Artroza este o maladie vicleana, care blocheaza mișcarile atunci cand te trezești din somn, produce junghiuri și, în anumite situații, practic, nu mai poți merge. Cu timpul, cartilajele care înconjoara capetele oaselor, se uzeaza și se fisureaza. În situația în care articulațiile se blocheaza, durerile survin la cea mai mica modificare de poziție a corpului.
Zonele cele mai afectate sunt: coloana vertebrala, mainile, șoldurile și genunchii. Se pot observa, de asemenea, semne de artroza și la nivelul degetelor și, foarte rar, la umeri, coate și glezne.
Boala se poate depista cu ajutorul unei radiografii, ce va scoate în evidența leziunile caracteristice.
Pentru membrele inferioare, medicii recomanda mai multe radiografii, pentru a putea compara parțile sanatoase cu cele bolnave.
Efecte benefice
În artrozele grave ale membrelor inferioare, reumatologii pot propune intervenția chirurgicala. În acest caz, se înlocuiește articulația bolnava cu o proteza.
Pentru cea mai mare parte a celor care sufera, fara a avea nevoie de o masura terapeutica atat de dificila, specialiștii recomanda, în primul rand, analgezice și antiinfalmatoare: aspirina, paracetamol, codeina.
În aceeași masura, pot fi prescrise antiinflamatoare nesteroidiene.
A treia gama de medicamente ce pot fi utilizate în artroza sunt corticoidele, pe care medicii le injecteaza direct la nivelul zonei afectate (coloana vertebrala, genunchi, șold), dar acestea nu se recomanda a fi utilizate prea des.
Efecte benefice în îmbunatațirea calitații vieții bolnavului au ședințele de kineziterapie, aplicarea de caldura în zonele afectate, curele termale.