Ministerul Tineretului si Sportului a suspendat ieri decizia prin care Ceahlaul si Dinamo au fost depunctate pentru non-combat si a cerut Federatiei sa rejudece cazul. Georgiu Gingaras sustine ca FRF nu a respectat regulamentul, pentru ca a judecat cazul direct la Comitetul Executiv, fara sa treaca si prin celelalte comisii
Ieri dimineata, membrii comisiei desemnate de Ministerul Tineretului si Sportului sa analizeze memoriile cluburilor Dinamo Bucuresti si Ceahlaul Piatra Neamt s-au pronuntat. Dupa o ora de discutii, ce au demarat la 10:00, si cu unanimitate de voturi, Comisia „a dispus Federatiei Române de Fotbal sa suspende Hotarîrea Comitetului Executiv al FRF cu privire la meciul dintre echipele Ceahlaul si Dinamo si reluarea procedurii, cu respectarea prevederilor statutare în materie”.
Nu a existat nici o voce contra, desi numarul membrilor Comisiei a crescut de la cinci la sapte. Desi primise convocarea cu o zi înainte, jurista sefa a MTS, Alina Popescu, a lipsit de la sedinta invocînd probleme de sanatate. Astfel, ea a fost înlocuita de trei subordonati, consilierii Constantin Diaconu, Carmen Trocan si Bogdan Filcea. Imediat dupa vot, ministrul Georgiu Gingaras a plecat spre Palatul Victoria, pentru a participa la sedinta saptamînala a Guvernului.
Comitetul Executiv al FRF a decis pe 21 martie depunctarea cluburilor Ceahlaul si Dinamo pentru noncombat. Printre vocile care au cerut pedepsirea s-au aflat ministrul Georgiu Gingaras si presedintele LPF, Dumitru Dragomir.
O saptamîna mai tîrziu, conducerile cluburilor penalizate au depus memorii la MTS, reclamînd încalcarea prevederilor statutare ale federatiei de fotbal cu privire la procedura pentru determinarea faptelor si aplicarea sanctiunilor. Înainte ca ministerul sa ia o decizie, a solicitat FRF documentatia pe baza careia Comitetul Executiv a adoptat hotarîrea, acte ce i-au fost trimise miercuri la prînz.
„Nu am analizat daca decizia Federatiei Române de Fotbal a fost buna sau rea, ci doar daca memoriile celor doua cluburi de fotbal sînt întemeiate sau nu, daca s-a respectat statutul FRF sau nu”, a declarat secretarul de stat Nicolae Marasescu. Acelasi lucru l-a sustinut si Cristian Rizea, delegatul MTS în relatia cu FRF.
Decizia ministerului s-a bazat pe articolul 68 din Statutul FRF si articolul 49 din Legea Sportului. Întrebat de ce MTS nu s-a autosesizat imediat dupa sedinta din 21 martie, seful Tineretului si Sportului a explicat ca „abia acum începem si noi sa deslusim Legea Sportului, care a început sa functioneze si care ne arata practic care este ierarhizarea structurilor sportive”.
Componenta comisiei ministeriale care a luat decizia de ieri
Georgiu Gingaras ministru
Nicolae Marasescu secretar de stat
Cristian Rizea seful de cabinet al ministrului
Corneliu Bîrsanescu consilier al ministrului
Bogdan Filcea* consilier juridic
Carmen Trocan* consilier juridic
Constantin Diaconu* consilier ministerial în relatia cu parlamentul
Nota:
* – ultimii trei au aparut în comisie din cauza absentei directorului juridic al MTS, Alina Popescu
Noua judecata federala va dura cel putin 3 saptamîni
Dupa Comisia de Disciplina si cea de Apel, ultimul cuvînt îl va avea tot Comitetul Executiv
Conform Statutului FRF, orice cauza disciplinara poate fi analizata, în ordine, de trei instante.
1. Comisia de Disciplina (presedinte Cornel Badoiu). Cazul Ceahlaul – Dinamo se va judeca probabil în proxima sedinta, care este programata pentru joi, 11 aprilie.
2. Comisia de Apel (presedinte Anton Pandrea). La acest for se va ajunge doar daca una dintre parti (Ceahlaul, Dinamo sau FRF) nu va fi multumita de verdictul Comisiei de Disciplina. Data de judecare: în jur de 16 aprilie.
3. Comitetul Executiv (presedinte Mircea Sandu). Este ultima instanta, al carei verdict va fi definitiv. La ea se va ajunge doar daca una dintre partile implicate nu va fi multumita de hotarîrea Comisiei de Apel. Perioada probabila de luare în discutie a cazului: 18-25 aprilie.
Prin urmare, pentru a se ajunge la un verdict definitiv trebuie sa treaca cel putin trei saptamîni.
Din punct de vedere juridic, Mircea Sandu este descoperit
Cînd a luat decizia de a judeca blatul Ceahlaul – Dinamo direct în Comitetul Executiv, Mircea Sandu a încalcat Statutul FRF. În articolul 68 al acestuia se precizeaza clar: prima instanta „privind investigarea faptelor, determinarea abaterilor si aplicarea sanctiunilor” o reprezinta comisiile centrale ale Federatiei. În cazul de fata, Comisia de Disciplina. În acelasi articol este mentionat si ultimul for de judecata: „Colegiul Director al FRF”, unul si acelasi organism cu Comitetul Executiv.
Sursa: www.prosport.ro