Din cele mai vechi timpuri se credea ca ouale au puteri miraculoase. Ele erau ingropate sub fundatiile caselor pentru a-i feri pe proprietari de boli, dezastre si chiar de diavol.
La romani, tinerele insarcinate trebuiau sa aiba la ele un ou atunci cind consultau prevestitorii in privinta sexului copilului pe care urmau sa-l nasca.
In Franta, miresele trebuie sa calce pe un ou inainte de a trece pragul noii case, pentru a le aduce noroc in casnicie.
Gainile au nevoie de 24-26 de ore pentru a produce un ou. 30 de minute mai tirziu sint pregatite sa reia acest proces. O gaina obisnuita face cam 5 oua pe saptamina, adica in jur de 260 de oua pe an
Invelisul unui ou are nu mai putin de 17.000 de pori foarte fini.
Un ou are nevoie de 62-700 Celsius ca sa treaca in forma solida.
Potrivit Guinness Book, recordul de aruncare a unui ou proaspat fara ca acesta sa se sparga este de 96,87 m. Oricum, e bine de stiut ca atunci cind va scapa un ou pe podea si se sparge, cea mai buna metoda de a curata locul este sa imprastiati deasupra sare.
Se spune ca in timpul echinoctiului de primavara (21 martie) un ou poate sta in echilibru pe virful sau.
Geniul lui Peter Carl Faberge, faimosul bijutier de la curtea tarilor Alexandr al III-lea si Nikolai al II-lea, a transformat oul de Paste in opera de arta. Catre sfirsitul anilor 1880, el i-a propus Tarului Alexandr sa-i daruiasca, de Paste, sotiei sale, Tarina Maria Feodorovna, un ou cit se poate de neobisnuit. De fapt, un ou inchis intr-un altul. Surpriza: oul cel mare era de fapt un invelis de platina acoperit cu email alb, care adapostea inauntrul lui un ou mai mic din aur, care la rindul lui avea in virf un pui de aur si o replica miniaturala a coroanei imperiale. Tarul a fost atit de incintat de prima creatie a lui Faberge incit i-a comandat acestuia ca in fiecare an, cu ocazia Sarbatorii Sfinte a Invierii, sa faureasca pentru tarina cite o astfel de bijuterie. Dupa moartea lui Alexandr, fiul lui, Nikolai, i-a succedat la tron si a continuat traditia, dar a dublat comanda, oferind un ou sotiei sale, tarina Alexandra Fedorovna, si unul mamei sale. De-a lungul timpului, Faberge a creat 49 de oua pentru familia imperiala.
In anumite regiuni din Germania si Austria in Joia Mare ouale sint vopsite cu culoarea verde dupa ce au fost golite de continut si sint agatate, timp de o saptamina, de tufe sau de crengile copacilor.
Lituanienii cred ca ganganiile si ceilalti daunatori din gospodarie pot fi combatuti cu succes, daca in Vinerea Pastelui gospodarul aduce nisip sau pamint din cimitir si-l presara in colturile prin care acestia se ascund. Daca ploua in dimineata zilei de Paste, copiii trebuie sa stea cu capul descoperit in ploaie pentru a creste inalti si puternici.
O datina din nordul Moraviei (Cehia) este aceea ca, in seara „Joii Verzi”, cete de baieti sa cutreiere satul facind mare zgomot. Aceasta actiune continua in „Vinerea Buna” si ia sfirsit in „Simbata Alba”, cind baietii trec pe la fiecare casa si nu inceteaza cu galagia pina nu primesc bani de la gazde. In Duminica Pastelui, baietii isi confectioneaza o impletitura din nuiele de rachita cu care luni, cind merg la colindat, le pleznesc pe fete si femei peste picioare. Un alt obicei popular este acela ca baietii sa arunce fetele in riu sau sa le stropeasca cu apa in scopul de a alunga spiritele rele si de a indeparta bolile.
In Bulgaria, se obisnuieste ca femeia cea mai virstnica din familie sa frece fetele copiilor cu primul ou colorat in rosu pentru ca acestia sa fie rumeni in obraji, semn al sanatatii, tot timpul anului.
Armenii picteaza pe ouale de Paste imagini religioase reprezentindu-i, cel mai adesea, pe Iisus si Fecioara Maria.
In dimineata de Paste, copiii pornesc in cautarea oualor colorate ascunse de iepuras in timpul noptii si cei care gasesc cele mai multe primesc dulciuri. In Statele Unite, se organizeaza de peste 120 de ani o astfel de festivitate chiar la Casa Alba, pe pajistea din jurul cladirii. Copiii sint rasplatiti cu premii de catre Presedinte si Prima Doamna
Andreea Amzoiu
Sursa: PRO TV Magazin