Astral Telecom Iași a lansat oficial joi, 4 aprilie, serviciul ‘Â’Internet pentru acasaÂ’Â’, destinat persoanelor fizice, care vor avea de acum posibilitatea sa se conecteze la Internet prin cablu TV. Conducerea Astral Telecom SA Iași este optimista, deși actuala piața nu este deloc încurajatoare în privința numarului de utilizatori Internet persoane fizice.
Un studiu de piața comandat de companie în rîndul abonaților a aratat ca doar 12% dintre ei au calculator în casa și ar fi dispuși sa cumpere noul serviciu. Pentru ca piața calculatoarelor nu înregistreaza o creștere semnificativa de la an la an, Astral Telecom s-a orientat, pentru moment, catre segmentul de clienți care utilizau infrastructura Romtelecom, conectîndu-se prin dial-up si îngroșînd facturile operatorului de telefonie fixa.
‘Â’Ne-am confruntat deja cu o adevarata avalanșa de cereri. Ieșenii sînt pregatiți pentru acest serviciu. Cei care se conectau pîna acum prin rețeaua Romtelecom, prin dial-up, vor primi o factura le telefon considerabil redusa. Diferența o pot dirija fara probleme catre noul serviciu, care ofera o conexiune superioara. Viteza de transfer este de 128kb/s, timpii de propagare sînt mici, iar conexiunea este stabilaÂ’Â’, a declarat managerul executiv al sucursalei Iași Astral Telecom, Dorin Cazacu, care susține ca tarifele nu sînt deloc prohibitive.
‘Â’Internet pentru acasaÂ’Â’ ofera conexiune 24 de ore din 24 cu viteza de 128 kb/s. Astral Telecom a scos pe piața 3 tipuri de abonament: nelimitat – 29 USD, Hobby (cu acces internet între orele 19.00-07.00 în cursul saptamînii, sîmbata și diminica toata ziua, acces e-mail 24 de ore) – 24 USD și Trafic 400 (trafic 300 de Mb între 19.00-07.00 și 100 de Mb între 07.00-19.00, traficul adițional fiind taxat cu 0,1 USD/ Mb, respectiv 0,3 USD/ Mb). Costul abonamentelor scade în cazul în care pe aceeași scara sînt cel puțin 7 utilizatori, ajungînd la 21,16, respectiv 11 USD (pentru Trafic 400).
Tarifele cuprind și chiria modemului, pe care abonații au posibilitatea de a-l cumpara în rate, pe o perioada care variaza între 3 și 12 luni. La aceste costuri se aduga însa o taxa de conectare între 30 și 60 de USD, în funcție de distanța, precum și o taxa de conectare de 10 USD.
Furnizorii de televiziune prin cablu și de acces la Internet asteapta cu interes liberalizarea pieții de telefonie fixa. „Așteptam sa se scoata la licitație licențele, pentru a putea sa oferim pe lînga televiziune și Internet, și telefonie fixa. Ne propunem sa punem în practica viziunea noastra cu privire la viitorul comunicațiilor în România, viziune conform careia serviciile integrate de comunicații vor deveni la fel de uzuale ca televiziunea și telefonia de azi. Vrem sa dezvoltam un parteneriat impecabil cu firmele mici și mijlocii și unul social optim cu familiileÂ’Â’, a mai declarat Dorin Cazacu.
Astral Telecom SA este unul dintre cei mai importanți jucatori de pe piața providerilor de televiziune prin cablu, cu peste 650.000 de abonați și o cifra de afaceri de 25 de milioane USD. În Iași, Astral Telecom SA deține o treime din piața abonaților la televiziunea prin cablu.
La sfirșitul lunii februarie 2002, grupul Astral Telecom a preluat compania DNT (Dynamic Network Technologies), acoperind întreg spectrul de modalitați de conectare la Internet disponibile în Romania: conexiune pe linie telefonica comutata, pe linie telefonica închiriata, conexiune radio în benzi publice sau licențiate și conexiune pe CATV și pe fibra optica. Un alt furnizor de televiziune prin cablu, RCS, împreuna cu RDS vor ieși pe piața ieșeana cu servicii internet și transmisii date în aceasta vara. Surse din cadrul companiei RDS susțin ca tarifele pentru aceste servicii vor fi la același nivel cu cele practicate de Astral Telecom.
sursa: mediafax