18 români sunt acuzati de atacuri cibernetice

Apropo.ro / 30.04.2002, 09:01
18 români sunt acuzati de atacuri cibernetice
Politia sud-coreeana urmareste adresele de IP si colaboreaza cu anchetatori din alte tari pentru prinderea a 22 de suspecti, dintre care 18 sînt români, implicati în lansarea unor atacuri cibernetice din afara Coreei de Sud, relateaza cotidianul The Korea Herald. Ceilalti suspecti au fost

Politia sud-coreeana urmareste adresele de IP si colaboreaza cu anchetatori din alte tari pentru prinderea a 22 de suspecti, dintre care 18 sînt români, implicati în lansarea unor atacuri cibernetice din afara Coreei de Sud, relateaza cotidianul The Korea Herald.

Ceilalti suspecti au fost identificati drept provenind din Australia, Brazilia, Germania si Rusia. Hackerii folosesc tot mai mult Coreea de Sud drept punct de intrare pentru lansarea unor atacuri informatice îndreptate asupra sistemelor din alte tari, autoritatile temîndu-se ca aceasta situatie poate deteriora imaginea tarii înaintea finalei Cupei Mondiale.

Mai multe studii recente au indicat faptul ca multe dintre atacurile informatice pornesc din Coreea de Sud, sugerînd faptul ca sistemele de securitate informatica nationale necesita o refacere urgenta.

Conform unui studiu realizat de firma americana Predictive Systems, tarile din zona Asia – Pacific sînt implicate în 91 la suta din atacurile care nu provin din Statele Unite. SUA sunt, în continuare, atît principala tinta a atacurilor, cît si principala origine a acestora. Coreea de Sud a fost sursa a 34 la suta dintre atacuri, urmata de China (29 la suta), Japonia (10 la suta) si Taiwan (7 la suta).

Centrul pentru securitate cibernetica al Agentiei pentru politici nationale a anuntat ca numarul incidentelor informatice este în crestere continua. Unele servere din strainatate blocheaza tentativele de acces care provin din Coreea de Sud, ceea ce înseamna ca pozitia de lider a tarii pe piata de Internet broadband poate fi amenintata de neglijenta dovedita în privinta sistemelor de securitate. Centrul lupta împotriva criminalitatii informatice si a atacurilor cibernetice. Estimarile arata ca 22 de hackeri din strainatate au intrat în 11.222 de servere din întreaga lume, în perioada cuprinsa între luna august 2001 si martie 2002. Dintre cele 6.287 de site-uri a caror identitate a fost identificata, urmarirea a 39 la suta a dus în Coreea de Sud.

Pe de alta parte, 4.376 de sisteme din Coreea de Sud au fost tintele unor tentative de atac în aceeasi perioada, în întreaga tara fiind afectate probabil aproximativ 40.000 de sisteme. Expertii centrului de securitate afirma ca sistemele din Coreea de Sud sînt cel mai vulnerabile în fata atacurilor, urmate de cele din Statele Unite, China, Taiwan, România si India. Tintele atacurilor sînt diverse, mergînd de la mari portaluri de Internet pîna la agentii de stat si provideri de solutii de securitate.

Conform datelor publicate de Centru, numarul mediu de incidente semnalate lunar a fost de 614, în crestere cu 20,2 la suta fata de anul anterior, iar o mare parte dintre administratorii site-urilor atacate nici macat nu au stiut ca sînt atacati. Scolile s-au dovedit a fi cele mai vulnerabile tinte, acordînd putina atentie sistemelor lor de securitate, iar hackerii internationali utilizeaza aceste sisteme.

Unul dintre motivele cresterii numarului atacurilor asupra sistemelor sud-coreene este dezvoltarea extrem de rapida a retelelor broadband. Mai mult de jumatate dintre locuinte sînt deja conectate la acest tip de retea, iar zecile de mii de Internet café-uri locale sînt supraaglomerate.