Puseele de acnee afecteaza aproape 40 % dintre adulți. De cele mai multe ori, victimele sunt femei care au între 25 și 40 de ani. Deși asociem, cel mai adesea, apariția acneei cu varsta adolescenței, trebuie sa știm ca acneea poate sa apara și sa reapara chiar dupa 25 de ani.
Aceasta boala se produce prin astuparea canalelor excretoare ale glandelor sebacee, cu dopuri de sebum, dupa care aceste canale se inflameaza. Acneea lasa urme vizibile și are repercusiuni importante, de natura psihologica.
Mai mult de jumatate dintre persoanele care sufera de o astfel de afecțiune se simt jenate, atat în viața sociala, cat și la locul de munca, multe dintre ele ajungand sa își piarda încrederea în propria persoana, din cauza aspectului inestetic.
La originea acestei maladii se afla factori hormonali, genetici, stresul, anumite tratamente medicamentoase, bazate pe antidepresive, corticoide… Greșelile cosmetice (neglijarea demachiajului, cremele grase necorespunzatoare tipului de ten, aplicarea incorecta a fondului de ten) pot favoriza apariția comedoanelor și a coșurilor.
Tratamente pe masura
Spre deosebire de formele care apar în adolescența, acneea tardiva are forme moderate, dar este, în majoritatea cazurilor, inflamatorie.
Acneea tardiva apare pe o piele care începe sa îmbatraneasca, foarte sensibila și foarte uscata. Tratamentul are drept scop franarea apariției chisturilor, eliminarea papulelor și pustulelor și se bazeaza pe derivați de vitamina A, acizi de fructe, antibiotice locale, antiinflamatorii.
Se recomanda o alimentație ușoara, fara condimente, expuneri prudente la soare, asigurarea unui tranzit intestinal normal.
Pentru a combate acneea rebela se asociaza tratamentul local, axat pe unguente, pudre, loțiuni, cu tratamentul general, axat pe antibiotice, saruri de zinc etc. Atunci cand acneea este de origine hormonala, medicul poate prescrie contraceptive orale.