Flagelul drogurilor a ajuns si la Arad

Apropo.ro / 05.04.2002, 16:37
Flagelul drogurilor a ajuns si la Arad
Dintr-un punct de tranzit al drogurilor din Asia catre Europa de Vest, Aradul s-a transformat în ultimii ani într-o veritabila piata de stupefiante. Tinerii sunt primii afectati de aceasta situatie "Fumezi un pic si apoi plutesti. E o senzatie greu de descris, mai ales ca este destul de

Dintr-un punct de tranzit al drogurilor din Asia catre Europa de Vest, Aradul s-a transformat în ultimii ani într-o veritabila piata de stupefiante. Tinerii sunt primii afectati de aceasta situatie

„Fumezi un pic si apoi plutesti. E o senzatie greu de descris, mai ales ca este destul de diferita de la individ la individ. Stiu, însa, ca e o substanta ilegala”, spune Raul, consumator de marijuana.

Demonul pipei

Mai bine de 11% dintre liceenii aradeni au consumat macar o data în viata lor droguri, iar 69% dintre acestia au fumat marijuana. Asa reiese dintr-un sondaj al Directiei de Sanatate Publica (DSP), realizat recent în scolile aradene. Acelasi sondaj mai releva si faptul ca majoritatea tinerilor nu pot diferentia drogurile.

Ignoranta periculoasa

Dupa cum reiese din statisticile DSP, cel mai consumat drog în rândurile tinerilor aradeni este marijuana. Aceasta este un drog usor, care se obtine din planta „Cannabis sativa” (cânepa indiana).

În România, precum si în majoritatea tarilor de pe glob, consumul, traficul si posesia de marijuana sunt scoase în afara legii.

Drogul în cauza este de obicei clasificat ca o substanta „psihotropica”, adica o substanta care afecteaza corpul si mintea omeneasca, asa cum o fac de altfel si alcoolul, tutunul, cocaina si heroina.

În afara faptului ca numarul consumatorilor de droguri din Arad este mai ridicat decât media pe tara, problema cea mai mare este ca tinerii consuma droguri fara a avea nici cea mai mica idee despre caracteristicile si efectele acestora.

„Ceea ce este trist este ca din studiul Directiei de Sanatate rezulta ca foarte multi nu stiu ca anumite substante pe care le folosesc sau care le sunt oferite sunt droguri.

Unii considera marijuana, de pilda, sau ecstasy-ul pur si simplu niste substante care ne fac sa ne simtim mai bine, ca un fel de reconfortante”, explica doctorul Calin Ardelean de la Directia de Sanatate Arad.

Consumul de „iarba”

Marijuana este atât de raspândita în scolile aradene si pentru simplul motiv ca este drogul cu pretul cel mai mic, un gram de „iarba” costând de la 25.000 la 200.000 de lei, în functie de calitate si de sursa.

Marea majoritate a tinerilor aradeni îsi procura „marfa” de la prieteni, si nu de la dealerul de la coltul strazii, ca în filmele americane.

La vedere, marijuana seamana extrem de mult cu tutunul, numai ca are culoarea verde, si nu maro. De obicei, se fumeaza sub forma de tigara (asa numitul „joint”) sau cu pipa.

În general, acesta nu este un „sport” solitar, ci se practica într-un grup de prieteni, de preferinta în discoteci si cluburi sau la petreceri.

Spre deosebire de cocaina sau heroina, marijuana nu da nastere la halucinatii si nu transforma consumatorul într-o leguma pe doua picioare.

Persoanele drogate cu marijuana pot fi usor confundate un niste oameni putin „afumati” de bautura.

Îi dau de gol însa ochii, care lucesc intens la lumina becului si capata chiar o tenta argintie sub stroboscoapele din discoteci.

La un chef cu Raul

Raul este elev la unul dintre liceele aradene si a început sa fumeze marijuana în urma cu un an.

„Am început sa „”pipez”” o data cu prietenii mei. Acum fumez cam o data la doua, trei saptamâni, depinde de bani si cât de des ne strângem cu totii la vreun chef.

De obicei, doua, trei tigari ne ajung la toti. Fumezi un pic si apoi plutesti. E o senzatie greu de descris, mai ales ca este destul de diferita de la individ la individ. Știu, însa, ca e o substanta ilegala”, zice Raul.

N-a avut niciodata probleme cu dealerii sau cu politia, pentru ca nu s-a încurcat niciodata cu indivizi dubiosi.

„Daca tot vrei sa cumperi marijuana de la cineva, macar cumpara de la o persoana pe care o cunosti bine, care nu-ti va da tot felul de prostii halucinogene care sa te scoata din minti”, zice consumatorul.

Tânarul nu regreta ca s-a apucat de fumat marijuana, însa nici nu considera „iarba” ca pe un lucru nemaipomenit de benefic.

„N-am devenit dependent si nici nu m-a nenorocit – cum fac cocaina si heroina – dar, din moment ce costa totusi destul de mult si mai este si ilegal, nu prea are sens sa încerci marea cu degetul”, încheie, zâmbind, Raul.

Din motive lesne de înteles, tânarul din articol a preferat sa-si ascunda adevarata identitate, Raul fiind doar un pseudonim.

