Directorul tehnic al Primariei, Mihai Muresan, este cercetat pentru abuz în serviciu. Pe masura ce ancheta va înainta, cercetarile se pot extinde si asupra celorlalti membri ai comisiei de licitatie. RADP a pierdut mai multe contracte cu Primaria din cauza preturilor… mici.
Florile raului
Regia locala a oferit, la unele categorii, plante cu zeci de mii de lei mai ieftine, dar marea câstigatoare a licitatiei a fost o firma din „clientela”
„Mai întâi, Primaria a spus ca preturile oferite de RADP sunt prea mici. Apoi, au zis ca sunt prea mari.
Evident, am contestat licitatia”, spune Mihaela Rozor, directorul Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP).
Declaratia ei se refera la controversata licitatie pentru achizitionarea materialului dendrologic, în urma careia Politia a declansat o ancheta penala.
Pâna la aceasta ora, singurul învinuit este Mihai Muresan, directorul Directiei Tehnice din Primarie si seful comisiei de licitatie, care este cercetat pentru abuz în serviciu.
Oferta cea mai buna
În 28 februarie 2002, la sediul Primariei a avut loc licitatia pentru achizitionarea florilor, a arborilor si a arbustilor ornamentali, necesari la amenajarea spatiilor verzi.
S-au prezentat RADP, regie subordonata municipalitatii, si firmele Eden Land, Rassimo, Transilvania Sport Horse, Peisagistica si Flowers. RADP a oferit preturile cele mai mici la aproape toate categoriile, dar a câstigat doar câteva contracte.
Marea câstigatoare a fost firma Peisagistica, care ar urma sa vânda Primariei 19 specii de plante. Surse care vor sa ramâna anonime spun ca patronul acestei firme, Iuliu Ilea, este prieten si fin al lui Sabin Funar.
El neaga: „Nu-l cunosc pe Sabin Funar si n-am vorbit niciodata cu el. La mine, preturile sunt cu TVA, de aceea par mai mari.
Nu va pot da detalii, ca n-am documentatia la mine, dar sa stiti ca totul a fost în regula. Scrieti ce vreti, eu n-am nimic cu nimeni”.
Câstigatorii se stiau dinainte
Conducerea RADP a fost înstiintata în legatura cu rezultatele licitatiei în 19 martie.
Dar înca din saptamâna 11-16 martie – când, teoretic, nu se stia cine a câstigat – în presa au aparut anunturi privind distribuirea, de catre Primarie, a materialului dendrologic catre asociatiile de proprietari, semn evident ca învingatorii licitatiei erau deja cunoscuti.
„Exista o contestatie a licitatiei, care urmeaza sa fie rezolvata. Probabil vom lua plante si de la RADP si de la altii.
Dar de ce este cercetat doar Mihai Muresan, nu si ceilalti membri ai comisiei de licitatie?”, se întreba primarul Gheorghe Funar. De parca asta ar fi problema de fond…
Preturi micsorate
„Dupa contestatie, ne-au mai acceptat câteva specii. Foarte grav este ca, dupa informatiile mele, s-a modificat oferta firmei Peisagistica, fiind micsorate preturile, pentru a justifica rezultatul licitatiei deja încheiate.
Pentru acest lucru, trebuie sa se sesizeze si Politia. E bataie de joc”, a declarat vineri, 29 martie, Mihaela Rozor, directorul RADP.
În conditiile în care, negru pe alb, oferta regiei este cea mai buna, ale cui sunt interesele ascunse în spatele licitatiei?
A ajuns „orasul de 5 stele” Cluj-Napoca un loc unde edilii fura pe fata? Regia de sub „aripa” administratiei locale – care, asa cum îi spune si denumirea, functioneaza pentru întretinerea domeniului public – este sabotata de propriii sefi? Cu toate ca are cele mai mici preturi?
Cine, ce a câstigat
Potrivit Miei Popa, seful Serviciului „Spatii Verzi” din cadrul Primariei clujene, sectiunile licitatiei pentru cumpararea de material dendrologic au fost adjudecate de urmatoarele firme: arbori si arbusti foioase – Peisagistica, RADP si Flowers; puieti rasinoase – Peisagistica, Transilvania Sport Horse, Flowers; flori si trandafiri – Peisagistica, RADP si Eden Land.
Comparati si judecati!
Pentru a exemplifica, iata preturile oferite pentru cele 6 specii de arbusti foiosi si liane ce figurau în licitatie (sumele sunt în lei):
– Ligustrum ovalifolium (înaltime, 1,2 metri): RADP – 14.000; Peisagistica – 16.500 lei.
– Cotoneaster franchetti RN (1 metru): RADP – 22.000; Peisagistica – 70.000.
– Philadelphus coronarius RN (1-1,5 metri): RADP – 22.000; Peisagistica – 70.000.
– Deutzia gracilis RN (1-1,5 metri): RADP – 20.000; Peisagistica – 70.000.
– Potentilla RN (0,5 metri): RADP – 27.500; Peisagistica – 70.000.
– Weigella RN (1 metru): RADP – 22.000; Transilvania – 90.000
Declaratii:
„Pentru licitatie, numai noi si RADP am avut documentatia completa. De aceea, licitatia s-a si amânat o saptamâna, sa-si completeze si ceilalti actele.
Nu stiu daca au facut-o. Am câstigat la 6 specii de conifere si 2 de foioase, cam 15% din oferta, din care au mai cazut 2-3 specii dupa contestatia RADP. Obiectiv vorbind, RADP avea ofertele complete si cele mai mici”
Dan Valentin, director executiv al firmei Transilvania Sport Horse
„Noi am câstigat o singura specie. Peisagistica a luat grosul si RADP. Licitatia a fost la vedere, se poate verifica” Ionel Farcas, asociat la Eden Land SRL
„Eu am câstigat la câteva specii de pin. Țtiu ca RADP a contestat licitatia, dar cred ca exagereaza putin” Teodor Aciudean, patronul firmei Flowers SRL
Viorel Nistor [ Clujeanul ]