlcea, întîlnire tur a finalei Cupei Cupelor desfasurata între echipa locala Oltchim si vicecampioana Rusiei, Lada Toljatti, a semanat

Oltchim Rm. Vîlcea a învins aseara în prima mansa din finala Cupei Cupelor la 5 goluri. Returul se va disputa sîmbata, în Rusia.

Partida de ieri, de la Rm. Vîlcea, întîlnire tur a finalei Cupei Cupelor desfasurata între echipa locala Oltchim si vicecampioana Rusiei, Lada Toljatti, a semanat cu lupta dintre David si Goliat. Vîlcencele nu au avut prastia, ci stiinta jocului în mare viteza. Cînd oaspetele au intrat pe teren, peste Sala Sporturilor Traian din Rm. Vîlcea s-a asternut linistea.

Spectatorii au amutit, iar unii chiar s-au închinat cînd le-au vazut pe Romenskaia, Kareeva, Vasilieva, Scipilova, toate cu o înaltime de peste 1,85 metri, dar mai ales pe Valentina Kostiukova, 1,80m si 120 kg. „Astea joaca rugby, nu handbal”, a spus unul dintre spectatori. Pe lînga masivele jucatoare ruse, pivotii Ilie, Chiriev, centrul Radoi nici nu se vedeau. Dar forta si kilogramele în plus de partea oaspetelor nu au contat în teren.

Cele doua echipe au mers cap la cap pîna în ultimele 10 minute, nici una dintre ele nereusind desprinderea la mai mult de 2 goluri diferenta. Pe final însa, gratie unei aparari mult mai bune, dar si a interventiilor de efect ale portarului Ildiko Kerekes, Oltchim a scapat în cîstigatoare. Au fost 3,4 si chiar 5 goluri diferenta în minutul 57.

Rusoaicele nu mai stiau ce sa faca pentru a le opri pe Varzaru si compania, pe banca tehnica antrenorul Trefilov transpirînd degeaba. Arbitrele iugoslave au eliminat însa, corect ce-i drept, doua jucatoare gazda, dar Oltchim a reusit sa mentina diferenta, partida încheindu-se 32-27. „Multumesc fetelor pentru felul cum s-u daruit pe teren. Au aratat ca sînt, atunci cînd vor, una dintre fortele handbalului european”, a declarat antrenoarea Mariana Tîrca.

De partea cealalta, Trefilov a spus ca „daca înaintea acestui meci sansele erau egale, acum româncele sînt favorite. Au o echipa extrem de redutabila”. Cît despre declaratia facuta înaintea întîlnirii ca „Tîrca a fost o mare jucatoare, dar acum va trebui sa demonstreze ca este si o antrenoare asemenea”, rusul a glumit la conferinta de presa: „Daca mi-ar propune, as accepta bucuros sa fiu secundul ei”.

Partida retur se va disputa sîmbata viitoare, de la ora 17:00, la Toljatti, vîlcencele urmînd sa plece în Rusia înca de joi.

Aruncatoarea cu discul

Pivotul formatiei ruse, Valentina Kostiukova (34 de ani), este cea mai grasa jucatoare de handbal din lume la ora actuala. La cei 1,80 metri ai sai, ea cîntareste nu mai putin de 120 de kilogrme. „A fost aruncatoare cu discul si cu greutatea. Am luat-o de la atletism pe vremea cînd era mai slaba si mult mai rapida decît acum. Cînd primea mingea, ori arunca foarte bine, ori o plasa excelent. Si acum, chiar daca se misca mai greu, este o handbalista foarte greu de tinut, care impresioneaza prin forta”, a spus antrenorul Evgheni Trefilov. Kostiukova a fost folosita de Trefilov în partida de ieri mai ales pe faza de aparare, iar cînd a intrat în atac a creat multe culoare de patrundere pentru coechipiere, înscriind si un gol.

Sursa: www.prosport.ro