Forța terapeutica a uleiurilor aromatice

Apropo.ro / 22.04.2002, 13:50
Forța terapeutica   a uleiurilor aromatice
Fie ca sunt ingerate în puțina apa sau în miere, fie ca se folosesc sub forma de inhalații, masaje sau pomade, uleiurile din plante medicinale pot contribui la tratarea unor patologii fizice și psihice. Te scapa de raceala Cateva dintre bolile aparatului respirator


Fie ca sunt ingerate în puțina apa sau în miere, fie ca se folosesc sub forma de inhalații, masaje sau pomade, uleiurile din plante medicinale pot contribui la tratarea unor patologii fizice și psihice.


Te scapa de raceala

Cateva dintre bolile aparatului respirator (astm, bronșite, sinuzite, raceala, gripa) pot fi tratate cu ajutorul uleiurilor aromatice. Inhalarea lor provoaca și o stimulare intensa a centrilor olfactivi.

Practicarea inhalarii uleiurilor aromatice este foarte veche. Ea facea parte din regulile de igiena ale egiptenilor, iar grecii și romanii au folosit-o pentru a combate unele epidemii.

Pomade pentru reumatism

Uleiurile se pot folosi și sub forma de masaje sau pomade. Uleiul de lavanda poate fi aplicat direct pe piele, fara a fi diluat.

Pentru masaje, uleiurile aromatice se dilueaza cu uleiuri vegetale, de preferința obținute prin presare la rece. Si sunt excelente pentru relaxarea mușchilor. Pomadele au efecte benefice în durerile musculare, reumatismale, în tratarea micozelor și aftelor.

Folosite sub forma de pomada sau comprese, uleiurile, cum ar fi cele de cimbru sau de scorțișoara, trebuie sa fie puternic diluate, cu uleiuri vegetale, deoarece au tendința sa provoace iritații dezagreabile ale pielii, uneori chiar alergii.

Deci, mare atenție! Uleiurile de eucalipt, de lavanda sau de portocal sunt bine tolerate de piele, chiar daca nu sunt diluate.

Calmeaza starile de nervozitate

Se pare ca aceasta terapie are influențe benefice în tratarea sistemul nervos vegetativ. Efectele sunt multiple, în special antiseptice, de relaxare și calmare.

Uleiurile calmante, cum ar fi cele de portocal, de mandarine și flori de portocal, pot fi folosite prin masarea zonelor plexurilor nervoase. Uleiul de lavanda da rezultate bune în starile de agitație, anxietate și nervozitate.

În afara de aplicațiile terapeutice, uleiurile aromatice pot fi folosite și la aromatizarea dormitorului. În felul acestea, moș Ene va veni mai repede pe la gene. Sau pot sa creeze și o atmosfera propice vieții intime.

Evita supradozele!

Uleiurile aromatice sunt foarte concentrate. În doze mici, pot da rezultate considerabile în diverse afecțiuni, dar, luate în doze mari, pot provoca unele tulburari sau intoxicații.

Sau pot avea efecte neplacute asupra organismului (simptome cum ar fi cele de greața, varsaturi etc). Uleiurile nu sunt indicate nici pentru pielea delicata a copiilor.

Totuși, daca se opteaza pentru aceasta terapie, este nevoie de parerea unui specialist. De asemenea, aromoterapia trebuie aplicata cu prudența femeilor însarcinate, epilepticilor sau persoanelor care se afla în timpul unui tratament homeopatic.

Uleiul de lavanda și de rosmarin pot provoca avorturi spontane. Cel de eucalipt și rosmarin cresc tensiunea, iar cel de lavanda scade tensiunea. Este de preferat ca și uleiul de lavanda, care este inofensiv, sa fie folosit cu prudența pe pielea persoanelor sensibile.

Alte efecteterapeutice

uleiul din portocal amar are un efect anti-stres
uleiurile de chimen, marar, fenicul, coriandru, anason sunt bune pentru aparatul digestiv
isopul este antialergic
infuzia din floare de tei și portocalul sunt sedative;
uleiurile de ienupar, lamai și eucalipt sunt diuretice; ienuparul este contraindicat în afecțiuni renale;
lavanda și portocalul au efect sudorific, sedativ și revigorant;
lavanda, mandarina și florile de portocal sunt indicate în insomnii;
lamaia și menta sunt revigorante;
pentru regenerarea parului se pot pune în șampon cateva picaturi de ulei de lavanda sau de eucalipt.

Camelia Tabirzan