O viața echilibrata, un regim alimentar corect, complet, evitarea utilizarii de produse cosmetice inadecvate sunt reguli care trebuie respectate pentru a ocoli anumite neplaceri ce privesc parul și pielea capului.
Pierderea parului este iremediabila?
La femei, caderea parului este, în general, temporara și urmeaza unei maladii infecțioase, unei perioade de stres, dupa naștere, sau cand se înregistreaza o carența de fier.
În aceste cazuri, se recomanda consumul de vitamine A, B și oligoelemente. La menopauza, daca alopecia este importanta, se recomanda tratamente pe baza de antiandrogeni. La barbați, caderea parului este legata de activitatea hormonala și începe în jurul varstei de 20 de ani.
Parul începe sa cada mai întai de la tample și apoi de pe varful craniului. Tratamentele permit franarea acestui proces și favorizeaza regenerarea parului.
În general, hipersecreția glandelor sebacee poate produce alopecia seboreica, ce se datoreaza unei secreții ridicate de sebum, ce dilata canalul glandelor sebacee și elibereaza sebum, care acopera pielea capului și îngrașa parul.
Factorii care duc la apariția acestei maladii sunt: regimul alimentar dezechilibrat, bogat în grasimi și dulciuri, tensiunea nervoasa, dereglarile hormonale, intoxicații medicamentoase, utilizarea de produse cosmetice necorespunzatoare.
Matreața
Matreața este o afecțiune care se manifesta prin cojirea stratului superficial al pielii, în scuame fine, de culoare cenușie sau maronie.
Uneori boala este însoțita de mancarime și roșeața. Matreața se formeaza pe pielea uscata sau grasa a capului și se manifesta sub forma grasa, atunci cand secreția glandelor sebacee este excesiva și sub forma uscata, atunci cand pielea capului este foarte uscata.
Matreața cade de pe pielea capului fara sa afecteze firul de par. Pentru a preîntampina apariția matreții este necesara o igiena riguroasa și periajul repetat.
Deteriorarea firului de par
Uneori, parul se poate rupe, devine moale, uscat. Acest fenomen poate fi rezultatul unei afecțiuni a pielii capului sau unor tulburari metabolice: alimentație necorespunzatoare, oboseala accentuata, stare de febra, utilizarea de produse cosmetice necorespunzatoare.
Modificarile de structura a firului de par pot fi remediate de catre medicul specialist care poate stabili un tratament bazat pe acizi și alcooli grași, ceara naturala, lanolina, lecitina, vitamine, derivați de proteine.
Transpirația excesiva la nivelul capului Acest neajuns se poate datora caldurii excesive sau unei dereglari a sistemului neuro-vegetativ. Pentru a preveni aceasta afecțiune se recomanda purtarea parului tuns scurt, aerisirea pielii capului, spalatul frecvent. Curativ se apeleaza la parerea medicului.
Despicarea firului de par
Intervine atunci cand se folosește, în mod repetat, uscarea forțata dupa spalare, sub o casca prea calda, cand se utilizeaza șampon puternic degresant, cand periajul se face brutal, cu o perie din material sintetic sau cand se face un permanent nereușit la cald.
Pentru îndepartarea parților afectate, se recomanda taierea la interval de o luna, a extremitaților firelor de par despicate.