Cel mai mare producator de sisteme informatice din lume, gigantul american International Business Machines – IBM, și compania Butterfly.net au anunțat ca au dezvoltat o rețea globala pentru jocuri online capabila sa suporte un milion de jucatori simultan.
Potrivit celor doua firme, rețeaua, bazata pe conceptul de Grid Computing, va fi închiriata celor mai mari producatori de jocuri pentru calculator.
Sub denumirea de Butterfly Grid, inițiativa este și prima aplicație comerciala majora lansata de IBM în care folosește conceptul de Grid Computing, concept care presupune conectarea a sute de mii sau milioane de computere independente plasate în diverse zone ale planetei.
În acest fel, conform IBM, se constituie rețele de calculatoare extrem de puternice, ce permit prelucrarea, transmisia și stocarea unor volume uriașe de informație.
Potrivit agențiilor internaționale de presa, Internetul este deja folosit ca platforma pentru jocurile interactive, însa costurile dezvoltarii de aplicații pentru Web sunt ridicate iar jocurile sunt deseori întrerupte de caderi ale traficului pe Internet.
„Kit-urile de software pentru dezvoltarea de jocuri (atât pentru console, cât și pentru PC-uri) sunt deja disponibile, dupa doi ani în care am lucrat la reducerea costurilor pe care le implica utilizarea rețelei pentru producatorii de jocuri”, a declarat David Levine, chief executive al Butterfly.net.
Potrivit lui Levine, Butterfly va furniza software-ul, în timp ce IBM va produce echipamentele pentru rețeaua Grid, în cadrul unui contract pe trei ani, de tip capacity-on-demand.
„Producatorii de jocuri vor plati catre Butterfly un procent din taxele de participare colectate de la jucatorii online. Butterfly.net a construit în esența o platforma pentru dezvoltarea de jocuri multiplayer cu un numar uriaș de participanți”, a adaugat el.
Atât standardele Grid, cât și programele pentru folosirea rețelei sunt înca în faza de dezvoltare, iar IBM considera ca inițiativa Butterfly reprezinta o validare a conceptelor utilizate.
„Ca dezvoltator de jocuri, prin acest proiect poți reduce costurile”, spune Scott Penberthy, vicepreședinte al IBM Global Services.
În prezent, aplicațiile multiplayer cele mai avansate pot fi jucate simultan de doar câteva sute de mii de utilizatori, însa Penberthy considera ca daca jocurile sunt corect construite, se poate ajunge și la milioane de jucatori simultan.
Irving Wladawsky-Berger, vice-președinte pentru tehnologie și strategie la IBM, a declarat ca Grid-ul va face în timp afacerile online ( e-business) extrem de accesibile, la fel de ușor de utilizat ca apasarea pe un buton.
„Internetul este acum aproape de a deveni un computer virtual global, cu resurse disponibile aproape la cerere”, a spus Wladawsky-Berger.
„Acest lucru se întâmpla prin creșterea acceptabilitații serviciilor web deschise și a protocoalelor Grid, ce permit ca puterea de procesare și de stocare, datele și aplicațiile sa poata fi disponibile chiar daca sunt la o lume distanța de utilizator”.
Termenul „GRID” a aparut la mijlocul anilor ’90 și desemna un proiect de infrastructura informatica, ale carui principale destinații erau ingineria de vârf și științele avansate (programe și cercetare spațiala, inginerie genetica etc.).
În același timp, termenul Grid a fost extins – cel puțin în percepția populara – astfel încât a ajuns sa cuprinda aproape toate domeniile high-tech, de la rețele avansate de computere și pâna la inteligența artificiala.
În prezent, Grid-ul este considerat de analiști a doua generație a Internetului, un instrument care va revoluționa noua economie și va pune la dispoziția utilizatorilor resurse informatice uriașe, non-stop, indiferent de distanța și la costuri extrem de reduse, prin conectarea a milioane de computere.
România a anunțat recent lansarea unui proiect bazat de avcest concept revoluționar, prin inițierea Programului ROGRID, pentru care a fost va fi constituit un consorțiu de firme și organisme guvernamentale.
„Pâna la 1 iunie 2002, consorțiul va funcționa ca entitate legal constituita”, declara, la sfârșitul lunii aprilie, ministrul de resort, Dan Nica.