Ziua Comunicatiilor la CERF 2002, sub semnul 3G

Apropo.ro / 26.04.2002, 08:33
Ziua Comunicatiilor la CERF 2002, sub semnul 3G
"Ziua Comunicatiilor", organizata anual în cadrul Expozitiei si Conferintei Internationale Specializate de Tehnologia Informatiei si Comunicatii - CERF, a devenit, deja, unul dintre cele mai importante evenimente-dezbatere care au loc în România. La editia din acest an, unul dintre

„Ziua Comunicatiilor”, organizata anual în cadrul Expozitiei si Conferintei Internationale Specializate de Tehnologia Informatiei si Comunicatii – CERF, a devenit, deja, unul dintre cele mai importante evenimente-dezbatere care au loc în România. La editia din acest an, unul dintre subiectele care au acaparat dezbaterile a fost lansarea de servicii de telefonie mobila de generatia a treia.

Dan Nica, ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, a anuntat ca România este pregatita pentru a primi serviciile 3G iar procesul de acordare a licentelor pentru telefonia 3G va începe, cel mai probabil, dupa 15 mai. Oficialul a mai precizat ca probabil pe 15 iulie, adica dupa doua luni de la începerea acestui proces, vor fi anuntate si firmele care vor avea dreptul de a oferi pe piata româneasca servicii de generatia a treia.

„Cred ca toate sistemele au o adresabilitate. Sunt foarte multi români care utilizeaza acum si transmisiile de date, pentru care e nevoie de un sistem de transmisie rapid, specific sistemelor care utilizeaza tehnologii avansate, iar aceasta gama de clienti va merge catre sistemele de generatia a treia. GSM si UMTS sunt, însa, sisteme care se completeaza si care nu sunt neaparat concurente în acest moment. Pentru licentele 3G si-au manifestat interesul operatori foarte seriosi; unii dintre ei n-au facut nici un secret din aceasta. Ati vazut sistemul Orange-Alcatel probat zilele trecute chiar în cadrul CERF. În România nu pot fi acordate mai mult de patru licente, numarul fiind conditionat de spectrul de frecvente disponibil – cel putin din punct de vedere teoretic. Din punct de vedere practic mai avem o problema pentru jumatate din acest spectru, pentru care trebuie sa gasim o formula de eliberare”, a completat ministrul Dan Nica.

El nu a specificat însa când vor deveni aceste servicii 3G operationale din punct de vedere comercial. „Nu vrem însa ca licentele sa fie prohibitive din punct de vedere financiar”, a mai spus ministrul.

Asa cum a subliniat si ministrul comunicatiilor, Orange si Alcatel sunt deja pregatite sa ofere un sistem UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) pâna la sfârsitul acestui an. Alcatel si-a transferat o mare parte din departamentul de cercetare software în România unde, împreuna cu specialistii de la Fujitsu Siemens pun la punct sistemul 3G pentru piata locala, a subliniat Dan Bedros, directorul general al Alcatel România.

„Noi, ca furnizori de echipamente suntem gata. Problema este la nivelul terminalelor care trebuie sa suporte atât GSM cât si UMTS si care, din punct de vedere comercial, vor fi disponibile abia la începutul anului viitor. De asemenea, nu exista aplicatii. Aceasta este si sansa României. Avem softisti buni iar tot ce se va realiza în acest domeniu în România are sansa de a fi valabil în întreaga lume”, a mai spus Bedros. Alcatel a livrat în întreaga lume 16 echipamente pentru realizarea a tot aâtea retele-pilot UMTS. Dintre acestea una a fost creata în România cu ajutorul operatorului de telefonie mobila Orange.

Probabilitatea foarte redusa ca un serviciu 3G sa fie lansat pe piata româneasca pâna la sfârsitul lui 2002 a fost subliniata si de Ted Lattimore, chief operating officer la MobiFon. „Chiar daca licentele ar fi gratuite, tot nu veti vedea servicii 3G în România pâna la sfârsitul anului pentru ca nu exista aplicatii”, a precizat Lattimore.

Cu toate acestea, în momentul în care vor fi disponibile în România, serviciile 3G vor fi cu atât mai atractive cu cât vor exista mai multe aplicatii traduse în româneste, a adaugat oficialul. „România este pregatita pentru 3G. Acum câteva zile Alcatel si Orange au demonstrat ca 3G functioneaza în România. În urma cu câteva luni, si Connex a instalat echipamente Nortel Networks care sa suporte servicii 3G”, a conchis Ted Lattimore.

Noi servicii mobile

În prezentarea sa, directorul comercial al Orange România, Yves Gauthier, a spus ca firma pe care o reprezinta intentioneaza sa-si îmbogateasca, pâna la sfârsitul, anului oferta de servicii cu mobile banking (servicii bancare prin intermediul telefonului mobil). Gauthier a adaugat ca, în acest moment, compania sa poarta discutii cu aproximativ sapte banci prezente în România, mentionând BCR, BRD si ING Bank.

„Serviciul se afla deja în teste, iar rezultatele sunt încurajatoare,” a declarat Gauthier. „Credem ca va avea succes si în România, pentru ca orice serviciu care este simplu de utilizat este de succes.” El spune ca desi este vorba despre un serviciu bancar, acesta nu se va adresa neaparat clientilor de business, ci tuturor persoanelor care au un cont bancar. Gauthier a mai spus ca pâna la anul compania va mai lansa si alte servicii, pe lânga cele deja existente de stiri, meteo, sport.

Tot la CERF 2002, Connex a anuntat disponibilitatea serviciului Easy Dial care se adreseaza oricarei companii românesti care doreste sa-si îmbunatateasca relatiile cu clientii si partenerii de afaceri. Easy Dial permite ca un client Connex sa apeleze o anumita firma formând de pe tastatura telefonului numele companiei în cauza.

Connex a stabilit deja câteva legaturi cu societati interesate de acest serviciu urmând ca lista cu firmele partenere sa fie pusa la dispozitia publicului prin e-mail, direct mail sau Internet. Pentru un apel Easy Dial un abonat Connex va plati 20 centi/minut iar un utilizator al cartelelor reîncarcabile Connex Go! sau Kamarad 40 centi/minut.

Iuliana Butuc-Cerchez / Claudia Covaci