Vraja marijuanei

# Capacitate ridicata de introspectie – Consumatorii de marijuana povestesc ca drogul îi face sa poarte în gând dialoguri îndelungate cu propria persoana si sa analizeze problemele pe care în stare normala mintea evita sa le abordeze.
# Atemporalitate – Pentru o persoana cu marijuana „la bord”, timpul îsi pierde coordonatele normale. O secunda poate dura cât o zi sau, din contra, ore întregi pot sa treaca într-o clipita.
# Exacerbarea emotiilor – Drogatul se lasa mai usor purtat de valul emotiilor; se bucura din nimic si se întristeaza brusc.
# Afectarea memoriei – Consumatorul de „iarba” are goluri în memorie sau, din contra, îsi aduce aminte cu o claritate incredibila de anumite detalii din copilarie, spre exemplu. Se poate întâmpla ca fumatorul sa se opreasca brusc în mijlocul unei propozitii, uitând ce vroia sa spuna.
# Capacitate de concentrare – Fumatorul poate sa-si concentreze atentia pe o singura traire (de exemplu, ascultarea unei melodii), blocând orice interferente mult mai usor decât atunci când este treaz.
# Gânduri ciudate – Consumatorului îi trec prin minte idei pe care mai târziu le va cataloga drept „ciudate”, „interesante” sau pur si simplu „nebune”.
# Seninatate – Ca si celelalte droguri, marijuana face ca problemele sa para mai putin importante si mai usor de rezolvat.

Ierarhia drogurilor

Drogurile sunt de multe feluri.

Exista, spre exemplu, droguri usoare si droguri grele.

Din prima categorie fac parte alcoolul, tutunul, cofeina, marijuana si hasisul, care au un efect limitat asupra corpului omenesc.

Abuzul de droguri usoare poate conduce însa la probleme extrem de serioase.

Drogurile se mai pot diferentia si în droguri legale (tutunul, cofeina, alcoolul) si droguri ilegale (marijuana, ecstasy, cocaina, heroina).

În sfârsit, exista droguri naturale (marijuana, hasisul) si droguri sintetice (ecstasy, LSD), create în laboratoare.

Efecte periculoase

Ingredientul cel mai activ care intra în componenta marijuanei se numeste THC si afecteaza creierul uman într-un mod similar cu alcoolul.

Una dintre problemele pe care le poate cauza consumul excesiv de marijuana este afectarea serioasa a memoriei. De asemenea, ca toate substantele care se inhaleaza, si marijuana afecteaza plamânii si gâtul.

Consumul de marijuana poate conduce, în unele cazuri, la droguri mai grele si mult mai periculoase, de genul cocainei si heroinei.

Marijuana sau cannabis?

Cuvintele „marijuana” si „cannabis” desemneaza frunzele si florile cânepei indiene .

Termenul de „marijuana” a aparut în Statele Unite în anii ’30, în mijlocul populatiei de origine mexicana.

Conform unor etimologi, cuvântul este rezultatul alaturarii a doua nume extrem de populare în America Latina, si anume Maria si Juana.

Altii cred, însa, ca „marijuana” deriva din cuvântul mexican „mariguano” („intoxicant”) sau din termenul „managuango” (acelasi înteles), folosit cu precadere în Panama.

Legea româna

Posesia de droguri ilicite (inclusiv de marijuana) se pedepseste în România cu închisoare de la 3 la 15 ani. Traficul si distribuirea de droguri într-o maniera organizata (adica în cadrul unei retele de traficanti si dealeri) atrage dupa sine o pedeapsa cu închisoarea de la 15 la 25 de ani.

Cazul Olandei

În 1976, Olanda a legalizat posesia si consumul de marijuana în cantitati reduse. Drogul poate fi cumparat din orice cafenea din Amsterdam si nu este cu mult mai scump decât tutunul.

Mai bine de 30% dintre tinerii olandezi marturisesc ca au încercat macar o data marijuana, însa media dependentilor de droguri din Olanda este sub media Italiei, Elvetiei, Marii Britanii, Frantei, Spaniei sau Statelor Unite.

Marijuana în istorie

# Cannabisul a fost cultivat pentru prima oara în China în secolul 28 î.e.n.
# Preotii taoisti amestecau cannabisul cu ginseng, pentru a capata abilitatea de a vedea în viitor
# Conform lui Mircea Eliade, profetul persan Zoroastru a fost un consumator de marijuana. Printii persanii fumau frecvent cannabis
# Urme de marijuana au fost descoperite în numeroase morminte egiptene
# Herodot mentioneaza cannabisul în operele sale istorice
# Desi a interzis alcoolul, Mohamed nu a avut treaba cu cannabisul
# Marijuana este cunoscuta sun numele de „bang” în India, „kif” în Maroc, „dagga” în Africa de Sud si „ganga” în Jamaica
# Veda, una dintre cartile sfinte ale hindusilor, mentioneaza proprietatile halucinogene ale cannabisului
# Marco Polo s-a întors din Extremul Orient cu o gramada de povesti legate de marijuana
# Drogul a fost adus în Europa de soldatii lui Napoleon care se întorceau din campania din Egipt
# În Statele Unite, aproximativ 24 de milioane de oameni sunt consumatori de marijuana. 400.000 de oameni sunt arestati anual pentru posesie de cannabis.

Drogurile în Arad

Conform sondajului Directiei de Sanatate, doar 2% din tinerii care au recunoscut ca s-au drogat macar o data sunt consumatori permanenti de droguri.

Marijuana este drogul preferat de catre 69% dintre consumatori, aceasta fiind urmata de ecstasy (5%), hasis (4%) si cocaina (4%).

Motivul declarat al consumului de droguri este în general curiozitatea (67,3%). Depresia (9,1%) si dorinta de a te simti mai bine (7,3%) reprezinta alte doua motivatii.

Aproape jumatate dintre tinerii chestionati nu au stiut care este diferenta dintre drogurile legale si cele ilegale.

Razvan Sibii [Aradeanul]