Worldcom sau cum sa pierzi 193 mld. $

Apropo.ro / 07.05.2002, 09:10
Worldcom sau cum sa pierzi 193 mld. $
Nu cu foarte mult timp în urma, operatorul american de telecomunicatii Worldcom era un gigant cu o valoare de piata de aproximativ 200 de miliarde de dolari, iar Bernie Ebbers, chief executive al companiei, era privit ca un guru al industriei si un as al operatiunilor de fuziune.

Nu cu foarte mult timp în urma, operatorul american de telecomunicatii Worldcom era un gigant cu o valoare de piata de aproximativ 200 de miliarde de dolari, iar Bernie Ebbers, chief executive al companiei, era privit ca un guru al industriei si un as al operatiunilor de fuziune.

Aceasta poveste de succes s-a transformat acum, pentru unii, într-un cosmar: Worldcom mai valoreaza doar sapte miliarde de dolari (la pretul actiunilor la Bursa din New York, pe 30 aprilie 2002), iar Bernie Ebbers a socat lumea, demisionând, la sfârsitul lunii trecute.

La începutul anilor ’90, companiile americane s-au angajat într-o adevarata orgie de achizitii, fuziuni si preluari, iar Bernie Ebbers a ajuns un adevarat simbol al noii economii, temut de concurenta si iubit de micii actionari.

La fel ca multi dintre marii oameni de afaceri însa, Ebbers, omul care a urcat de la slujbe precum antrenor de baschet sau om de ordine în cluburi de noapte, la pozitia de rege al industriei telecom, a fost „rejectat” de propria companie. Bernie Ebbers , cel care a fondat Worldcom cu aproape douazeci de ani în urma, a fost fortat, pe 29 aprilie, de consiliul director al companie, sa-si înainteze demisia.

Potrivit analistilor, putine companii au fost atât de strâns legate de numele unui singur lider – de aceea, pe Wall Street, multi cred ca Worldcom nu va supravietui – cel putin în forma actuala – fara Ebbers.

Problemele lui Ebbers si ale Worldcom sunt însa departe de a se sfârsi. Astfel, The Securities Exchange Commission (organismul american de reglementare a pietei de capital) a anuntat initierea unei serii de investigatii. Acestea se refera la modalitatea în care Worldcom a desfasurat unele operatiuni financiare, dar si la modul în care compania a ajuns sa-i împrumute lui Ebbers (sau sa garanteze pentru împrumuturi ale acestuia) aproximativ 400 de milioane de dolari – o cifra fara precedent.

Potrivit presei internationale, în ultima vreme, chiar membri ai consiliului director al companiei începusera sa fie din ce în ce mai deranjati de comportamentul lui Ebbers, iar încrederea celor din companie în carisma lui Bernie începuse deja sa paleasca. Debarcarea lui Ebbers de la cârma Worldcom a facut însa valuri atât în industria telecom, cât si pe piata americana de capital, pe masura ce analistii încep sa realizeze adevaratele implicatii ale operatiunii.

„Multe dintre problemele lui Worldcom nu sunt unice în sectorul telecom. Ele sunt rezultatul unei politici prea expansioniste si, la fel ca în cazul multor rivali, a scaderii rapide a tarifelor pentru convorbirile interurbane, combinata cu o cerere mai mica decât estimarile, pentru serviciile de date”, arata cotidianul Financial Times.

Astfel, încasarile Worldcom din convorbiri interurbane se estimeaza ca vor scadea în acest an cu aproximativ 20 de procente. Mai mult, potrivit analistilor, situatia este aceeasi si în cazul rivalului AT&T, pentru care aceste venituri reprezinta o treime din încasarile totale. „Ne putem astepta la o reducere a ratingului gradului de îndatorare atât pentru Worldcom, cât si pentru AT&T”, lucru ce ar putea agrava situatia”, arata sursa citata.

Cristian Iovitu